logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Nova terminologija u statistici

Veliki broj standarda iz najrazličitijih oblasti poziva se na primenu određenih statističkih metoda pri odgovarajućim istraživanjima, ispitivanjima, merenjima i izračunavanjima.

Opširnije...

Oskar kvaliteta 2022 za najbolje organizacije

V.d. pomoćnika ministra Miodrag Dugandžija uručio je godišnja priznanja za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta 2022“ u okviru Foruma kvaliteta i poslovne izvrsnosti, koji se održava povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta.

Opširnije...

Kraj projekta IPA 2017

U Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda, dana 1. novembra 2022. godine održan je sastanak na temu projekta IPA 2017 koji će zvanično biti okončan 2. novembra 2022. god.

Opširnije...

Održani Okrugli stolovi u oblasti standardizacije

U okviru projekta IPA 2017 - Podrška bezbednijim proizvodima, tokom oktobra 2022. godine, održano je šest okruglih stolova u oblasti standardizacije na temu: "Izazovi u primeni tehničkih propisa i kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje

Opširnije...

Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti - "Oskar kvaliteta 2022"

U Beogradu će se 09. i 10. novembra 2022. održati 31. manifestacija povodom obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije i pokroviteljstvo Naftne industrije Srbije NIS.

Opširnije...

Delegacija Srbije na plenarnom zasedanju ISO/TC207/SC7

Gospodin Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost u PKS je bio deo srpske delegacije Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) kao predsednik nacionalne tehničke komisije A207, koji predstavlja Privrednu komoru Srbije, zajedno sa sekretarom komisije, Marinom Donić, učestvovao na Plenarnom zasedanju ISO/TC207/SC7. 

Opširnije...

Kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje?

U okviru projekta ”EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” u delu koji se odnosi na jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta i tržišnog nadzora, tokom oktobra biće organizovano šest okruglih stolova u regionalnim privrednim komorama u Srbiji.

Opširnije...

Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla - Vojvodina

Cilj Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2022. godini na teritoriji AP Vojvodine jeste stalno unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane i hrane za životinje uz stalno unapređivanje ukupnog sistema bezbednosti hrane.

Opširnije...

Novi broj ISS biltena

ISS je upravo objavio elektronsko izdanje biltena „Standardizacija” za treći kvartal 2022. godine. Ova publikacija je od danas dostupna za sve zainteresovane ovde (u rubrici „Publikacije”, pododeljak „Promotivne publikacije”).

Opširnije...

Objavljeno istraživanje o uticaju standarda na poslovanje organizacija u Republici Srbiji

U saradnji sa Sektorom za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, u okviru Češkog programa za razvoj saradnje pod nazivom „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije”, Institut za standardizaciju Srbije sproveo je u periodu april‒maj 2022. godine obimno onlajn istraživanje o primeni standarda u organizacijama u Republici Srbiji.

Opširnije...

Uvođenje CAF modela u ATS

Prateći savremene trendove poslovanja, Akreditaciono telo Srbije (ATS) u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave u okviru projekta Evropske unije (EU) za reformu javne uprave – EU4PAR, je započelo aktivnosti na uvođenju upravljanja kvalitetom putem modela zajedničke procene (eng. Common Assessment Framework ‒ CAF).

Opširnije...

Studentizacija standardizacije

Da bi se obezbedila adekvatna priprema sadašnjih akademaca, ne samo za učestvovanje u procesu donošenja standarda, već i za razvoj profesionalne karijere, već sada je potrebno preduzeti korake u tom pravcu.

Opširnije...

Kozmetika - korak do pune primene nove regulative

Oblast proizvodnje kozmetičkih proizvoda, kao zahtevan proces, koji iziskuje velika ulaganja, poštovanje propisa, usaglašavanje sa EU standardima i stalno praćenje trendova, na korak je do pune primene nacionalnih propisa, harmonizovanih sa evropskim.

Opširnije...

Najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge projekata koji su stigli kao odgovor na „Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije”.

Opširnije...

Objavljen Spisak srpskih standarda iz oblasti LZO

U Službenom glasniku broj 89/2022 od 11. avgusta 2022 godine objavljen je novi Spisak srpskih standarda iz oblasti lične zaštitne opreme kojim su preuzeti harmonizovani standardi iz oblasti lične zaštitne opreme sa referentne liste evropskih harmonizovanih standarda od 16. jula 2021. godine.

Opširnije...

Izabrani novi članovi Saveta za akreditaciju

Dana 11.08.2022. godine održana je 6. sednica Upravnog odbora Akreditacionog tela Srbije, na kojoj je donešena odluka o razrešenju dužnosti sastava Saveta za akreditaciju, usled isteka mandata, kao i postavljanje na dužnost nove članove u sastavu Saveta za akreditaciju.

Opširnije...