logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Održan seminar za članove komisija za standarde

Institut za standardizaciju Srbije svake godine organizuje seminar namenjen domaćim stručnjacima koji su uključeni u rad na donošenju srpskih standarda, kako bi ih blagovremeno obavestio o svim aktuelnostima u standardizaciji na međunarodnom, evropskom i nacionalnom nivou.

 

Ova aktivnost predviđena je godišnjim Programom rada Instituta, kao posebna prilika za sticanje posebnih znanja u vezi sa standardima i standardizacijom, u cilju obučavanja zainteresovanih stručnjaka za efektivan i efikasan rad u komisijama za donošenje standarda i srodnih dokumenata.

Seminar za članove komisija ISS-a, održan 25. oktobra 2022. godine, bio je poseban po tome što je prvi put bilo omogućeno učešće uživo i onlajn. Pratilo ga je 60-ak učesnika, od toga 31 učesnik u ISS-u i još toliko njih preko Zum platforme.

Programom ovog dvoipočasovnog seminara bile su obuhvaćene sve značajne informacije u vezi sa važećim pravilima standardizerske prakse i novim trendovima razvoja standardizacije. Predavači su bili Vladan Cvejić, član komisije KS N057, Upravljanje i komunikacija u elektroenergetskom sistemu i predstavnik ISS-a u Radnoj grupi 10 IEC Tehničkog komiteta 57 (IEC/TC 57/WG 10), Upravljanje i komunikacija u elektroenergetskom sistemu i predstavnici ISS-a: Radiša Knežević, ISS, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije i mr Mirjana Mirković-Đorđević, ISS, rukovodilac Odeljenja za hemijske tehnologije, poljoprivredu, šumarstvo, bezbednost, životnu sredinu i opšte standarde. Oni su podelili svoje dugogodišnje iskustvo, savete i koristi od učestvovanja u radu stručnih tela za donošenje standarda.

U 2023. godini Institut će nastaviti da koordinira učešće srpskih stručnjaka u predlaganju, izradi, utvrđivanju, preispitivanju i održavanju međunarodnih standarda i srodnih dokumenata, kao i na zasedanjima tehničkih radnih tela međunarodnih organizacija za standardizaciju ISO i IEC i u evropskim organizacijama za standardizaciju CEN i CENELEC. Takođe, preduzećemo i niz aktivnosti kako bi se postigla veća angažovanost domaćih stručnjaka, posebno predstavnika sektora MMSP, u procesu standardizacije, što je izuzetno značajno i za njihov profesionalni razvoj i za dalji razvoj nacionalne standardizacije.

 

 

Izvor: iss.rs