logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

naSRPS EN IEC 62471-6, Fotobiološka bezbednost proizvoda ultraljubičastog osvetljenja na javnoj raspravi

Sunčeva svetlost, tačnije nevidljivi kratkotalasni ultraljubičasti (UV-C) zraci imaju antibakterijski učinak. UV-C zraci su ujedno najopasniji, jer oštećuju genetski DNK materijal ćelija, ali se u potpunosti apsorbuju u ozonskom sloju atmosfere i ne prodiru do Zemljine površine.

Međunarodna elektrotehnička komisija (IEC) objavila je specifikaciju IEC PAS 63313:2021, Position statement on germicidal UV-C irradiation - UV-C safety guidelines, koja sadrži smernice za proizvodnju, instalaciju i upotrebu UV-C uređaja. Oni se koriste u bolničkim sobama, operacionim salama, hotelima, proizvodnim pogonima i sl za uklanjanje virusa i bakterija pomoću veštačkog UV-C zračenja kvarcnih lampi. Na tržištu su dostupne i UV lampe za kućnu upotrebu. Zbog štetnog delovanja na vid i kožu, ne smeju se koristiti u prostorijama u kojima se nalaze ljudi, biljke ili životinje.

Standard naSRPS EN IEC 62471-6, Fotobiološka bezbednost proizvoda ultraljubičastog osvetljenja (https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:100804) pruža zahteve za ocenjivanje bezbednosti optičkog zračenja proizvoda sa UV lampama, njihovo označavanje i korisničke informacije. Trenutno je u fazi javne rasprave (do 7. septembra), tokom koje zainteresovani mogu dati komentar na tekst nacrta. Komisija za standarde N062, Elektromedicinski uređaji razmotriće komentare i dostaviti nacionalni komentar odgovarajućem tehničkom komitetu IEC-a (javna rasprava za međunarodni standard EN IEC 62471-6 završava se 1. oktobra).

 

Izvor: ISS