logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Travnički sir od ovčijeg mleka dobio sertifikat, čeka zvaničnu zaštitu

Uspješno je završen proces certifikacije poznatog travničkog ovčjeg sira, čime je otvoren put za njegovu zvaničnu zaštitu kao geografski priznatog proizvoda.

Na konferenciji za novinare u zgradi općine Travnik saopšteno je da se proces odvija u saradnji sa Agencijom za sigurnost hrane Bi , a uskoro se očekuje konačno odobrenje za geografsku zaštitu sira, poznatog pod nazivom "Travnički sir". 

  • Ovo će biti prvi certifikat geografske zaštite u općini Travnik.
  • Zaštita će ograničiti proizvodnju na lokalne proizvođače, sprečavajući da se sir proizvodi na drugim mestima u Evropi ili Bosni, čime će se povećati lokalna proizvodnja.
  • Posetiocima će biti ponuđeno jedinstveno iskustvo u planinskim kolibama gde će moći da vide ovčarstvo, mužu i tradicionalno sirarstvo.

Projekat je realizovan uz pomoć Instituta za prehrambene tehnologije Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Inicijativu je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona .

Više detalja u ovom članku eKapije.