logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Kako do HALAL sertifikata?

Halal na arapskom jeziku znači dozvoljeno. Kada se kaže "dozvoljeno" misli se na hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima i većina muslimana širom sveta primenjuje ovaj način ishrane.

Opširnije...

Standardizacija grafičkih tehnologija

Iako smo navikli da razmena podataka funkcioniše jednostavno i da lako prevazilazimo prepreke između elektronskih i štampanih medija, zapravo i dalje postoji potreba za optimizacijom i standardizacijom u ovoj oblasti.

Opširnije...

Kako pomoći kompaniji da duže traje?

Neke kompanije traju svega nekoliko godina, neke beleže višedecenijsku, a neke i više od stotinu godina dugu istoriju poslovanja. Statistike kažu da se prosečan životni vek kompanija skraćuje, a procenjuje se da će do 2027. godine prosek trajanja jedne kompanije biti svega 12 godina.

Opširnije...

Nedelja kvaliteta 2020.

29. po redu manifestacija »NEDELJA KVALITETA 2020« će se održati od 04., 05. i 06. marta u Beogradu – Privredna komora Srbije (Terazije 23), s početkom u 10.00 časova. 

Opširnije...

Novi standard za alkometre

S obzirom na to da je vožnja pod dejstvom alkohola jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda širom sveta, a da konzumiranje alkohola na radnom mestu takođe dovodi do velikog broja povreda na radu, sa čak smrtnim ishodima, kontrola prisustva alkohola u krvi je sve češća praksa u kompanijama širom sveta, ali i kod nas.

Opširnije...

Kako poboljšati zadovoljstvo korisnika?

U savremenom poslovanju zadovoljstvo korisnika je jedan od ključnih faktora za postizanje konkurentske prednosti, a pravo korisnika da bude informisan i pravo na naknadu štete ukoliko njegova očekivanja nisu ispunjena istaknuto je i u Smernicama Ujedinjenih nacija za zaštitu potrošača.

Opširnije...

Tri nova standarda za proizvode za decu

Usled nesreća u saobraćaju ili drugih, različitih povreda – na igralištu, sa igračkama i slično, u celom svetu su deca najugroženija kategorija stanovništva. Neki raniji podaci kažu da u svetu više od 800.000 najmlađih tragično nastrada svake godine od povreda koje su se mogle izbeći.

Opširnije...

Ko i kako kontroliše bezbednost hrane u Srbiji?

Naučni institut za prehrambene tehnologije (FINS) iz Novog Sada vrši ispitivanja uzoraka hrane na kvalitet i zdravstvenu bezbednost. Parametri bezbednosti, pre svega, obuhvataju ostatke štetnih supstanci poput teških metala i pesticida, a vrši se i mikrobiološka ispravnost uzoraka i druga ispitivanja.

Opširnije...

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Opširnije...

Vlada Republike Srbije utvrdila više predloga zakona

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, utvrdila Predlog zakona o metrologiji i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala. Takođe, na sednici od 12. decembra 2019. godine Vlada Republike Srbije je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala sa aneksima I i II.

Opširnije...

Delez Srbija implementirala i sertifikovala IFS Logistics standard

Kompanija Delez Srbija je uspešno implementirala zahteve i sertifikovala IFS Logistics standard (International Featured Standard), koji potvrđuje posvećenost kompanije kvalitetu i bezbednosti proizvoda, što je čini liderom u ovoj oblasti na domaćem tržištu i predstavlja još jedan korak u pravcu GFSI – Globalnoj inicijativi za bezbednost hrane, kao opšteg pravca poslovanja na globalnom nivou.

Opširnije...

Uputstvo za korišćenje standarda o društvenoj odgovornosti

U svom začetku, pod ovim pojmom su najčešće podrazumevane više filantropske aktivnosti kompanija, a danas se već u zemljama Evropske unije od velikih kompanija očekuje i da podnose izveštaje o svojoj politici u vezi sa društvenom odgovornošću, poštovanjem ljudskih prava, odnosom prema zaposlenima, zaštitom životne sredine, itd.

Opširnije...

Objavljena tri pravilnika

U „Službenom glasniku Republike Srbije” objavljena su tri nova Pravilnika i to: Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda, Pravilnik o overavanju manometara za merenje krvnog pritiska i Pravilnik o overavanju medicinskih termometara.

Opširnije...

Kick off sastanak - Projekat IPA 2017: EU for Serbia - Support for Safer Products

U Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, dana 3. decembra 2019. godine, predstavnici Ministarstva privrede, MTTT, MGSI, MUP, ISS, ATS, DMDM, Delegacije EU i Konzorcijuma koji čine: Instututo Calidad, LNE i AECOM, održali su „Kick off“ sastanak, kojim je zvanično započela realizacija Projekta IPA 2017: EU for Serbia - Support for Safer Products (Podrška bezbednijim proizvodima).

Opširnije...

Usvojen Plan donošenja srpskih standarda za 2020. godinu

Druga redovna sednica Skupštine Instituta za standardizaciju Srbije u 2019. godini održana je dopisnim putem u periodu od 5. do 20. novembra 2019. godine. Na sednici Skupštine su razmatrani i usvojeni: zapisnik sa prve redovne sednice Skupštine Instituta u 2019. godini,i Predlog plana donošenja srpskih standarda i srodnih dokumenata za 2020. godinu.

Opširnije...

Najbolje ideje i brendovi vode srpsku privredu

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su 14. put priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2019“. Pod sloganom ovogodišnje akcije „Ideja nas vodi“ nagrađeno je 30 brendova u 21 kategoriji.

Opširnije...

Dečje igračke u fokusu standardizera

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika se približava, a samim tim i vreme velikih kupovina i poklona – posebno za naše najmlađe. S obzirom na to da su proizvodi za decu i dalje na vrhu liste nebezbednih proizvoda uopšte, evropska i međunarodna tela za standardizaciju redovno ažuriraju postojeće i donose nove standarde kako bi se poboljšala bezbednost dečjih igračaka, a početkom novembra ove godine i Ministarstvo zdravlja donelo je novi Pravilnik o bezbednosti igračaka.

Opširnije...

Standardima za inovacije do prednosti na tržištu

U eri novih tehnologija i svakodnevnog razvoja novih mogućnosti, sve više kvalitet, bogata ponuda proizvoda i njihova cena nisu dovoljan faktor za postizanje konkurentnosti na tržištu. Jedan od ključnih faktora konkurentnosti današnjice jesu upravo inovacije, odnosno inovativna sposobnost kompanije – koliko često uvodi novine u svojoj ponudi ili poslovanju, koliko često nudi nove, savremenije, bolje usluge ili proizvode.

Opširnije...

Oskar kvaliteta 2019

U okviru 28. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2019, kojim se u Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta, 20. novembra u PKS uručene su 25. put po redu, godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”.

Opširnije...

Godišnja nagrada za poslovnu izvrsnost - „Oskar kvaliteta“

U okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2019, koji se održava u periodu od 18. novembra do 20. novembra 2019. godine, povodom Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, u Privrednoj komori Srbije otvorena je manifestacija „Oskar kvaliteta“ - Dodela godišnjih nagrada za poslovnu izvrsnost.

Opširnije...

Tri nova standarda za ispitivanje kvaliteta đubriva

U poslednjem rešenju o objavljenim i povučenim standardima i srodnim dokumentima, Institut za standardizaciju Srbije je objavio tri standarda na koje se poziva Pravilnik o metodama ispitivanja sredstava za ishranu biljaka i oplemenjivača zemljišta, a koji se odnose na metode ispitivanja đubriva.

Opširnije...