logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

PKS inicirala novi pravilnik o kesama

Ubrzano se radi na novom pravilniku o tehničkim uslovima za plastične kese, koji će sledeće nedelje biti predstavljen na okruglom stolu, a zatim kao nacrt biti upućen Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije Dragan Stevanović.

Opširnije...

Vlada Republike Srbije utvrdila više predloga zakona

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 24. oktobra 2019. godine, utvrdila Predlog zakona o metrologiji i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala. Takođe, na sednici od 12. decembra 2019. godine Vlada Republike Srbije je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju konvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala sa aneksima I i II.

Opširnije...

Delez Srbija implementirala i sertifikovala IFS Logistics standard

Kompanija Delez Srbija je uspešno implementirala zahteve i sertifikovala IFS Logistics standard (International Featured Standard), koji potvrđuje posvećenost kompanije kvalitetu i bezbednosti proizvoda, što je čini liderom u ovoj oblasti na domaćem tržištu i predstavlja još jedan korak u pravcu GFSI – Globalnoj inicijativi za bezbednost hrane, kao opšteg pravca poslovanja na globalnom nivou.

Opširnije...

Uputstvo za korišćenje standarda o društvenoj odgovornosti

U svom začetku, pod ovim pojmom su najčešće podrazumevane više filantropske aktivnosti kompanija, a danas se već u zemljama Evropske unije od velikih kompanija očekuje i da podnose izveštaje o svojoj politici u vezi sa društvenom odgovornošću, poštovanjem ljudskih prava, odnosom prema zaposlenima, zaštitom životne sredine, itd.

Opširnije...

Objavljena tri pravilnika

U „Službenom glasniku Republike Srbije” objavljena su tri nova Pravilnika i to: Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o označavanju i obeležavanju tekstilnih proizvoda, Pravilnik o overavanju manometara za merenje krvnog pritiska i Pravilnik o overavanju medicinskih termometara.

Opširnije...

Kick off sastanak - Projekat IPA 2017: EU for Serbia - Support for Safer Products

U Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, dana 3. decembra 2019. godine, predstavnici Ministarstva privrede, MTTT, MGSI, MUP, ISS, ATS, DMDM, Delegacije EU i Konzorcijuma koji čine: Instututo Calidad, LNE i AECOM, održali su „Kick off“ sastanak, kojim je zvanično započela realizacija Projekta IPA 2017: EU for Serbia - Support for Safer Products (Podrška bezbednijim proizvodima).

Opširnije...

Usvojen Plan donošenja srpskih standarda za 2020. godinu

Druga redovna sednica Skupštine Instituta za standardizaciju Srbije u 2019. godini održana je dopisnim putem u periodu od 5. do 20. novembra 2019. godine. Na sednici Skupštine su razmatrani i usvojeni: zapisnik sa prve redovne sednice Skupštine Instituta u 2019. godini,i Predlog plana donošenja srpskih standarda i srodnih dokumenata za 2020. godinu.

Opširnije...

Najbolje ideje i brendovi vode srpsku privredu

Privredna komora Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija dodelili su 14. put priznanja najuspešnijim domaćim robnim i korporativnim brendovima na završnoj svečanosti akcije „Najbolje iz Srbije 2019“. Pod sloganom ovogodišnje akcije „Ideja nas vodi“ nagrađeno je 30 brendova u 21 kategoriji.

Opširnije...

Dečje igračke u fokusu standardizera

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika se približava, a samim tim i vreme velikih kupovina i poklona – posebno za naše najmlađe. S obzirom na to da su proizvodi za decu i dalje na vrhu liste nebezbednih proizvoda uopšte, evropska i međunarodna tela za standardizaciju redovno ažuriraju postojeće i donose nove standarde kako bi se poboljšala bezbednost dečjih igračaka, a početkom novembra ove godine i Ministarstvo zdravlja donelo je novi Pravilnik o bezbednosti igračaka.

Opširnije...

Standardima za inovacije do prednosti na tržištu

U eri novih tehnologija i svakodnevnog razvoja novih mogućnosti, sve više kvalitet, bogata ponuda proizvoda i njihova cena nisu dovoljan faktor za postizanje konkurentnosti na tržištu. Jedan od ključnih faktora konkurentnosti današnjice jesu upravo inovacije, odnosno inovativna sposobnost kompanije – koliko često uvodi novine u svojoj ponudi ili poslovanju, koliko često nudi nove, savremenije, bolje usluge ili proizvode.

Opširnije...

Oskar kvaliteta 2019

U okviru 28. Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2019, kojim se u Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta, 20. novembra u PKS uručene su 25. put po redu, godišnje nagrade za poslovnu izvrsnost – “Oskar kvaliteta”.

Opširnije...

