logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Dve nove obuke Instituta za standardizaciju Srbije

Međunarodni standardi iz oblasti cirkularne ekonomije usvojeni su maja ove godine te je Institut za standardizaciju Srbije kreirao novu obuku, koja će prvi put biti realizovana 20. septembra.

Standardima do cirkularne ekonomije

Svi učesnici obuke “Standardima do cirkularne ekonomije” biće u prilici da se upoznaju sa modalitetima rešenja koja pružaju standardi u reševanju klimatskih promena. Kako današnji načini proizvodnje i potrošnje izazivaju negativne posledice po životnu sredinu, usled neracionalnog upravljanja resursima i otpadom neophodno je preći na cirkularni model koji redefiniše ekonomiju oko principa upravljanja otpadom i zagađenjem, kao i produžavanja životnog veka proizvoda i materijala koliko je to moguće.


Šta je cirkularna ekonomija?

Koncept cirkularne ekonomije je zatvoren krug koji se sastoji od sedam faza kojima se kontrolisano upravlja kako bi se što duže zadržala vrednost resursa, proizvoda i materijala, a stvaranje otpada svelo na minimum. U svakoj od faza, počevši od održive nabavke, preko ekodizajna, industrijske simbioze, ekonomičnosti i funkcionalnosti, održivog korišćenja proizvoda, produžavanja životnog veka i upravljanja materijalima i proizvodima na kraju životnog veka, postoje odgovarajući standardi povezani sa osnovnim SRPS ISO 20400 – Održiva nabavka – Uputstvo, dok je sa ekodizajnom I industrijskom simbiozom direktno povezana serija standarda za menadžment životne sredine, koja se razvija u okviru ISO/TC 207.

 

Standardi iz oblasti cirkularne ekonomije

Serija krovnih standarda u okviru ISO/TC 323:
ISO 59004:2024, Rečnik, principi i smernice za implementaciju cirkularne ekonomije
ISO/DIS 59040:2024, Cirkularna ekonomija – Podaci o cilkularnosti proizvoda
ISO 59010:2024, Cirkularna ekonomija – Vodič za tranziciju poslovnih modela i mreže vrednosti
ISO 59020:2024, Cirkularna ekonomija – Merenje i ocenjivanje performansi cirkularnosti
ISO/CD TR 59031:2024, Cirkularna ekonomija – Pristup zasnovan na performansama – Analiza studija slučajeva
ISO TR 59032:2024, Cirkularna ekonomija – Pregled postojećih mreža vrednosti 


Obuka iz oblasti cirkularne ekonomije

Institut tradicionlano polaznicima svojih obuka omogućava gratis uslugu petodnevnog onlajn čitanja serije standarda, ovaj put SRPS ISO 59004:2024, SRPS ISO 59010:2024, SRPS ISO 59020:2024 и SRPS ISO TR 59032:2024.


Predavači na četvoročasovnoj obuci su:

Dr Vladica Čudić, koordinator integrisanog sistema menadžmenta i koordinator za tržišnu, tehničku i regulatornu podršku PWW DOO Niš, član komisija ISS КS А268 i ISS КS Z183;

Mr Mirjana Mirković-Đorđević, sekretar komisija ISS KS A268 i ISS KS Z183, menadžer integrisanog sistema menadžmenta Instituta za standardizaciju Srbije.

Svi zainteresovani za obuku mogu se prijaviti OVDE