logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Najava ISS obuka za oktobar i novembar 2024. godine - Institut za standardizaciju Srbije

 
Evo spiska trenutno zakazanih obuka. Detalje o istima možete naći i u Kalendaru obuka Portala Kvalitet.
 

1. Merna nesigurnost kao zahtev standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017

Datum: 15. i 16. oktobar

Trajanje: dvodnevna obuka

Onlajn-obuka je zakazana za 15. i 16. oktobar 2024. godine. Svrha obuke je da stručnjacima zaposlenim u laboratorijama pruži osnovne informacije i uputstva za procenu merne nesigurnosti, prema zahtevu standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017, kao i da predstavi moguće pristupe proceni merne nesigurnosti.

Takođe, na vebinaru će biti definisane matematičke osnove izračunavanja merne nesigurnosti kao i svi izvori nesigurnosti merenja koji definišu mernu nesigurnost kao parametar pridružen rezultatu merenja, na osnovu vodiča JCGM 100:2008 - GUM. Predviđena je i vežba proračuna merne nesigurnosti za učesnike sa analizom rezultata i prikaz proračuna merne nesigurnosti za primer iz prakse. Završnica seminara rezervisana je za diskusiju o svim kritičnim mestima u primeni ovog zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017.

Kome je vebinar namenjen?

Vebinar je namenjen svim zaposlenima u laboratorijama za ispitivanje i etaloniranje i drugim subjektima koji se bave merenjima i izveštavaju rezultate merenja sa mernom nesigurnošću, odnosno svim organizacijama akreditovanim prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017. Takođe, vebinar je namenjen i svim pravnim subjektima kojima je za sopstvene potrebe neophodno da proračunavaju mernu nesigurnost kao sastavni deo rezultata merenja (proizvodnje u prehrambenoj, farmaceutskoj, mašinskoj industriji, energetici, kao i telima za ocenu usaglašenosti, nacionalnim referentnim laboratorijama i drugima).

Posebno će biti istaknute sledeće teme:

– Uvod u pojam i primenu merne nesigurnosti rezultata merenja,

– Glavni koraci za određivanje merne nesigurnosti prema vodiču JCGM 100:2008 -GUM,

– Proračun merne nesigurnosti na primerima iz prakse,

– Mogući pristupi proceni merne nesigurnosti,

Predavač:

  • Dr Jelena Bebić, dipl. inž. tehnologije, rukovodilac Grupe za metrologiju u hemiji Direkcije za mere i dragocene metale, Beograd, član komisija KS Z076, KS H193, KS H146 i KS B028-2, tehnički ocenjivač za ISO 17025.

Naknada za učešće na vebinaru: 18.000,00 din. i uključuje prezentacije predavača i potvrdu o pohađanju vebinar u elektronskom obliku.

Vebinar se održava preko ZOOM aplikacije. Link za uključivanje dobićete dan uoči održavanja, zajedno sa uputstvom za pristup onlajn čitanju standarda.

Vebinar se održava 15. i 16. oktobra 2024. godine.

Predviđeno trajanje vebinara je od 9 h do 14 h.

Možete se prijaviti ovde.

Broj mesta na obuci je ograničen.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program vebinara i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

2. Tumačenje zahteva standarda sistema menadžmenta kontinuitetom poslovanja (BCMS) u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN ISO 22301:2020

Datum: 15. i 16. oktobar

Trajanje: dvodnevna obuka

Svrha ove obuke je upoznavanje sa osnovnim konceptima sistema menadžmenta kontinuitetom poslovanja (skraćeno BCMS) kroz razne primere najboljih praksi. Obuka se održava u formi vebinara 15. i 16. oktobra 2024. godine.

ISO 22301 je međunarodni standard koji pruža osnove da se vaša organizacija pripremi za izazove u poslovnom okruženju, uz smanjenje neraspoloživosti svojih kapaciteta i povećanje vremena oporavka ukoliko dođe do zastoja. Ovim standardom se definišu okviri kontinuiteta poslovanja, koji štite kritične operacije od potencijalnih pretnji koje mogu uticati na poslovanje (pretnje mogu biti na primer oštećenje vašeg poslovnog prostora ili pad vašeg ICT sistema). Upravo će standard ISO 22301 objasniti kako možete zaštiti svoje poslovanje, zaposlene i reputaciju.

Obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dela ( grupnih i individualnih radionica, vežbanja).

