Kvalitet

IFS Broker verzija 3 - Javna konsultacija

2019.04. javne konsultacije ifs broker v3Nacrt za IFS Broker verziju 3 je ušao u finalnu fazu. IFS Broker verzija 3 je razvijen zahvaljujući velikoj podršci IFS Broker ekspertske grupe, IFS Nacionalne radne grupe i ITC-a i velikog broja povratnih informacija tokom istraživanja.

 

Za početak:Šta je IFS i IFS Broker standard?


IFS Management GmbH, ili skraćeno IFS, osnovana je 2002. godine na osnovu zahteva trgovačkih kompanija koje su se suočile sa sličnim izazovima: budući da maloprodavci snose zakonsku odgovornost za trgovačke marke, od vitalnog je značaja znati da proizvodi zadovoljavaju i zakonske zahteve i zahteve koje određuje trgovac. Iako je lanac snabdevanja postao sve internacionalniji i kompleksniji. Da bi se to osiguralo, obavljena su brojna ocenjivanja bezbednosti i kvaliteta proizvoda kako bi se zajamčila bezbednost i kvalitet trgovačkih marki i privatnih robnih marki. Ovo je stvorilo visoke troškove i zahtevalo je dosta vremena za planiranje i izvršenje ocenjivanja. Međutim, i za prerađivačku industriju, broj različitih ocenjivanja sa delimično sličnim sadržajem predstavljao je veliko finansijsko i resursno opterećenje. U cilju smanjenja opterećenja svih učesnika prvog IFS standarda, IFS Food je objavljen i priznat od strane GFSI 2003. godine. Od tada je IFS mreža doživela kontinuirani rast. U međuvremenu, radne grupe u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Čileu i Kini, kao i međunarodne radne grupe aktivno podržavaju IFS u razvoju različitih IFS standarda.

U vremenima globalizacije, nabavka proizvoda se vrši globalno na različite načine. Sve više brokera, trgovačkih agencija i uvoznika postaju važan način za zajedničko povezivanje proizvođača i trgovca.

Da bi se sprečilo da brokeri, trgovačke agencije i uvoznici budu preplavljeni različitim zahtevima, IFS je razvio treći IFS standard: IFS Broker verziju 1 u 2009.

Glavni cilj IFS Broker Standarda je da osigura usklađenost brokerskih usluga i da proveri kako brokeri, trgovačke agencije i uvoznici biraju svoje dobavljače/proizvode, koji su zahtevi za kvalitet/bezbednost proizvoda implementirani i da li su u stanju da ispune trenutne zakonske zahteve.

 

Kako je tekao proces revizije?

Nakon 5 godina implementacije verzije 2, sa tržišta su prikupljena brojna iskustva i preporuke. Tako je u 2018. godini IFS doneo odluku da preispita verziju 2. Uz pomoć inputa koje su primili svi akteri, u reviziji trenutnog IFS Broker standarda su definisani i razmatrani sledeći ciljevi:

• Prilagoditi zahteve na osnovu rezultata online ankete,

• Uključitii zahteve za ublažavanje prevare u prehrambenoj industriji,

• Usklađivanje protokola audita sa drugim IFS standardima,

• Ažuriranje standarda u skladu sa novom verzijom GFSI Uputstva, uključujući i opciju nenajavljenog audita.

 

Sledeći korak u procesu revizije je javna konsultacija.

Nacrt IFS Broker verzije 3 možete preuzeti ovde.

 

 

Izvor: ifs-certification.com

 

 

Oni će Vas oceniti

****64. EOQ Kongres*** Svetski kongres kvaliteta *18-19.6.2020, Beograd*

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet