logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Učestvujte u donošenju plana srpskih standarda i srodnih dokumenata za 2024. godinu

Plan donošenja srpskih standarda i srodnih dokumenata za 2024. godinu, koji treba da obuhvati sve standarde neophodne zainteresovanim stranama za obavljanje njihovih aktivnosti je u pripremi.

 

Institut za standardizaciju Srbije, kao punopravni član evropskih organizacija za standardizaciju CEN i CENELEC, ima obavezu da sve evropske standarde (EN) preuzme kao srpske (SRPS EN) i to čini preuzimajući ih uglavnom na engleskom jeziku. Zbog ograničenih resursa, Institut je u mogućnosti da objavi samo određeni broj srpskih standarda na srpskom jeziku i pri tome nastoji da njihov izbor bude u skladu sa potrebama korisnika. S tim ciljem, Institut se obratio najpre Ministarstvu privrede, preko kog će uputiti poziv za dostavljanje predloga i svim ostalim ministarstvima. Takođe, svi kupci standarda, učesnici seminara i drugi partneri Instituta biće pozvani da iskažu svoje potrebe za novim srpskim standardima.

Sve zainteresovane strane imaju mogućnost da dostave liste standarda i srodnih dokumenata koje predlažu da Institut usvoji u narednoj godini. Poželjno je da liste budu sačinjene u formi sledećeg obrasca: Link i da sadrže, pre svega, nove projekte ili revizije postojećih izvornih srpskih standarda, međunarodne standarde koje je potrebno preuzeti na srpskom ili engleskom jeziku i samo one evropske standarde koje je potrebno doneti na srpskom jeziku. Kako bi broj standarda preuzetih na srpskom jeziku bio što veći, otvoren je stalan poziv svim pravnim licima koji raspolažu inicijalnim prevodima standarda da ih dostave komisijama za standarde (https://iss.rs/sr_Cyrl/committee).

Osobe za kontakt u Institutu su:

1. Radiša Knežević, rukovodilac Sektora za opšte oblasti standardizacije (tel. 011/3409-303, E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), za informacije o standardima u opštim oblastima standardizacije,

2. Goran Bajić, rukovodilac Sektora za elektrotehničku standardizaciju (tel. 011/3409-380, E-pošta: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.), za informacije o standardima u oblasti elektrotehnike, informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Popunjen obrazac potrebno je dostaviti na sledeću adresu: Institut za standardizaciju Srbije, Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd ili na adresu E-pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., najkasnije do 23. juna 2023. godine.

Institut zahvaljuje na saradnji svima koji su dali svoj doprinos, kao i onima koji će ubuduće doprineti razvoju nacionalne standardizacije.

 

 

Izvor: iss.rs