Teme koje će biti obrađene:

  • zahtevi standarda SRPS ISO 22301;
  • različite komponente BCMS-a;
  • politike BCMS-a;
  • rizici i prilike u okviru BCMS-a;
  • interna provera;
  • sprovođenje kontinuiranog poboljšavanja.


Kome je vebinar namenjen?

Namenjen je zaposlenima koji su uključeni u implementaciju SRPS ISO 22301 i ostalih standarda iz oblasti informacionih tehnologija, konsultantima i menadžerima u oblasti BCMS-a, proveravačima i svim ostalim profesionalcima koji žele da steknu osnovni nivo razumevanja SRPS ISO 22301.

Predavač:

Dragana Radenković, dipl. inž. tehnologije, direktor sertifikacionog tela DQS, vodeći proveravač i predavač za standarde ISO 9001, ISO 14001, ISO 22301, ReciClass, EUCertPlast, sa višegodišnjim praktičnim iskustvom u proizvodnoj industriji prerade plastike i ambalažnog materijala.

Posebna pogodnost vezana za ovaj vebinar jeste to što materijal za obuku uključuje i obuhvati standard SRPS EN ISO 22301:2020 (sr), u elektronskom obliku, što znatno olakšava praćenje obuke i aktivno učešće u radionicama.

Naknada za učešće na seminaru iznosi 20.000,00 dinara i uključuje prezentacije predavača, i potvrdu o pohađanju vebinara.

Vebinar se održava preko Zoom aplikacije. Link za uključivanje dobićete dan uoči održavanja.

Vebinar se održava 15. i 16. oktobra 2024.2024. godine. Predviđeno trajanje vebinara je od 9 h do 15:30 h.

Prijavite se ovde.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program vebinara i predračun.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem telefona: 011/3409 340, 011/3409-390 ili imejla: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

 

3. Priprema za polaganje stručnog ispita iz oblasti BZR

Datum: 18 - 22. novembar

Trajanje: petodnevna obuka

Novi zakon o BZR, koji je prošle godine stupio na snagu uveo je obavezu poslodavaca, odnosno njegovog imenovanog savetnika/saradnika za polaganje stručnog ispita za bezbednost i zdravlje na radu.
Institut je prepoznao potrebu svih pravnih subjekata za opsežnom edukacijom koja će pojedinca spremiti za dobijanje neophodnog sertifikata te organizuje petodnevnu obuku namenjenu svim privrednicima, kako onima koji su samozaposleni (jer i njih ova obaveza ne isključuje), tako i makro preduzećima koja imaju jedno ili više imenovanih lica za obavljanje poslova BZR-a.

Prva četiri dana su u formi vebinara (18, 19, 20, 21. novembar), dok je peti dan (22. novembar) predviđen za seminar u okviru kojeg je i praktična radionica procene rizika.
Novi Zakon podrazumeva praćenje i primenu standarda, te obuka uključuje i upoznavanje sa Sistemima menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu SRPS ISO 45001.
Za sve učesnike obezbeđeno je i gratis petodnevno čitanje grupe standarda SRPS ISO 45001.

Predavači na ovoj obuci su:

  • Vera Božić Trefalt, stručnjak iz oblasti bezbednost i zdravlje na radu
  • Prof. Petar Bulat, redovni profesor Medicine rada na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu
  • Mr Simo Kosić, mašinski inženjer, ekspert iz oblasti bezbednost i zdravlje na radu
  • Mr Mirjana Mirković Đorđević, rukovodilac Odeljenja za hemijske tehnologije, poljoprivredu, šumarstvo, bezbednost, životnu sredinu i opšte standarde u ICC-u, sekretar Komisije za standarde CASCO, proveravač za QMS

Naknada za učešće na obuci iznosi 29.900,00 dinara i obuhvata materijal za obuku i prezentacije predavača.
Gratis usluga onlajn čitanja grupe standarda iz serije SRPS ISO 45001 u periodu od 5 dana i osveženje i ručak za vreme pauze u toku seminara.

Možete se prijaviti ovde.

NAPOMENA: Nakon Vaše prijave na email adresu biće dostavljen predračun.

 

 

4. Merna nesigurnost kao zahtev standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 – primena u merenjima u fizici (praktična obuka uživo)

Datum: 18. oktobar 2024.

