logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Praznik nacionalne standardizacije

Na 15. redovnoj sednici Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata, održanoj 16. septembra 1934. godine u Beogradu, osnovan je Jugoslovenski nacionalni komitet za normalizaciju (JNKN).

 

To je bila posebna ustanova, pod okriljem tadašnjeg Ministarstva trgovine i industrije u Kraljevini Jugoslaviji. Od 1939. godine JNKN postao je prvo nacionalno telo za standarde, ali je njegov rad, nažalost, bio prekinut izbijanjem Drugog svetskog rata. Nakon završetka Drugog svetskog rata, u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ), u skladu sa Uredbom o standardizaciji iz 1946. godine u okviru Savezne planske komisije Vlade FNRJ osniva se Savezna komisija za standardizaciju. Ona time postaje novo nacionalno telo za standarde na ovim prostorima, a tu ulogu je zadržala do 1962. godine.

Od sredine prošlog veka do danas, aktivnosti standardizacije odvijale su se u nekoliko različitih ustanova: Jugoslovenskom zavodu za standardizaciju (1962-1978), Saveznom zavodu za standardizaciju (1978-2003), Zavodu za standardizaciju (2003-2006) i konačno, od 2006. godine sve do danas, u Institutu za standardizaciju Srbije.

Danas je Institut ustanova čiji je osnivač Vlada Republike Srbije. Od prvih objavljenih standarda 1952. godine (te godine je objavljeno 247 standarda) do danas raspolažemo sa preko 30 000 važećih srpskih standarda koji su nastali preuzimanjem međunarodnih i evropskih standarda, a jedan deo predstavljaju i tzv. izvorni srpski standardi koje su razvili naši stručnjaci iz komisija za standarde. Opredeljenje svih nas iz Instituta je da omogućimo da svi standardi neophodni korisnicima budu dostupni i na taj način olakšamo našim proizvođačima plasiranje proizvoda na strano tržište. Pošto razvoj standardizacije podrazumeva aktivno učešće stručnjaka iz različitih oblasti u komisijama za standarde, koje su, u stvari, pravi donosioci standarda, na nama je da ih privučemo da se u što većem broju uključe u proces izrade standarda, kao i da im omogućimo da aktivno učestvuju u standardizaciji na međunarodnom i evropskom nivou.

 

 

Izvor: iss.rs