logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Kako se planski i sistemski postaje "zelena" kompanija - primer ProCredit banke

Za vlasnike preduzeća, lidere i kompanije održiva poslovna praksa postala je imperativ. Kako jedna kompanija da počne plansku “borbu” za zeleniju budućnost? ProCredit banka je prva banka u Srbiji koja poseduje međunarodne sertifikate ISO 14001:2015 i GC-MARK – GREEN COMPANY, kojima se potvrđuje da sistemski upravlja zaštitom životne sredine, baš u svim segmentima svog poslovanja.

 

Održivost je sve važnija tema, na svim nivoima – od ličnog do korporativnog. Jer klimatske promene ubrzano menjaju planetu, a time utiču na našu i sudbinu svih živih bića. Prema NASA istraživanjima, verovatnoća da ljudsko delovanje i ljudski faktor uzrokuju globalno zagrevanje veća je od 95 odsto! Zato smo mi ti koji klimatskim promenama treba da kažemo – STOP.

Želimo da poslujemo održivo – odakle da krenemo?

Za vlasnike preduzeća, lidere i kompanije održiva poslovna praksa postala je imperativ. Kako jedna kompanija da počne plansku “borbu” za zeleniju budućnost?

Sjajan model iz našeg poslovnog okruženja je ProCredit banka – prva banka u Srbiji koja poseduje međunarodne sertifikate ISO 14001 : 2015 i GC-MARK – GREEN COMPANY, kojima se potvrđuje da banka sistemski upravlja zaštitom životne sredine, baš u svim segmentima svog poslovanja.

“ProCredit Bank Srbija je praktično od osnivanja u svoju strategiju poslovanja na centralno mesto postavila održivo poslovanje, odnosno brigu o zaštiti životne sredine. Šta to u praksi znači? Da naša banka poštuje striktna pravila na svim nivoima poslovanja, koja su definisana tako da se zaustave negativni uticaji na životnu sredinu. Ukratko: kontrolisano trošimo papir, i to 100 odsto recikliran, većinu procesa sa stanovništvom i privredom radimo online, ne koristimo plastiku u svom radnom okruženju, sva naša poslovna vozila su na električni pogon. U odnosu sa klijentima naša banka promoviše i finansira zelene investicije: solarne elektrane, toplotne pumpe, izolaciju, električna i hibridna vozila. Vrlo smo striktni u tome i svi akteri u našem poslovnom “lancu” moraju dokazano biti ekološki osvešćeni i primenjivati sve to u praksi, inače ne možemo da poslujemo. Zvuči restriktivno, ali to je jedini način da se naše aktivnosti zaista pozitivno odraze na našu okolinu”, rekla je Marina Mijić, šef Odeljenja za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine ProCredit banke.

Da je ovakva strategija poslovanja ispravna, potvrdile su međunarodne institucije: od 2016. godine ProCredit banka je nosilac međunarodnog Standarda ISO 14001 : 2015, koji se odnosi na sistem upravljanja zaštitom životne sredine.

“Svoj “zeleni put” ProCredit banka je ove godine potvrdila još jednim međunarodnim sertifikatom GC-MARK: GREEN COMPANY. Ovaj standard potvrđuje da ProCredit banka sistemski i efektivno upravlja zaštitom životne sredine, tj. da ima resurse i znanje da prepozna i spreči sve rizike u poslovanju koji se tiču zaštite životne sredine. Mi smo utabali taj put i bez kompromisa ostajemo na njemu”, dodala je Marina Mijić.

 

 

Izvor: energetskiportal.rs