logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Održan webinar o primjeni MEST standarda

U petak, 28. maja 2021. godine, Inženjerska komora Crne gore u saradnji sa Institutom za standardizaciju Crne Gore je realizovala webinar na temu: „Primjena MEST standarda kod projektovanja i građenja za oblast elektrotehnike – opšti principiI“.

Opširnije...

U pripremi nacionalni softver za proračun energetskih karakteristika zgrada - Nudi mogućnost sticanja MEEC sertifikata

Direktiva o energetskim karakteristikama zgrada (Directive 2010/31/EU on the energy performance of buildings – EPBD) je osnovni instrument praktične politike energetske efikasnosti Evropske unije i predstavlja značajnu obavezu za njene zemlje članice. EPBD Direktiva zahtijeva sistematski pristup u ocjeni energetskih karakteristika zgrada i jedan od njenih osnovnih zahtjeva je uspostavljanje sistema sertifikacije energetskih karakteristika zgrada, prenosi portal Energetska-efikasnost.me.

Opširnije...

Opština Tivat dobila sertifikat povoljnog poslovnog okruženja

Opština Tivat stekla je status lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Regionalni savjet mreže gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (eng. Business Friendly Municipality South East Europe - BCF SEE), donio je ovu odluku na osnovu izvještaja verifikacione komisije, koja je utvrdila da Opština Tivat ispunjava kriterijume Programa sertifikacije gradova, sa ostvarenih 83,33 od maksimalnih 100 procentnih poena.

Opširnije...

Nema kompromisa kada se kontroliše bezbjednost hrane

Potrošači u našoj zemlji imaju u ponudi zdravstveno bezbjedne prehrambene proizvode, bilo da dolaze iz uvoza ili su iz domaće proizvodnje, uprao zahvaljujući uspostavljenom sistemu kontrole, kazala je u intervjuu za Pobjedu direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Opširnije...

Od 1. avgusta 2021. projektovanje građevinskih konstrukcija samo u skladu sa eurokodovima

U cilju inoviranja i usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je više podzakonskih akata - pravilnika kojima se propisuju tehnička svojstva za različite vrste konstrukcija u objektima (betonske, zidane, drvene, čelične, spregnute i aluminijumske), zahtjevi za izradu tehničke dokumentacije, građenje, upotrebu, održavanje i drugi zahtjevi za konstrukcije, kao i tehnička svojstva i drugi zahtjevi za građevinske proizvode koji su namijenjeni za ugradnju u predmetnu konstrukciju.

Opširnije...

Udruženim snagama do kvalitetnije i bezbjednije hrane

Projekat, Centar izvrsnosti za digitalizaciju procesa procjene mikrobiološke bezbjednosti hrane i identifikaciju parametara kvaliteta neophodnih za sertifikaciju autentičnosti hrane (FoodHub) vrijedan 1.200.000 eura realizuje se od januara ove godine i već je postigao značajne rezultate.

Opširnije...