logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Novi izvorni standardizacijski dokumenti za eurokodove

Institut za standardizaciju BiH je objavio sljedeće izvorne standardizacijske dokumente koje su pripremili Tehnički komitet BAS/TC 58, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokod EN 1990, eurokodovi 1, 7, 8 i 9, Tehnički komitet BAS/TC 61, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokodovi 2, 4 i 6 i Tehnički komitet BAS/TC 62, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokodovi 3 i 5:

Opširnije...

Usvojeni nacrti standarda BAS EN 12831-1 i BAS CEN/TR 12831-2: Korak ka Evropi u proračunu gubitaka toplote u zgradama

Opširnije...

Zenica potvrdila status povoljnog poslovnog okruženja

Verifikaciona komisija u postupku certifikacije gradova/općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi BFC SEE, potvrdila je da Grad Zenica ispunjava kriterije Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi u skladu sa standardom BFC SEE Edicija III sa ostvarenih 98.00 od maksimalnih 100 procentnih poena.

Opširnije...

Grad Prijedor potvrdio BFC SEE standard

U prethodnom periodu proveden je nadzor BFC SEE pečata, kojim se dokazuje da Grad Prijedor ima spremnu administraciju za saradnju sa postojećim, i mogućnost da pregovara sa novim investitorima, kako to sam BFC navodi: povoljno poslovno okruženje.

Opširnije...

Potencijal za zaštitu izvornosti desetine proizvoda

Hercegovačka vina, ljubuški i nevesinjski krumpir, posavska žita, visočka pečenica... samo su neki od vrlo prepoznatljivih, no i dalje nedovoljno brendiranih proizvoda Bosne i Hercegovine, a koje čekaju brojni izazovi na današnjem globaliziranom i često promjenjivom tržištu.

Opširnije...

Nova usluga ISBIH-a - online čitanje BAS standarda

U cilju osiguravanja što boljih uslova za širu upotrebu standarda u našoj zemlji te lakšeg, bržeg i jeftinijeg pristupa standardima, Institut za standardizaciju BiH je u skladu s Odlukom o visini naknada za standarde, standardizacijske dokumente i publikacije kao i za usluge Instituta za standardizaciju BiH, koja je objavljena u „Službenom glasniku BiH” broj 78/20, uveo uslugu online čitanja standarda na 7 ili 30 dana.

Opširnije...

Održana obuka u vezi sa dokumentom ILAC G26:11/2018 Guidance for the Implementation of a Medical Accreditation Scheme

Uz podršku projekta PTB-a FV-95330-03 /BMZ-Nr. 2018.2083.6 / Regional Consultancy Fund QI – South East Europe, a u cilju jačanja znanja i kapaciteta rada BATA-e, održan je jednodnevni webinar u vezi sa dokumentom ILAC G26:11/2018 Guidance for the Implementation of a Medical Accreditation Scheme i to za osoblje BATA-e i vanjske suradnike (TO/TE).

Opširnije...

Nacrt dopune standarda sigurnosti za PZZ sa standardima za COVID-19

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH - AKAZ se bliži finalizaciji novog poglavlja Standarda sigurnosti za primarnu zdravstvenu zaštitu sa standardima za COVID-19. U tu svrhu objavljujemo ovu verziju dopune Standarda te pozivamo sve zainteresovane da daju svoj doprinos u vidu komentara i sugestija na formularu za autore-koautore.

Molimo vas da komentare i sugestije dostavite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kako bismo što prije bili u mogućnosti da čim prije iste finaliziramo te da omogućimo svima da pristupe zakonski obaveznoj uspostavi sistema sigurnosti.

Nacrt standarda i Obrazac za sugestije i prijedloge možete preuzeti na http://www.akaz.ba/ostali-standardi.

Svi zdravstveni profesionalci koji budu to željeli ispunjavanjem Obrasca za sugestije mogu biti uvršteni u koautore, odnosno autore konačne verzije Standarda, ovisno o njihovom angažmanu, a obaviješteni su i svi nadležni ograni iz oblasti zdravstva (PRILOG Obavijest).