Trajanje: jednodnevna obuka

Svrha radionice je da stručnjacima zaposlenim u laboratorijama pruži osnovne informacije i uputstva za procenu merne nesigurnosti, prema zahtevu standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017, kao i da predstavi moguće pristupe proceni merne nesigurnosti, sa akcentom na merenja u fizici i mehanička ispitivanja materijala. Radionica se održava 18. oktobra 2024. uživo u prostorijama Instituta za standardizaciju, Stevana Brakusa 2, Banovo brdo, Beograd.

Takođe, na seminaru će biti definisane matematičke osnove izračunavanja merne nesigurnosti kao i svi izvori nesigurnosti merenja koji definišu mernu nesigurnost kao parametar pridružen rezultatu merenja, na osnovu vodiča JCGM 100:2008 - GUM. Predviđene su i dve vežbe proračuna merne nesigurnosti za učesnike sa analizom rezultata i prikaz proračuna merne nesigurnosti za primere iz prakse.
Završnica seminara rezervisana je za diskusiju o svim kritičnim mestima u primeni ovog zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017.

Kome je seminar namenjen?

Seminar je namenjen svim zaposlenima u laboratorijama za ispitivanje i etaloniranje i drugim subjektima koji se bave merenjima i izveštavaju rezultate merenja sa mernom nesigurnošću, odnosno svim organizacijama akreditovanim prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017. Seminar je zamišljen kao nastavak osnovnog dvodnevnog seminara o mernoj nesigurnosti. Poželjno je da polaznici imaju osnovno znanje o mernoj nesigurnosti, a prednost je da su pohađali pomenuti dvodnevni seminar. Primeri iz prakse koji se obrađuju na seminaru izabrani su na osnovu anketa učesnika na prethodno održanim seminarima. Takođe, seminar je namenjen i svim pravnim subjektima kojima je za sopstvene potrebe neophodno da proračunavaju mernu nesigurnost kao sastavni deo rezultata merenja (proizvodnje u mašinskoj industriji, kao i telima za ocenu usaglašenosti, nacionalnim referentnim laboratorijama i drugima).

Posebno će biti istaknute sledeće teme:

– Glavni koraci za određivanje merne nesigurnosti prema vodiču JCGM 100:2008 -GUM,
– Statistika za proračun merne nesigurnosti

Predavač:

  • Dr Jelena Bebić, dipl. inž. tehnologije, rukovodilac Grupe za metrologiju u hemiji Direkcije za mere i dragocene metale, Beograd, član komisija KS Z076, KS H193, KS H146 i KS B028-2, tehnički ocenjivač za ISO 17025.

Radionica se održava 18. oktobra 2024.

Predviđeno trajanje obuke je od 9:00 h do 16:00 h.

Naknada za učešće na radionici: 18.000,00 din. i uključuje materijal za učesnike, uslugu onlajn-čitanja standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 ( u trajanju od 5 dana), prezentacije predavača, potvrdu o pohađanju obuke, užinu i osveženje za vreme pauze.

Možete se prijaviti ovde.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program obuke i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

5. Tumačenje zahteva standarda za akreditaciju laboratorija SRPS ISO/IEC 17025:2017 i preporuke za njegovu primenu

Datum: 24. i 25. oktobar

Trajanje: dvodnevna obuka

Dvodnevni seminar posvećen tumačenju zahteva standarda za akreditaciju laboratorija SRPS ISO/IEC 17025:2017, održava se 24. i 25. oktobra 2024. godine, uživo u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije, Banovo brdo, Stevana Brakusa br. 2, Beograd.

Ovom obukom učesnici stiču znanja kojima će olakšati primenu standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 ili razjasniti nedoumice vezane za primenu dokumentacije sistema menadžmenta. Na seminaru će biti objašnjeni svi zahtevi SRPS ISO/IEC 17025:2017, kao i smernice za njegovu primenu.

Ovaj seminar je koncipiran kao kombinacija teorijskih instrukcija predavača, praktičnih preporuka za primenu pojedinačnih zahteva, kao i samostalnih i grupnih vežbi učesnika. Pored toga, seminar će biti prilika za diskusiju o problemima u tumačenju pojedinih zahteva standarda sa kojima se učesnici susreću u praksi.

Teme koje će biti obrađene na seminaru obuhvataju:

– struktura standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017,
– detaljna analiza svih zahteva u standardu SRPS ISO/IEC 17025:2017,
– smernice za izradu dokumentacije sistema menadžmenta.

Kome je seminar namenjen?

Seminar je namenjen rukovodiocima kvaliteta, tehničkim rukovodiocima i osoblju laboratorija za etaloniranje/ispitivanje, koji su uključeni u aktivnosti sistema menadžmenta i/ili tehničke aktivnosti u akreditovanim laboratorijama.

