logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Dan akreditacije u Republici Srbiji

Akreditaciono telo Srbije (ATS) je 28. juna 2021.godine u Klubu poslanika u Beogradu, organizovalo proslavu povodom obeležavanja Dana akreditacije u Republici Srbiji, kada je pre 21 godinu donet prvi sertifikat o akreditaciji.

 

Ovo je bila i prilika da se obeleži i proslavi Svetski dan akreditacije, koji se na globalnom nivou proslavlja 9. juna, datum koji su zajednički ustanovili ILAC (Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija) i IAF (Međunarodni forum za akreditaciju).

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije je posvećena ciljevima održivog razvoja i glasi: „Podrška sprovođenjy ciljeva održivog razvoja“ koji se bave globalnim izazovima, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promene, degradaciju životne sredine i pravdu.

Svečanosti u Klubu poslanika prisustvovali su predstavnici ministarstva Vlade Republike Srbije, predstavnici državnih institucija i univerziteta, uvaženi gosti iz regiona, članovi organa i tela ATS-a, članovi tehničkih komiteta ATS-a, tela za ocenjivanje usaglašenosti, ocenjivači i eksperti.

Ispred Ministarstva privrede prisutnima se obratio Milan Ljušić, državni sekretar. Ovom prilikom govorio je o ulozi Ministarstva privrede kao koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije. Pritom je istakao postojanje višestruke koristi od akreditacije koju imaju ne samo potrošači i dobavljači, već i celokupna privreda i infrastruktura kvaliteta Republike Srbije.

 Na svečanom skupu zvanicama i domaćinima proslave obratio se i profesor dr Zoran Punoševac, predsednik Asocijacije za Kvalitet i Standardizaciju Srbije.

 Jedna od uvaženih zvanica i govornika proslave ATS-a bila je i gospođa Sandra Dokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite životne sredine koja je pri obraćanju ukazala na važnost akreditacije, i kroz aktuelnu temu Svetskog dana akreditacije govorila upravo o ciljevima koji podržavaju prirodne sisteme i zaštitu životne sredine, kao i da se korišćenjem akreditovanih ispitivanja, merenja i usluga verifikacije i validacije jača globalni odgovor na pretnju klimatskim promenama igrajući centralnu ulogu u programima energetske efikasnosti, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i javnim politikama u ovoj oblasti.

 ATS je imao veliku čast i zadovoljstvo da na svečanosti ugosti gospodina dr Slobodena Čokrevskog, direktora Instituta za akreditaciju Republike Severne Makedonije koji je prilikom govora izrazio svoje veliko poštovanje i zahvalnost prema ATS-u i kao domaćinu proslave i kao instituciji sa kojom održava međunarodnu saradnju.

 Nešto više o aktivnostima ATS-a u proteklom periodu, ključnim tačkama u razvoju sistema akreditacije, šemama akreditacije, međunarodnoj saradnji kao i o najvažnijim aktivnostima ATS-a u proteklih 5 godina, planovima ATS-a za naredni period, govorio je v.d. direktora ATS-a, prof. dr Aco Janićijević. Ovom prilikom je istakao porast broja akreditovanih tela koji je dostigao cifru 728, a sa njihovim porastom, rastao je i broj vodećih i tehničkih ocenjivača, kao i tehničkih eksperata. Takođe je najavljeno da će se krajem 2021. godine, u novembru, realizovati kolegijalno ocenjivanje od strane Evropske organizacije za akreditaciju (EA).

Centralni deo proslave odnosio se na segment „20 godina sa nama“ i tom prilikom je posebna pažnja ukazana akreditovanim telima koja su pre tačno 20 godina dobila prvi sertifikat o akreditaciji. Prof. dr Aco Janićijević uručio je zahvalnice i plakete, odajući na taj način priznanje za dugogodišnju saradnju telima:
Institut za stočarstvo, Laboratorija za hemiju i mikrobiologiju; Univerzitet u Beogradu Mašinski fakultet, Laboratorija CIAH; Institut za puteve a.d., Zavod za građevinske materijale, Laboratorija za asfalt, ugljovodonična veziva i hidroizolacije; Centar za ispitivanje namirnica doo Cin Beograd; SP laboratorija AD Bečej; Klinički centar Srbije, Beograd, Centar za medicinsku biohemiju; Jugoinspekt Beograd AD; doo Jugoinspekt Novi Sad; Kvalitet AD Niš; JUQS doo Beograd; Institut za nuklearne nauke „Vinča“,Centar za protiveksplozivnu zaštitu CENEh; Poljoprivredna stručna služba Institut "Tamiš" doo, Pančevo, Laboratorija "Tamiš Agrolab"; Institut za puteve AD, Beograd, Zavod za građevinske materijale, Laboratorije za beton i veziva; Enološka stanica Vršac doo Vršac, Laboratorija; „Instalacija inženjering“ d.o.o., Laboratorija za ispitivanje; Institut za puteve A.D., Zavod za građevinske materijale, Laboratorija za kamen i kameni agregat; Ministarstvo odbrane, Sektor za materijalne resurse, Vojna kontrola kvaliteta; Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Laboratorija za zemljište i agroekologiju; Š&P - Timex DOO Novi Sad, Laboratorija za ispitivanje; Institut za puteve A.D., Zavod za geotehniku, Laboratorija za geomehaniku.