 

Izvor: akaz.ba

 

 

Online pristup nacrtima BAS standarda na javnoj raspravi

Radi unapređenja poslovanja Institut za standardizaciju BiH radi na uvođenju novih tehnologija, odnosno na unaprjeđenju procesa digitalne transformacije. Ovaj je put unaprijeđen informacijski sustav za upravljanje standardima i jedan od postignutih rezultata jeste i online pristup nacrtima BAS standarda koji su na javnoj raspravi.

Opširnije...

Dan Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine

Kraj godine je trenutak kada treba da se saberu utisci o radu, preispitaju aktivnosti i dostignuti ciljevi. Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine 28. decembra proslavlja i obilježava Dan Instituta, što je idealna prilika da se zaslužnim pojedincima i instituacijama dodijele zahvalnice i plakete za doprinos razvoju standardizacije.

Opširnije...

Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH 2020. - Pristup materijalima

Obavještavamo sve učesnike u poboljšanju kvaliteta i sigurnosti zdravstvenih usluga da će ovogodišnji „Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH“ u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) kao zadnji segment programa godišnje obavezne kontinuirane stručne edukacije za koordinatore kvaliteta biti u formatu video-materijala tj. prezentacija koje će biti dostupne na YouTube kanalu AKAZ-a od 31.12.2020. godine pa do daljnjeg.

Opširnije...

Zavodi zdravstvenog osiguranja počeli tražiti certifikat o sigurnosti AKAZ-a pri provođenju javnih nabavki zdravstvenih usluga

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) je u okviru procesa uključivanja zdravstvenih ustanova u uspostavu sistema sigurnosti zdravstvenih usluga s ciljem zaštite pacijenta, na osnovu kontakata sa menadžmentima zdravstvenih ustanova, uočila potrebu da se zdravstvenim ustanovama naglasi zakonska obaveza certifikacije za sigurnost, u smislu propisa o zdravstvenoj zaštiti, ali i propisa o zdravstvenom osiguranju, odnosno skretanja pažnje na posjedovanje certifikata pri ugovaranju nabavke zdravstvenih usluga, ili barem razvijanja kriterija od strane zavoda zdravstvenog osiguranja za dodjelu ugovora koji bi zahtjevali certifikat o sigurnosti, a preferirali zdravstvene ustanove koje imaju certifikat o kvalitetu i sigurnosti.

Opširnije...

Još pet firmi dobilo Halal certifikat

Agencija za certificiranje halal kvalitete saopštila je da su proces halal certificiranja uspješno okončale kompanije Mljekara Smajić Čelić, D-Inženjering Sarajevo, Sines Brčko, Vesela Farma Živinice i Udruženje porodica PREC Živinice.

Opširnije...

Online konferencija „Upravljanje kvalitetom – građanin/korisnik u fokusu”

Institut za standardizaciju BiH je zajedno s Uredom koordinatora za reformu javne uprave, Agencijom za državnu službu BiH, Agencijom za državnu upravu RS, Agencijom za državnu službu FBiH, a uz podršku Programa jačanja javnih institucija koji u BiH implementira GIZ u ime Vlade SR Njemačke i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, učestvovao u organizaciji online konferencije „Upravljanje kvalitetom – građanin/korisnik u fokusu”. 

Opširnije...

Online obuka ocjenitelja i eksperata BATA-e na temu „Ocjenjivanje u slučajevima izvanrednih okolnosti “

Sukladno trenutno specifičnim uvjetima funkcioniranja i rada uzrokovanim pandemijom COVID 19, poštivajući mjere zaštite od širenja pandemije preporučene od strane nadležnih institucija u BiH, BATA je organizirala i implementirana online obuku ocjenitelja i eksperata BATA-e na temu „Ocjenjivanje u slučajevima izvanrednih okolnosti “, a koja je, pored ostalog, uključila sljedeće:

Opširnije...