logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

U susret drugoj generaciji Evrokoda 2

Standardi za evrokodove obuhvataju 59 tehničkih specifikacija za projektovanje i proračun građevinskih konstrukcija na koje se poziva Pravilnik za građevinske konstrukcije ("Sl. glasnik RS", br. 89/2019, 52/2020 i 122/2020.).

 

Evrokodovi pružaju pravila za osnove projektovanja, dejstva na konstrukcije, geotehničko projektovanje, kao i pravila za projektovanje seizmički otpornih konstrukcija i konstrukcija čiji su osnovni materijali beton, čelik, drvo, elementi za zidanje, aluminijum i spregnute konstrukcije od čelika i betona.

Prvom generacijom evrokodova ostvaren je cilj uspostavljanja harmonizacije u projektovanju građevinskih konstrukcija i pružanja podrške primeni propisa za projektovanje, izvođenje i održavanje građevinskih konstrukcija. Nove verzije standarda Evrokod 2 prEN 1990, prEN 1991-1-2, prEN 1991-2 i prEN 1996-3 trenutno su u fazi javne rasprave. Tim povodom, Institut za standardizaciju Srbije organizuje vebinar za sve zainteresovane, koji će biti održan 15. septembra 2021. godine, sa početkom u 12:00 časova.

Na vebinaru pod nazivom „U susret drugoj generaciji Evrokoda 2“ prezentacije će održati sekretar i članovi komisije za standarde U250-2, Projektovanje betonskih konstrukcija, koja je nadležna za donošenje ovih standarda. Cilj vebinara je predstavljanje predstojećih značajnih izmena u standardima za projektovanje betonskih konstrukcija i podsticanje stručne javnosti da se uključi u javnu raspravu davanjem komentara na tekstove nacrta. Čitanje svih standarda koji se nalaze u fazi nacrta dostupno je registrovanim korisnicima veb-sajta ISS-a.

Prijavljivanje na vebinar vrši se na sledećem linku: https://forms.gle/6NCevyNA7XUWMkLu6


Program vebinara