logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

6 priznatih brendova sa područja cirkularne ekonomije nominovano za German Sustainability Award

Kao deo German Sustainabillity Award (nemačke nagrade za održivost), nagrada za dizajn takođe će se prvi put dodeliti 2020. godine. Ukupno šest kompanija i projekata koji imaju veze sa EPEA Švajcarska nominovano je zbog posvećenosti kružnoj ekonomiji.

 

Nagradom nemački dizajn za održivost organizatori nemačke nagrade za održivost planiraju da nagrade odgovorni dizajn i efikasne transformativne doprinose. Nekoliko firmi iz kategorija Ikone, Pioniri i Vizije sada je nominovano za ovu nagradu koja se dodeljuje po prvi put. To uključuje ukupno pet firmi koje su sarađivale sa EPEA Švajcarska, akreditovanim stručnjakom za sertifikate Cradle to Cradle i za materijalno zdravlje, koji su realizovali projekte u vezi sa kružnom ekonomijom. Pored toga, Aquafil se nada da će osvojiti Nemačku nagradu za održivost svojim depolimerizovanim predivom PA6, koje se već koristi u određenim projektima, za koje je kompanija nominovana u kategoriji Transformacija resursa.

Što se tiče kompanija nominovanih za nagradu za dizajn, brend Frosch je izabran u kategoriji Ikone za svoju vrećicu koja se može reciklirati. Inicijativa koju su razvili Werner & Mertz već je postigla da je ukupno 385 miliona boca napravljenih od stare plastike vraćeno na upotrebu u maloprodajnom sektoru. OceanSafe, Mary Rose, Trigema i Wolford nominovani su u kategoriji pionira. OceanSafe razvija tekstil za koji su svi delovi biorazgradivi, što znači da se zbog toga mogu vratiti u kružnu ekonomiju. Mary Rose nudi GOLD posteljinu sa sertifikatom Cradle to Cradle. Kada se korisni vek proizvoda završi, može se kompostirati i tako proizvesti hranljive materije za sledeću generaciju useva.

Trigema je nominovana za svoju mušku "khaki batik" košulju zahvaljujući kombinaciji modnog trenda i održivosti. Emisije CO2 duž logističkog lanca su niske, a pamuk dobijen iz organske proizvodnje i proizvodnje odvija se u Nemačkoj. Wolford je predstavljen kroz kolekciju Aurora. Ovaj proizvođač je „prva svetska kompanija iz odevne i tekstilne industrije koja je dva puta dobila GOLD Cradle to Cradle sertifikat, dok je Wolford takođe uspešno zatvorio krug za biološke i tehničke životne cikluse. Ovo se može smatrati primerom istinske reciklaže u skladu sa konceptom kružne ekonomije i projektom remek-delom EPEA Švajcarska.

Nominovane kompanije imaju koristi od njihove saradnje sa EPEA Švajcarska i dostigle su vrh u svojim oblastima fokusirajući se i primenjujući principe kružne ekonomije Cradle to Cradle. Ceremonija dodele nemačke nagrade za održivost zakazana je za 3. i 4. decembar 2020. 

 

 

Izvor: epeaswitzerland.com