Godišnja nagrada za poslovnu izvrsnost - „Oskar kvaliteta“

U okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2019, koji se održava u periodu od 18. novembra do 20. novembra 2019. godine, povodom Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta, u Privrednoj komori Srbije otvorena je manifestacija „Oskar kvaliteta“ - Dodela godišnjih nagrada za poslovnu izvrsnost.

Opširnije...

Tri nova standarda za ispitivanje kvaliteta đubriva

U poslednjem rešenju o objavljenim i povučenim standardima i srodnim dokumentima, Institut za standardizaciju Srbije je objavio tri standarda na koje se poziva Pravilnik o metodama ispitivanja sredstava za ishranu biljaka i oplemenjivača zemljišta, a koji se odnose na metode ispitivanja đubriva.

Opširnije...

Novim standardom do ekološki čistijeg TNG-a

Zahvaljujući novom standardu SRPS EN 589:2019, koji je prošlog meseca Institut za standardizaciju Srbije objavio na srpskom jeziku, a na koji se poziva Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za tečni naftni gas, TNG će i u Srbiji ubuduće morati da bude ekološki čistije gorivo.

Opširnije...

Novi standardi u oblasti ljudskih resursa

Ukoliko zaposleni predstavljaju najveću vrednost neke kompanije, stavljanje zaposlenih u centar njenih aktivnosti jeste recept za uspeh. Nova serija ISO standarda iz oblasti menadžmenta ljudskih resursa može da pomogne ne samo da se unapredi proces zapošljavanja nego i da se poboljšanjem upravljanja ljudskim resursima unapredi i poslovanje cele kompanije.

Opširnije...

Kompanije hemijske industrije Srbije kreiraju evropske propise

Udruženje za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije postalo je član vodećeg evropskog saveta hemijske industrije CEFIC, što će kompanijama ovog sektora omogućiti da, preko posrednika, pregovaraju i učestvuju u kreiranju regulative, zatraže produženje rokova za primenu određenih uredbi i propisa, i dobiju pravovremene informacije o aktuelnom zakonodavstvu.

Opširnije...

ISS-u dodeljen sertifikat o akreditaciji

Nakon opsežne pripreme Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) i sprovedenog postupka osvedočenja, Akreditaciono telo Srbije dodelilo je ove nedelje Institutu akreditaciju za obavljanje poslova sertifikacije sistema menadžmenta kvalitetom, i to u sledećim oblastima: građevinarstvo, zdravstvo, obrazovanje, mašinstvo, inženjerske aktivnosti i proizvodnja hrane.

Opširnije...

Značajno uvođenje standarda u IT sektor

S obzirom na sve veći značaj standarda u oblasti IT tehnologija (između ostalog, zaštita podataka o ličnosti, bezbednost informacija i sl.), a sa namerom da se predstavnici ove oblasti privrede podstaknu na to da se uključe u proces standardizacije u Srbiji, kao i da se podigne svest o potrebi uvođenja standarda u domaći IT sektor, u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Društva za informatiku Srbije, 15. oktobra je održana tribina „Primena standarda u oblasti informacionih tehnologija“.

Opširnije...

Pregled sektora građevinske industrije Srbije koji je obuhvaćen evropskom Uredbom (EU) 305/2011 i očekivani uticaj na industriju

U utorak, 29.10.2019. godine sa početkom u 14 sati u Institutu za standardizaciju Srbije biće održana panel-diskusija na kojoj će biti predstavljena studija pod nazivom „Pregled sektora građevinske industrije Srbije koji je obuhvaćen evropskom Uredbom (EU) 305/2011 i očekivani uticaj na industriju“, koju je Institut za standardizaciju Srbije objavio u saradnji sa Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanja (ÚNMZ), u okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije“.

Opširnije...

Nagrada za kvalitet inovacije (QIA) - Obuka ocenjivača

Dana 04.10.2019. godine u Beogradu, u organizaciji Udruženja SRMEK, održan je skup „Nagrada za kvalitet inovacije (QIA) - Obuka ocenjivača“, prva obuka ovakve vrste u Srbiji. Obuka je realizovana od strane gospodina Tani Järvinena, Izvršnog direktora Finske associjacije za kvalitet.

Opširnije...

Poseta Delegacije EU

Ministarstvo privrede, Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda posetili su predstavnici Evropske komisije Lukrecija Kireta iz DG GROW, Fatih Ajdogan iz DG NEAR i Zorica Vasileva iz Delegacije EU u RS, 16. i 17. oktobra 2019. godine.

Opširnije...

Dani kvaliteta u ContiTech Subotica

U nameri da približe svojim zaposlenima na koji način 800.000 različitih komponenti, koje mesečno proizvedu u proizvodnom pogonu u Subotici, utiče na bezbednu i ekološki orijentisanu vožnju, u ContiTech-u su organizovali „Dan kvaliteta”.

Opširnije...