logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Sajber higijena - ISS
Sajber higijena. Trajanje: jednodnevna obuka

Dobrobiti koje donose informacione tehnologije ugrožene su brojnim bezbednosnim pretnjama. Apsolutno bezbedni sistemi ne postoje. Ne možemo biti potpuno sigurni koje su ranjivosti naših sistema, ali  svojim delovanjem u značajnoj meri možemo smanjiti mogućnost njihovog ugrožavanja. Pogrešno je smatrati da smo suviše mali i nevažni da bismo nekom bili meta napada. 

Kurs posvećen bezbednosti na internetu  se održava 30. novembra 2023. godine,  od 10 h do 13.30 h, u Institutu za standardizaciju Srbije, Ulica Stevana Brakusa br. 2, Banovo brdo, Beograd.

Ovaj kurs ima za cilj da polaznicima objasni osnovne bezbednosne mere za zaštitu podataka i sistema, da im pomogne da prepoznaju sajber napad i da ih nauči kako da se ponašaju u tom slučaju. Odnosi se i na privatnu i na poslovnu upotrebu informacionih i komunikacionih sistema, odnosno na zaštitu kako privatnih tako i poslovnih podataka. Korisnici koji usvoje ova znanja i striktno primenjuju bezbednosne navike, poznate kao sajber higijena, značajno će smanjiti mogućnost da postanu žrtve sajber napada

Biće posebno obrađene sledeće teme:

- Klasifikacija i karakteristike sajber napada 

- Pojam ranjivosti i pojam rizika  

- Načini zaštite IKT sistema i zašto ne postoji apsolutna bezbednost 

- Osetljivi podaci i informacije 

- Metode socijalnog inženjeringa 

- Postupci u slučaju sajber incidenata i sumnji 

Osim toga, biće dati primeri sajber napada i dobrih praksi zaštite.

Predavač:

Nebojša Jokić, izvršni direktor Fondacije „Mreža za sajber bezbednost“ i predstavnik Republike Srbije u Radnoj grupi za upravljanje sajber incidentima i zaštitu kritične infrastrukture Globalnog foruma za sajber ekspertizu.  U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS dugo je radio na poslovima vezanim za informacionu bezbednost. Bio je predstavnik Srbije u Neformalnoj radnoj grupi OEBS-a za sajber bezbednost i kontakt tačka Srbije u slučaju sajber napada na kritičnu informacionu infrastrukturu. 

Naknada za učešće na kursu: 8.400,00 din. i uključuje prezentacije predavača u elektronskom formatu i potvrdu o pohađanju kursa u štampanom formatu.

Kurs se održava 30. novembra 2023. godine,  od 10 h do 13.30 h, u Institutu za standardizaciju Srbije, Ulica Stevana Brakusa br. 2, Banovo brdo, Beograd.

Prijavite se preko linka: https://forms.gle/2YbVPczd2LULULku8

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program kursa i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: 
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.