logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Standard BAS EN 13659:2021 usvojen metodom prijevoda

Treće izdanje bosanskohercegovačkog standarda BAS EN 13659:2021, Grilje, kapci i vanjske žaluzine - Zahtjevi u pogledu osobina uključujući sigurnost, usvojeno je metodom prijevoda putem Tehničkog komiteta BAS/TC 60, Vrata i prozori, Instituta za standardizaciju BiH.

Opširnije...

Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2021

Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2021. u organizaciji AKAZ će se održati u GRAND HOTEL NEUM u Neumu od srijede 01.09. - petka 03.09.2021. godine u sali Lavanda 3, sa početkom u 18.00 sati prijemom dobrodošlice.

Opširnije...

BAS EN 60335-1:2021 i BAS CLC/TS 50238-3:2021 usvojeni metodom prijevoda

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine, putem Tehničkog komiteta BAS/TC 57, Kućanski i slični električni aparati, metodom prijevoda usvojio je treće izdanje standarda BAS EN 60335-1:2021, Kućanski i slični električni aparati – Bezbjednost – Dio 1: Opšti zahtjevi, koje je prijevod engleske verzije evropskog standarda EN 60335-1:2012, Household and similar electrical appliances – Safety – Part 1: General requirements.

Opširnije...

Poziv za učešće u izradi Strategijskog plana usvajanja bosanskohercegovačkih standarda za period 2022–2024. godine

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine, u skladu s Uputstvom za izradu nacionalnih strategija standardizacije (Developing National Standardization Strategies – Manual, Version 2.1, 2018-01-15) koje je donijela Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO), vrši izradu Strategijskog plana usvajanja bosanskohercegovačkih standarda i drugih standardizacijskih  dokumenata za period 2022–2024. godine.

Opširnije...

Novi izvorni standardizacijski dokumenti za eurokodove

Institut za standardizaciju BiH je objavio sljedeće izvorne standardizacijske dokumente koje su pripremili Tehnički komitet BAS/TC 58, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokod EN 1990, eurokodovi 1, 7, 8 i 9, Tehnički komitet BAS/TC 61, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokodovi 2, 4 i 6 i Tehnički komitet BAS/TC 62, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokodovi 3 i 5:

Opširnije...

Usvojeni nacrti standarda BAS EN 12831-1 i BAS CEN/TR 12831-2: Korak ka Evropi u proračunu gubitaka toplote u zgradama

Opširnije...

Zenica potvrdila status povoljnog poslovnog okruženja

Verifikaciona komisija u postupku certifikacije gradova/općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi BFC SEE, potvrdila je da Grad Zenica ispunjava kriterije Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi u skladu sa standardom BFC SEE Edicija III sa ostvarenih 98.00 od maksimalnih 100 procentnih poena.

Opširnije...

Grad Prijedor potvrdio BFC SEE standard

U prethodnom periodu proveden je nadzor BFC SEE pečata, kojim se dokazuje da Grad Prijedor ima spremnu administraciju za saradnju sa postojećim, i mogućnost da pregovara sa novim investitorima, kako to sam BFC navodi: povoljno poslovno okruženje.

Opširnije...

Potencijal za zaštitu izvornosti desetine proizvoda

Hercegovačka vina, ljubuški i nevesinjski krumpir, posavska žita, visočka pečenica... samo su neki od vrlo prepoznatljivih, no i dalje nedovoljno brendiranih proizvoda Bosne i Hercegovine, a koje čekaju brojni izazovi na današnjem globaliziranom i često promjenjivom tržištu.

Opširnije...

Nova usluga ISBIH-a - online čitanje BAS standarda

U cilju osiguravanja što boljih uslova za širu upotrebu standarda u našoj zemlji te lakšeg, bržeg i jeftinijeg pristupa standardima, Institut za standardizaciju BiH je u skladu s Odlukom o visini naknada za standarde, standardizacijske dokumente i publikacije kao i za usluge Instituta za standardizaciju BiH, koja je objavljena u „Službenom glasniku BiH” broj 78/20, uveo uslugu online čitanja standarda na 7 ili 30 dana.

Opširnije...

Održana obuka u vezi sa dokumentom ILAC G26:11/2018 Guidance for the Implementation of a Medical Accreditation Scheme

Uz podršku projekta PTB-a FV-95330-03 /BMZ-Nr. 2018.2083.6 / Regional Consultancy Fund QI – South East Europe, a u cilju jačanja znanja i kapaciteta rada BATA-e, održan je jednodnevni webinar u vezi sa dokumentom ILAC G26:11/2018 Guidance for the Implementation of a Medical Accreditation Scheme i to za osoblje BATA-e i vanjske suradnike (TO/TE).

Opširnije...

Online pristup nacrtima BAS standarda na javnoj raspravi

Radi unapređenja poslovanja Institut za standardizaciju BiH radi na uvođenju novih tehnologija, odnosno na unaprjeđenju procesa digitalne transformacije. Ovaj je put unaprijeđen informacijski sustav za upravljanje standardima i jedan od postignutih rezultata jeste i online pristup nacrtima BAS standarda koji su na javnoj raspravi.

Opširnije...

Dan Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine

Kraj godine je trenutak kada treba da se saberu utisci o radu, preispitaju aktivnosti i dostignuti ciljevi. Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine 28. decembra proslavlja i obilježava Dan Instituta, što je idealna prilika da se zaslužnim pojedincima i instituacijama dodijele zahvalnice i plakete za doprinos razvoju standardizacije.

Opširnije...