logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Plan donošenja srpskih standarda i srodnih dokumenata za 2022. godinu

Institut za standardizaciju Srbije, kao i svake godine, započinje planiranje svojih aktivnosti za narednu kalendarsku godinu.

 

Donošenje srpskih standarda je najznačajnija delatnost Instituta i zato je neophodno posvetiti posebnu pažnju izboru konkretnih standarda koji će postati deo Plana donošenja srpskih standarda i srodnih dokumenata, kako bi se u plan uvrstili svi oni standardi za kojima se identifikuje potreba.

Veoma je važno i da zainteresovane strane budu obaveštene o tome, kako bi mogle da blagovremeno dostave predloge za usvajanje srpskih standarda i srodnih dokumenata koji su im neophodni. Pozivamo vas da predložite standarde koji vas posebno interesuju, koji će vam biti potrebni u radu ili za koje smatrate da mogu biti od opšte koristi. Molimo vas da oznake tih standarda, ili naziv uže oblasti standardizacije na koju se odnose unesete u tabelu u prilogu. Pored toga, treba označiti da li je reč o potpuno novom standardu, ili o reviziji postojećeg standarda. Rok za dostavljanje vaših predloga je 31. jul 2021. godine.

Predlozi bi, pre svega, trebalo da obuhvate postojeće međunarodne standarde (imaju oznaku ISO, IEC ili ISO/IEC), koji se trenutno mogu nabaviti u Institutu po cenama koje su odredile međunarodne organizacije za standardizaciju. Ukoliko i kada budu bili usvojeni na srpskom ili engleskom jeziku (i dobiju oznaku SRPS ISO, SRPS IEC ili SRPS ISO/IEC), postaće dostupni po znatno povoljnijim uslovima, odnosno po važećim naknadama za srpske standarde i srodne dokumente (npr., jedan od najpoznatijih međunarodnih standarda, ISO 9001 ima vrednost od 138 švajcarskih franaka, tj. približno 14.800 dinara, dok visina naknade za identičan srpski standard iznosi 5.799 dinara).

Kada su u pitanju evropski standardi (EN), Institut ima obavezu da ih usvaja kao srpske standarde (SRPS EN). Zbog velikog broja ovih standarda i ograničenih resursa, većina ih bude usvojena na engleskom jeziku. Ukoliko imate potrebu za donošenjem određenog evropskog standarda kao srpskog standarda na srpskom jeziku, možete takođe dostaviti svoj predlog. Osim toga, ukoliko posedujete neautorizovani prevod nekog standarda na srpski jezik, dostavljanjem inicijalnog prevoda olakšaćete rad nadležnoj komisiji za standarde i dati poseban doprinos nacionalnoj standardizaciji.

Osobe za kontakt u Institutu su: Radiša Knežević, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije, tel. 3409-303, e-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Goran Bajić, rukovodilac Sektora za elektrotehniku, telekomunikacije i informacione tehnologije, tel. 3409-380, e-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Tabelu možete preuzeti na linku: https://1drv.ms/w/s!AiGduTac3JZsalb1uHLDgukSIJs?e=dALTW7

 

Izvor: iss.rs