logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Promotivni vebinar ISS-a povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 10. oktobar za Svetski dan mentalnog zdravlja, sa ciljem podizanja svesti o problemima mentalnog zdravlja širom sveta i podsticanja na ulaganje u sistem podrške ovom segmentu ljudskog zdravlja.

 

Pored ostalih zdravstvenih problema na koje je aktuelna pandemija uticala, mentalno zdravlje je jedan od aspekata ljudskog zdravlja koji je posebno bio narušen, a procenjuje se da je jedna od osam osoba u svetu živela sa mentalnim poremećajem čak i u periodu pre pandemije. Otežavajuća okolnost u prevenciji mentalnih poremećaja i očuvanju mentalnog zdravlja jeste to što su vreme, usluge, veštine i finansijska sredstva dostupna za mentalno zdravlje daleko ispod onoga što je potrebno, a posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana mentalnog zdravlja jeste: „Neka mentalno zdravlje i blagostanje za sve budu globalni prioritet”.

Institut za standardizaciju Srbije je krajem prošle godine objavio standard na srpskom jeziku koji se odnosi upravo na ovu oblast i koji pruža niz smernica i praktičnih preporuka za upravljanje rizicima u vezi sa bezbednošću i zdravljem na radu, koji su prouzrokovani psihosocijalnim faktorima. Reč je o standardu SRPS ISO 45003:2021, Menadžment bezbednošću i zdravljem na radu – Psihološka bezbednost i zdravlje na radu – Smernice za upravljanje psihosocijalnim rizicima.

Danas, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, Institut za standardizaciju Srbije želi da najavi realizaciju promotivnog vebinara sa temom: „Tumačenje smernica standarda SRPS ISO 45003:2021 – Smernice za upravljanje psihosocijalnim rizicima”, koji će se realizovati nakon prijave dovoljnog broja zainteresovanih polaznika.

Kome je vebinar namenjen?

Vebinar je namenjen kako predstavnicima menadžmenta tako i zaposlenima, predstavnicima rukovodstva za sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu, predstavnicima rukovodstva za integrisane sisteme menadžmenta (IMS), predstavnicima rukovodstva za druge sisteme menadžmenta (QMS i EMS), internim proveravačima sistema menadžmenta, kao i svima koji se bave bezbednošću i zdravljem na radu.

Na ovom vebinaru posebno će biti obrađene teme:

– Šta je sistem menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu (OH&S MS);

– Zašto je OH&S MS važan za organizacije i koje su koristi od njegove primene;

– Razvoj ISO 45003 i njegova veza sa ISO 45001;

– Termini i definicije;

– Koncept, struktura i analiza pojedinačnih zahteva ISO 45003.

Predavači na ovom vebinaru su:

Vladimir J. Simić, vodeći proveravač i predavač (QMS, EMS, EnMS, OHSAS), konsultant za sisteme menadžmenta;

Mr Mirjana Mirković-Đorđević, rukovodilac Odeljenja za hemijske tehnologije, poljoprivredu, šumarstvo, bezbednost, životnu sredinu i opšte standarde u ICC-u, sekretar Komisije CASCO, proveravač za QMS.

Svi zainteresovani za ovu obuku mogu se prijaviti preko linka: https://forms.gle/g6FXWJf8SJgZLh1S7.

Nakon formiranja grupe polaznika, obavestićemo vas o tačnom datumu održavanja vebinara i dostaviti vam precizan program obuke.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona: 011/3409 340, 011/3409-390 ili imejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Izvor: iss.rs