logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Standardi i inovativnost

Standardi predstavljaju neraskidivu vezu između inovacija i tržišta. Oni treba da budu osnova za razvoj inovacija jer se u njima uspostavlja i definiše terminologija – uspešna komunikacija koja je neophodna za razvoj svake ideje, utvrđuju se i opisuju osnovne karakteristike proizvoda,

kao i najbolja poslovna praksa koja sigurno otvara put ka tržištu.

 

U želji da naglasi veliki značaj standarda u razvoju inovacija i praktičnoj primeni rezultata istraživanja, Institut za standardizaciju Srbije se prošle godine uključio i podržao Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, koje se održava od 2005. godine u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. U sledećem broju biltena „Standardizacija” koji će biti objavljen krajem marta biće predstavljena inovacija jednog od prošlogodišnjih polufinalista ovog takmičenja.

Trenutno je aktuelno prijavljivanje timova za 2022. godinu u sledećim kategorijama: realizovane inovacije, inovativne ideje za srednjoškolce i studente, kao i u novoj kategoriji - inovativno selo. Prijavljene inovacije biće ocenjene sa tehničke i poslovne strane. Uslovi za učešće, kao i prijavni formular, mogu se naći na veb-sajtu www.inovacija.org.

Rok za prijavu srednjoškolskih i studentskih timova je 15. mart, dok je rok za preostale dve kategorije 5. maj 2022. Realizator takmičenja je organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, uz podršku Privredne komore Srbije i RTS-a.

 

 

Izvor: iss.rs