U ime svih dobitnika laureata iz redova tela za ocenjivanje usaglašenosti obratio se profesor dr Vladimir Popović, redovni profesor na katedri za motorna vozila Mašinskog fakulteta u Beogradu i rukovodioc laboratorije CIAH.

Proslavu je svojim prisustvom i prigodnim govorom uveličala i prim. dr Sanja Stanković, direktor Centra za medicinsku biohemiju Kliničkog centra Srbije aludirajući na značaj akreditacije u medicini.

U toku svečanog skupa odana je počast preminulim saradnicima i dragim kolegama koji su preminuli u poslednjih godinu dana i kojima je iskazana zahvalnost za sve što su uradili u profesionalnim karijerama i radu za ATS-a, kao i duboko žaljenje za gubitkom velikih stručnjaka, prijatelja i poštovanih kolega.

Dr Slavko Muždeka, prof. dr Vesna Matović, Vladeta Matović i prof. dr Boris Lončar, zauvek će ostati u našim srcima i ostaće zapamćeni kao stučnjaci koji su svojim znanjem i veštinama doprineli kvalitetu akreditacije i radu ATS-a.

Posebnu pažnju na proslavi dobili su i ocenjivači koji su obeležili 20 godina rada u pulu ocenjivača i eksperata ATS-a koji su ovom prilikom primili zahvalnice i plakete za dugogodišnju saradnju i doprinos u razvoju sistema akreditacije i kvalitetu poslovanja ATS-a.

 

Plakete su primili i Sreten Selaković, diplomirani mašinski inženjer, specijalista iz oblasti raketne tehnike, vodeći ocenjivač za laboratorije za ispitivanje i etaloniranje, kontrolna i sertifikaciona tela za sertifikaciju proizvoda,

 

U toku programa svečanosti gosti su imali priliku da uživaju u kratkim promotivnim filmovima od strane IAF-a i ILAC-a povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije prezentujući aktuelnu temu kroz koju se ističe promocija, značaj i uloga akreditacije, a to je kroz podršku ciljeva održivog razvoja.

Ova grupa ciljeva se fokusira na pospešivanje blagostanja i na suzbijanje gladi, smanjenje nejednakosti i omogućavanje pristupa dobrom zdravlju. Akreditacija podržava potrebe ljudi kao što potvrđuje bezbednost i kvalitet proizvoda.

Ova grupa ciljeva se odnosi na industriju, inovacije, infrastrukturu, dostojanstveni rad i ekonomski rast. Akreditacija potpomaže konkurentnost na domaćim tržištima, tako što olakšava trgovinu i uvoznicima i izvoznicima uklanjanjem tehničkih barijera. Ekonomski razvoj, ključan za razvoj prosperiteta povezan je sa domaćom i prekograničnom trgovinom, a potreba za ispunjavanjem regulatornih zahteva i nacionalnih standarda se upravo dokazuje pouzdanim akreditovanim ocenjivanjem usaglašenosti.

 Ovaj deo ciljeva se bavi zaštitom prirodnog sveta. Globalna trgovina i preokupiranost potrošnjom, imaju negativan uticaj na životnu sredinu, korišćenjem ograničenih prirodnih resursa i povećanom produkcijom zagađenja i otpada. Akreditacija podržava ekološke performanse u cilju smanjenja zagađivanja i emitovanja gasova sa efektom staklene bašte. Uticaj čoveka na planetu dostigao je opasne nivoe, ugrožavajući održivost i upravljanje prirodnim resursima i zaštitu biosfere. Cilj Ujedinjenih nacija je da se usvoji integrisan pristup ekonomskom razvoju u kojem je održivost životne sredine ključni prioritet.

 Svečani program bio je upotpunjen i muzičkim numerama, kroz zvuke violine i gitare, u kom je grupa „KALEM“, koju čine Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac, svirala tradicionalnu muziku sa balkanskih prostora, i tako doprinela pozitivnom raspoloženju proslave Dana akreditacije.

Posle svečanog programa gosti su nastavili druženje u opuštenoj atmosferi uživajući u koktelu i sunčanom danu u foajeu na terasi Kluba poslanika.

 

Izvor: ats.rs