logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Izveštaj sa jubilarnog 25. nacionalnog i 11.međunarodnog naučno stručnog skupa "Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost"

U periodu od 17.– 19.05.2023.godine u hotelu Kraljevi čardaci na Kopaoniku, održan je jubilarni 25. nacionalni i 11.međunarodni naučno stručni skup Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost.


Skup je započeo 17. maja u popodnevnim satima kratkim pozdravnim govorom predsednika Asocijacije prof.dr Zorana Punoševca, a zatim panel sesijom pod nazivom "Raspoloživost, kvalitet i bezbednost hrane". Moderator ove panel sesije bio je prof.dr Dragan Šefer sa Fakulteta veterinarske medicine, a panelisti su bili prof.dr Radomir Radovanović, dr sci.vet.med Dobrila Jakić Dimić, Nenad Vujović i Katarina Petković.

Nakon uspešno održane panel sesije o kvalitetu i bezbednosti hrane, organizatori su priredili veče piva za sve učesnike skupa. Ova opuštena i zabavna atmosfera bila je prilika za učesnike da se opuste i nastave diskusiju o temama koje su bile predmet panela, ali na manje formalan način.

Drugog dana svečano otvaranje skupa je započelo govorom dobrodošlice predsednika Asocijacije, prof. dr Zorana Punoševca. On je srdačno pozdravio sve prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što je skup okupio stručnjake i predstavnike industrije iz oblasti kvaliteta. Predsednik je istakao značaj skupa za dalji razvoj i unapređenje poslovnih praksi u Srbiji.

Nakon govora dobrodošlice, usledile su pozdravne reči pokrovitelja i gostiju. Pokrovitelj skupa je istakao svoju podršku inicijativama koje Asocijacija sprovodi i naglasio važnost uloge kvaliteta u poslovanju. Gosti su izrazili svoje zadovoljstvo što su deo ovog značajnog skupa i izneli svoje perspektive na temu kvaliteta i konkurentnosti.

Kao deo svečanog otvaranja, prikazan je film koji je obeležio 25 godina rada Asocijacije. Film je predstavio ključne trenutke, dostignuća i projekte koji su doprineli unapređenju kvaliteta i poslovanja u Srbiji. Ova retrospektiva bila je prilika da se podsetimo postignutih rezultata i motivišemo za dalji rad.

Slika za tekst izvestaj sa konferencije akss

Nastavljajući svečano otvaranje, predstavljena je monografija pod nazivom "Sistem kvaliteta - uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost". Recezenti monografije su pružili uvid u ključne aspekte kvaliteta u poslovanju i istakli njegovu važnost za postizanje uspeha i konkurentske prednosti. Ova publikacija predstavlja značajan doprinos oblasti kvaliteta i poslovnog razvoja.
Jedan od posebnih trenutaka svečanog otvaranja bila je dodela nagrada za "Obukom do kvaliteta poslovanja". Nagrade su dodeljene organizacijama koje su postigle izuzetne rezultate u unapređenju kvaliteta poslovanja kroz obuke i razvoj zaposlenih. Ova priznanja su potvrdila njihovu posvećenost i ostvaren napredak u oblasti kvaliteta.
Nakon dodele nagrada, usledila je svečana dodela priznanja (zahvalnica, plaketa i povelja) za doprinos rada Asocijacije, kao i dve nagrade za životno delo. Ova priznanja su se dodeljivala pojedincima i organizacijama koje su u značajnoj meri podržavale i doprinele radu Asocijacije, promovisale kvalitet i unapređivale poslovne prakse.

Takođe ovom prilikom svečano je potpisan sporazum o saradnji između Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije i Univerziteta iz Bjeljine.

Na svečanom događaju, predsedniku Asocijacije, prof. dr Zoranu Punoševcu, dodeljena je prestižna nagrada za životno delo od strane Hrvatskog društva za menadžere kvaliteta. Ova nagrada predstavlja priznanje za izuzetan doprinos u oblasti kvaliteta, a predstavlja i petu nagradu po redu koju dodeljuje Hrvatsko društvo za menadžere kvaliteta, ali prvu koja se dodeljuje izvan granica Hrvatske.

U okviru skupa o kvalitetu i poslovanju, održana je panel sesija pod nazivom "Trenutno stanje i budući razvoj kulture kvaliteta u Srbiji". Moderator na ovom panelu bio je prof.dr sc Krešimir Buntak sa Sveučilišta Sjever iz Hrvatske a panelisti su bili Mile Mitrović, šef odseka u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, Vidosava Džagić pomoćnica direktora privredne komore Beograda, Vladimir Simić priznati auditor i predavač, i dr Ana Mitić auditor i direktor sertifikacione kuće IQM Net.

Nakon izlaganja panelista, otvorena je interaktivna diskusija sa prisutnim učesnicima skupa. Učesnici su imali priliku da postavljaju pitanja, iznose svoje stavove i dele iskustva vezana za kulturu kvaliteta.

Panel sesija o trenutnom stanju i budućem razvoju kulture kvaliteta u Srbiji završena je sa zaključcima o potrebama za daljim unapređenjem kvaliteta u svim sektorima privrede. Panelisti su se složili da je kontinuirana podrška, edukacija i saradnja ključna za stvaranje snažne kulture kvaliteta u Srbiji.

Studentska sesija bila je uspešan događaj koji je naglasio važnost mladih naučnika i istraživača u oblasti kvaliteta. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa aktuelnim istraživanjima i perspektivama mladih talenata iz Srbije i Hrvatske. Ova sesija je inspirisala dalju saradnju i razmenu ideja među studentima i institucijama kako bi se unapredila oblast kvaliteta i poslovanja u regionu.

Nakon uspešno završene studentske sesije i ručka, organizovane su sportske aktivnosti kako bi učesnici skupa mogli da se opuste, zabave i razviju sportski duh. Ove aktivnosti su doprinele stvaranju prijateljske atmosfere i timskog duha među prisutnima.

Svečana večera sa muzikom uživo, koju je izveo već dobro poznati bend Maja i prijatelji, bila je vrhunski trenutak zabave i uživanja za sve učesnike skupa. Ova tradicionalna večera je godinama unazad postala omiljeni deo događaja, pružajući gostima priliku da se opuste, plešu i uživaju u muzici.

Poslednji dan skupa bio je obeležen prezentacijama 14 radova u dve sesije. Ove sesije su pružile učesnicima priliku da se upoznaju sa najnovijim istraživanjima i rezultatima u oblasti kvaliteta i poslovanja.

25. jubilarni naučno-stručni skup na Kopaoniku bio je uspešan događaj koji je okupio veliki broj stručnjaka iz kvaliteta. Paneli, prezentacije, svečano otvaranje, sportske aktivnosti i večernji program doprineli su interakciji i razmeni znanja među učesnicima. Skup je obeležio jubilej organizacije skupova, naglašavajući njihov značaj za razvoj nauke i stručnosti.

Detaljni izveštaj sa skupa sa galerijom fotografija biće u narednim danima objavljen na sajtu www.aqss.rs