logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljena studija o stanju građevinskog sektora u Srbiji

U okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”, a u saradnji sa Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanje (ÚNMZ), Institut za standardizaciju Srbije realizovao je niz aktivnosti relevantnih za oblast građevinarstva. Jedna od njih je izrada studije „Pregled sektora građevinske industrije Srbije koji je obuhvaćen evropskom uredbom (EU) 305/2011 i očekivani uticaj na industriju”, čija je izrada započeta uz koordinaciju i konsultacije sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Opširnije...

Svečana proslava 85 godina standardizacije

U prisustvu predstavnika evropskih i međunarodnih organizacija za standardizaciju, predstavnika tela za standardizaciju iz susednih zemalja, kao i predstavnika Ministarstva privrede i drugih brojnih zvanica, Institut za standardizaciju Srbije 26. septembra 2019. godine je i svečano proslavio 85 godina standardizacije na ovim prostorima, Dan Instituta za standardizaciju Srbije i Svetski dan standarda.

Opširnije...

Izabrana najbolja srpska kobasica

Na takmičenju za najbolju srpsku kobasicu koje su organizovali Privredna komora Srbije i Institut za higijenu i tehnologiju mesa, 24. septembra je na Kopaoniku, u okviru 60. Međunarodne konferencije industrije mesa "MeatCon2019", dodeljena prva nagrada za ovaj proizvod „Mesnoj industriji Karneks“ iz Vrbasa.

Opširnije...

Saradnja između Rosstandarta i ISS-a

U cilju unapređenja saradnje u oblasti standardizacije, razmene stručnog znanja i pospešivanja međusobne trgovine, predstavnici Federalne agencije za tehničko regulisanje i metrologiju Ruske Federacije (Rosstandart) i Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) potpisali su juče Memorandum o razumevanju u oblasti standardizacije.

Opširnije...

Izveštaj sa Javne rasprave na temu unapređenja infrastrukture kvaliteta

Na inicijativu prof.dr Zorana Punoševca, predsednika Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, 17. septembra 2019. godine u prostorijama Unije poslodavaca Srbije – Zemun, Stevana Markovića 8, s početkom u 11.00 časova održan je sastanak radi razmatranja unapređenja infrastrukture kvaliteta u Srbiji, odnosno definisanja predloga za unapređenje funkcionisanja sistema kvaliteta u Srbiji.

Opširnije...

Dan Instituta za standardizaciju Srbije

„U nameri da se proizvodima ljudskog rada odrede granice po formi i kvalitetu, na Tehničkom fakultetu u Beogradu, 16. septembra 1934. godine osnovana je stručno-savetodavna organizacija, Jugoslovenski komitet za normalizaciju”, objavila je „Politika” 17. septembra davne 1934. godine.

Opširnije...

Upravljanje plastikom u paketu cirkularne ekonomije

Srbija se sprema za donošenje strategije upravljanja plastikom do 2030. godine u paketu cirkularne ekonomije, a o toj temi su na velikom skupu u PKS razgovarali predstavnici nadležnih organa, velikih trgovinskih lanaca, proizvođači hrane i pića, i recikleri.

Opširnije...

„Živeti kao sav normalan svet”

Ova ilustracija, koja je već posle prvih objava na ISS profilima društvenih mreža zaintrigirala  pratioce, predstavlja zapravo moto ovogodišnjeg jubileja – 85 godina standardizacije na ovim prostorima.

Opširnije...

Izmena ATS dokumenata

U skladu sa Planom aktivnosti koje su usmerene na usaglašavanje rada ATS sa zahtevima novog izdanja standarda ISO/IEC 17011, 15. jula 2019. godine izmenjeno je niz dokumenata koja se prvenstveno odnose na ocenjivanje tela za ocenjivanje usaglašenosti i koja su namenjena za korišćenje od strane ocenjivača/eksperata ATS.

Opširnije...

Džejson Braun u Beogradu

Institut za standardizaciju Srbije, Centar za analizu rizika i upravljanje krizama i Privredna komora Srbije, uz partnerstvo sa kompanijom SGS i Srpskom asocijacijom menadžera koprotivne bezbednosti, 16. jula ove godine organizuje radionicu namenjenu ekspertima u oblasti menadžmenta rizicima, pod nazivom: „Savremena praksa upravljanja bezbednosnim rizicima u kompanijama“.

Opširnije...