logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljen javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za akreditaciju metoda

U okviru projekta "Evropski akt o malom biznisu kao okvir strategija i politika za mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini – SBA u BiH", Agencija za razvoj preduzeća Eda iz Banjaluke raspisala je javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga za podršku izgradnji infrastrukture kvaliteta u BiH kroz podršku akreditaciji metoda koje koriste tijela za ocjenu usaglašenosti.

Opširnije...

Dan Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine

Kraj godine je trenutak kada treba da se saberu utisci o radu, preispitaju aktivnosti i dostignuti ciljevi. Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine 28. decembra proslavlja i obilježava Dan Instituta, što je idealna prilika da se zaslužnim pojedincima i instituacijama dodijele zahvalnice i plakete za doprinos razvoju standardizacije.

Opširnije...

Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2020. - Pristup materijalima

Obavještavamo sve učesnike u poboljšanju kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga da će ovogodišnji „Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH“ u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) kao zadnji segment programa godišnje obavezne kontinuirane stručne edukacije za koordinatore kvaliteta biti u formatu video-materijala tj. prezentacija koje će biti dostupne na YouTube kanalu AKAZ-a od 31.12.2020. godine pa do daljnjeg.

Opširnije...

Zavodi zdravstvenog osiguranja počeli tražiti certifikat o sigurnosti AKAZ-a pri provođenju javnih nabavki zdravstvenih usluga

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) je u okviru procesa uključivanja zdravstvenih ustanova u uspostavu sistema sigurnosti zdravstvenih usluga s ciljem zaštite pacijenta, na osnovu kontakata sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, uočila potrebu da se zdravstvenim ustanovama naglasi zakonska obaveza certifikacije za sigurnost, u smislu propisa o zdravstvenoj zaštiti, ali i propisa o zdravstvenom osiguranju, odnosno skretanja pažnje na posjedovanje certifikata pri ugovaranju nabavke zdravstvenih usluga, ili barem razvijanja kriterija od strane zavoda zdravstvenog osiguranja za dodjelu ugovora koji bi zahtjevali certifikat o sigurnosti, a preferirali zdravstvene ustanove koje imaju certifikat o kvalitetu i sigurnosti.

Opširnije...

Još pet firmi dobilo Halal certifikat

Agencija za certificiranje halal kvalitete saopštila je da su proces halal certificiranja uspješno okončale kompanije Mljekara Smajić Čelić, D-Inženjering Sarajevo, Sines Brčko, Vesela Farma Živinice i Udruženje porodica PREC Živinice.

Opširnije...

Online konferencija „Upravljanje kvalitetom – građanin/korisnik u fokusu”

Institut za standardizaciju BiH je zajedno s Uredom koordinatora za reformu javne uprave, Agencijom za državnu službu BiH, Agencijom za državnu upravu RS, Agencijom za državnu službu FBiH, a uz podršku Programa jačanja javnih institucija koji u BiH implementira GIZ u ime Vlade SR Njemačke i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, učestvovao u organizaciji online konferencije „Upravljanje kvalitetom – građanin/korisnik u fokusu”. 

Opširnije...

Online obuka ocjenitelja i eksperata BATA-e na temu „Ocjenjivanje u slučajevima izvanrednih okolnosti “

Sukladno trenutno specifičnim uvjetima funkcioniranja i rada uzrokovanim pandemijom COVID 19, poštivajući mjere zaštite od širenja pandemije preporučene od strane nadležnih institucija u BiH, BATA je organizirala i implementirana online obuku ocjenitelja i eksperata BATA-e na temu „Ocjenjivanje u slučajevima izvanrednih okolnosti “, a koja je, pored ostalog, uključila sljedeće:

Opširnije...

Prioritetni tehnički standardi dostupniji preduzećima

U saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda, a u okviru projekta „Poboljšanje dostupnosti tehničkih standarda za MSP“, završene su aktivnosti prevođenja 21 standarda iz oblasti drvoprerade, metaloprerade i zavarivanja koje su predstavnici preduzeća ocijenili kao prioritetne.

Opširnije...

Virtuelni halal sajam 1. jula

Prvo izdanje virtuelnog Halal Expo 2020 biće održano 1. jula. Sa više od 30 zemalja učesnica, iHalal Expo je jedinstvena inicijativa za jačanje halal zajednice i predstavljanje halal proizvoda i usluga u okviru jedne platforme.

Opširnije...

Dodijeljena fokusirana akreditacija Općoj bolnici Sarajevo, certifikacija za tri apoteke i usvojeni standardi sigurnosti i kvaliteta za bolnice

Na XVII (sedamnaestoj) redovnoj sjednici održanoj 26.06.2020. godine, Upravni odbor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) je donio rješenje o fokusiranoj akreditaciji Opće bolnice „prim.dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo nakon što je vanjska ocjena i Komisija za akreditaciju utvrdila 100,00% ispunjenih fokusiranih akreditacijskih ISOSI - Inkluzivnih standarda za osobe sa invaliditetom.

Opširnije...

Potrošači imaju pravo znati sve o mesu koje kupuju

Republička veterinarska inspekcija je prošle godine u oblasti proizvodnje i prometa sirovina i hrane životinjskog porijekla imala 456 kontrola, a u 113 slučajeva utvrđene su različite vrste propusta, koji su se najčešće, uz ostalo, odnosili na nepotpune deklaracije.

Opširnije...

Visočka pečenica postala zaštićen nacionalni proizvod

Na osnovu zahtjeva koji je podnijelo Udruženje mesoprerađivača Proizvođači Visočke pečenice i sudžuke (ViPS), a na prijedlog Komisije za registraciju oznaka porijekla, oznaka geografskog porijekla i dodjelu oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini,

Opširnije...