logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Definisan dalji akcioni plan za sertifikaciju pljevaljskog sira

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa saradnicima definisalo je dalji akcioni plan za zaštićenu oznaku porijekla pljevaljskog sira.

 

Kako je saopšteno, u saradnji sa nevladinim Udruženjem proizvođača, koje je iniciralo i sprovelo proces registracije oznake porijekla pljevaljski sir, Ministarstvo je, u dogovoru sa službom Opštine Pljevlja i kontrolnim tijelom Monteorganica, održalo sastanak u Pljevljima u cilju definisanja daljeg akcionog plana za sertifikaciju ovog prepoznatljivog proizvoda.

Zaštićene oznake porijekla predstavljaju kolektivna prava, a zahtjev za registraciju oznake porijekla može podnijeti isključivo udruženje proizvođača ili prerađivača koji proizvode ili prerađuju određeni proizvod.

Pljevaljski sir uspješno je registrovan kao oznaka porijekla kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz angažovanje NVO Pljevaljski sir. Naredni korak u implementaciji ovog sistema je podnošenje zahtjeva za kontrolu i sertifikaciju kod ovlašćenog kontrolnog tijela Monteorganica.

Tokom sastanka je detaljno razrađen akcioni plan za sertifikaciju pljevaljskog sira.

"Glavni fokus plana je uspostavljanje interne kontrole i vođenje evidencija proizvodnje od strane proizvođača/udruženja, što predstavlja osnovni preduslov za izdavanje sertifikata. Ovaj korak ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju garancija potrošačima o porijeklu proizvoda. Nakon uspješnog uspostavljanja procesa kontrole od strane proizvođača i potvrde kroz eksternu kontrolu koju sprovodi Monteorganica, proizvođačima će biti omogućeno izdavanje sertifikata, kao i pravo na upotrebu zaštićenog naziva i logotipa na proizvodu pljevaljski sir", navedeno je.

Posebno je istaknut značaj animiranja i uključivanja što većeg broja proizvođača pljevaljskog sira, u saradnji sa pljevaljskom lokalnom upravom i relevantnim udruženjima.

"Sprovođenjem ovakvih aktivnosti želimo da podstaknemo proizvođače na predan rad u cilju očuvanja autentičnosti i kvaliteta pljevaljskog sira", poručili su iz Ministarstva.

 

 

Izvor: ekapija.com