logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Sertifikacija organske proizvodnje zakonski obavezna

Sertifikacija organske proizvodnje je obavezujuća po važećem zakonu, dok sami proizvod takođe mora imati sertifikat koji dokazuje da je on organski a na pakovanju mora postojati logo - crnogorski organski proizvod sa godinom proizvodnje i nazivom proizvođača, objavili su iz Monteorganike.

 

"Proizvođač upisivanjem u registar organskih proizvođača, i zaključivanjem ugovora o kontroli i sertifikaciji može da svoje proizvode označava kao organske" - kazala je direktorica Monteorganike, Ivana Vojvodić.

Ona navodi da sertifikaciono tijelo uglavnom jednom godišnje sprovodi kontrolu takvih proizvođača.

"Ukoliko sertifikaciono tijelo utvrdi da su pravila organske proizvodnje ispoštovana, izdaje se sertifikat i tek tada proizvođač ostvaruje pravo da označava organske proizvode" - istakla je Vojvodić.

Jedan od većih izazova u organskoj proizvodnji je nabavka inputa koji su skuplji u odnosu na one koji se koriste u konvencionalnoj poljoprivredi, prije svega sjemena koja moraju biti iz sadnog materijala.

"Inače, nekad tih inputa nema dovoljno na tržištu, ali se to prevazilazi na način što u tom slučaju ministarstvo dozvoljava upotrebu konvencionalnog, ali netretiranog sadnog sjemenskog materijala. Postoje subvencije za organsku proizvodnju, a sama činjenica da se nama svake godine prijavljuje određeni broj proizvođača, to nam govori da je organska proizvodnja ipak isplativa" - kazala je Vojvodić.

Postoje različiti statusi u organskoj proizvodnji.

" Postoji status proizvodnje u prelaznom periodu i organski status. Sertifikat može biti izdat i za prelazni period, ali se to odnosi samo na biljnu proizvodnju. U stočarskoj proizvodnji nema sertifikata za prelazni period što znači da su proizvodi konvencionalni do sticanja statusa za organski proizvod " - objašnjava Vojvodić.

Problem radne snage u organskoj proizvodnji je evidentan, i sve je manje mladih ljudi na poljoprivrednim gazdinstvima, istakla je Vojvodić i dodala da je jedan od ciljeva poljoprivredne politike do 2030. godine da učešće obradivih površina u organskoj proizvodnji u odnosu na konvencionalnu bude 25 odsto.

 

Izvor: eKapija.com