logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Otvoren poziv za stručnjake u oblasti informacionog modeliranja objekata – BIM

Na inicijativu predstavnika privrede i akademske zajednice, Stručni savet za opšte oblasti standardizacije odobrio je da se pristupi formiranju komisije za standarde KS U442 koja će se baviti standardizacijom u oblasti informacionog modeliranja objekata – BIM.


Predviđeno je da predmet rada Komisije za standarde bude standardizacija u oblasti strukturiranih semantičkih informacija o životnom ciklusu za izgrađeno okruženje, kroz razvoj strukturiranih serija standarda, specifikacija i izveštaja kojima se određuju metodologije za definisanje, opisivanje, razmenu, monitoring, evidentiranje i sigurno rukovanje podacima o imovini, semantikom i procesima povezanim sa geoprostornim i drugim spoljnim podacima. Komisija će pratiti rad Tehničkog komiteta CEN/TC 442, Informaciono modeliranje objekata – BIM, Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i Potkomiteta ISO/TC 59/SC 13, Organizovanje i digitalizacija informacija o zgradama i inženjersko-građevinskim objektima, uključujući informaciono modelovanje objekata (BIM), Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).
Sva zainteresovana preduzeća i druge organizacije i zajednice mogu da predlože svoje stručnjake za članove u ovoj komisiji za standarde. Rad u komisiji je dobrovoljan i u skladu sa Internim pravilima standardizacije – Deo 2. Rok za predlaganje stručnjaka je 31. mart 2021. godine, a osoba za kontakt je Jelena Skoković, e-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Izvor; iss.rs