logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Halal je rastući brend i trend, naročito u kozmetici i farmaciji

Damir Alihodžić (direktor Agencije za certificiranje halal-kvaliteta BiH/ANADOLIJA) pričao je na temu Halal standarda i naveo kako je Halal je rastući brend i trend, naročito u kozmetici i farmaciji.

 

On je naveo da smatra da je Halal tržište jedno je od najdinamičnijih svjetskih tržišta koje iz godine u godinu bilježi značajne trendove rasta i pruža velike potencijale za razvoj, te se njegov potencijal ne smije zanemariti. Ovo se, između ostalog, moglo čuti na 2. evropskom halal-kongresu koji je održan u Sarajevu uz prisustvo velikog broja stručnjaka iz BiH, Evrope i svijeta.

 

PONUDA I POTRAŽNJA

Kongres je bio prilika da sa Damirom Alihodžićem, direktorom Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH, razgovaramo o halal-industriji, njenim potencijalima i benefitima za ekonomiju jedne države.

- Svako tržište funkcioniše po sistemu ponude i potražnje, pa tamo gdje imamo veliku potražnju, raste svakodnevno i ponuda. Tako je i sa halal-industrijom koja raste iz dana u dan. Halal na neki način doprinosi ne samo u islamskim zemljama nego i u zemljama koje nisu većinski muslimanske da se tržište razvija i sve je više popularan, jer je to, između ostalog, rastući brend i trend, i o tome treba razgovarati s ekonomskog, ali i s naučnog aspekta, istakao je Alihodžić.

Dodao je da je i ovaj kongres prilika da se povežu svi akteri u halal-industriji, kako oni iz naučnoistraživačkog dijela, tako i oni iz privrede, ali i certifikacijska i akreditacijska tijela, koja su prema njegovim riječima važna karika u lancu halal-industrije.

- Upravo ovim kongresom željeli smo​ halal-industriju još više promovisati u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, naglasio je Alihodžić.

28. - 29. maja 2024. godine  Agencije za certificiranje halal kvalitete u saradnji sa partnerima održala je 2. Evropski Halal Kongres u hotelu Hills u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

 

 

Izvor: oslobodjenje.ba