logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Početak javne rasprave

Institut za standardizaciju Crne Gore je objavio javnu raspravu br. 7/2021, za ukupno 627 standarda i srodnih dokumenata (lista javne rasprave je na početnoj strani).

Opširnije...

ISME je postao punopravni član ISO-a

Sa posebnim zadovoljstvom ističemo vijest da je ISME, uz podršku Osnivača - Vlade Crne Gore, nakon 14 godina od osnivanja postao punopravni član Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).

Opširnije...

Uloga standarda u zaštiti životne sredine

Na sjednici Koordinacionog odbora za kvalitet Privredne komore Crne Gore, održane 22. septembra 2021. godine predstavljene su teme „Metrologija i infrastruktura kvaliteta“ i „Uloga i značaj standardizacije i standarda u zaštiti životne sredine”.

Opširnije...

Održan webinar o primjeni MEST standarda

U petak, 28. maja 2021. godine, Inženjerska komora Crne gore u saradnji sa Institutom za standardizaciju Crne Gore je realizovala webinar na temu: „Primjena MEST standarda kod projektovanja i građenja za oblast elektrotehnike – opšti principiI“.

Opširnije...

U pripremi nacionalni softver za proračun energetskih karakteristika zgrada - Nudi mogućnost sticanja MEEC sertifikata

Direktiva o energetskim karakteristikama zgrada (Directive 2010/31/EU on the energy performance of buildings – EPBD) je osnovni instrument praktične politike energetske efikasnosti Evropske unije i predstavlja značajnu obavezu za njene zemlje članice. EPBD Direktiva zahtijeva sistematski pristup u ocjeni energetskih karakteristika zgrada i jedan od njenih osnovnih zahtjeva je uspostavljanje sistema sertifikacije energetskih karakteristika zgrada, prenosi portal Energetska-efikasnost.me.

Opširnije...