Predavač:

Dr Maja Aleksić, ekspert za laboratorije sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti metrologije i ocenjivanja usaglašenosti; menadžer za obuke i rukovodilac kvaliteta u MAGAT Inženjeringu, Beograd; član Komisije CASCO.

Posebna pogodnost u vezi sa ovom obukom jeste to što materijal za obuku uključuje prezentacije predavača i standard SRPS ISO/IEC 17025:2017, što znatno olakšava praćenje obuke.

Obuka se održava 24. i 25. oktobra 2024. godine i traje od 9:30 h do 15:30 h.

Naknada za učešće na seminaru iznosi 25.000,00 dinara (+ PDV) i uključuje štampanu brošuru predavača, standard SRPS ISO/IEC 17025:2017, potvrdu o pohađanju seminara i osveženje za vreme pauze.

Prijavite se ovde - Ne vršite uplatu pre dostave predračuna od strane partnerske organizacije MAGAT Inženjering.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program kursa i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

6. Interna provera prema SRPS ISO 9001:2015 i SRPS EN ISO 19011:2018

Datum: 30. i 31. oktobar

Trajanje: dvodnevna obuka

Ovaj dvodnevni kurs oržava se 30. i 31. oktobra 2024. godine u Institutu i namenjen je svima koji žele da osveže svoje znanje i razumevanje zahteva SRPS ISO 9001:2015 sa aspekta internih provera sistema u njihovim organizacijama. Prvog dana kursa ukratko će biti obrazloženi svi zahtevi standarda i biće objašnjeno kako se oni mogu proveravati. Biće predstavljen standard koji daje uputstvo za proveravanje sistema menadžmenta, uključujući principe proveravanja, menadžment programima provere i sprovođenje provera sistema menadžmenta, kao i uputstvo o vrednovanju kompetentnosti pojedinaca uključenih u proces proveravanja odnosno SRPS EN ISO 19011:2018. Drugi dan kursa opredeljen je za davanje uputstava i praktično vežbanje planiranja i sprovođenja internih provera. Kurs obiluje praktičnim vežbama čiji je cilj osposobljavanje polaznika za praktično učešće u sprovođenju internih provera. Na kraju kursa je predviđen i kratak test kojim se vrši provera stečenih znanja.

Biće posebno obrađene sledeće teme:

– Aneks L; Uloga rukovodstva u sistemima menadžmenta;
– Model, struktura i ključni principi standarda SRPS ISO 9001:2015;
– Zahtevi standarda SRPS ISO 9001:2015 (analiza, tumačenje i vežbe);
– Razmišljanje zasnovano na riziku i menadžment rizikom;
– Zahtevi interne provere (tačka 9.2 standarda SRPS ISO 9001:2015);
– Proces interne provere i standard SRPS EN ISO 19011:2018;
– Principi provere, planiranje i priprema za provere;
– Sprovođenje provere; veštine proveravača; metode, tehnike i taktike provere;
– Izveštavanje i postupak sprovođenja korektivnih mera.

Kome je namenjen kurs?

Kurs je namenjen inoviranju znanja za interne proveravače sistema menadžmenta kvalitetom u skladu SRPS EN ISO 19011:2018. Pored toga je namenjen organizacijama koje se spremaju za sertifikaciju prema SRPS ISO 9001:2015 ili su sertifikovane prema zahtevima tog standarda, organizacijama koje trenutno uvode sistem menadžmenta kvalitetom, proveravačima sistema menadžmenta kvalitetom, predstavnicima rukovodstva za kvalitet, internim proveravačima, kao i svima koji se bave QMS-om i žele da osveže svoje znanje o sprovođenju interne provere prema SRPS ISO 9001:2015 i u skladu sa novim izdanjem standarda SRPS EN ISO 19011:2018.

Posebna pogodnost ove obuke jeste to što materijal za obuku uključuje i uslugu onlajn čitanja grupe standarda (SRPS EN ISO 19011:2018, SRPS ISO 9001:2015, SRPS ISO 9000:2015 iSRPS ISO 9000:201 trajanju od 5 dana), što znatno olakšava praćenje obuke.

Predavač je:

Tatjana Nešić, dipl. ekonomista, proveravač za sisteme menadžmenta prema standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 45001, konsultant za sisteme menadžmenta, ocenjivač za nacionalnu nagradu za poslovnu izvrsnost, član Komisije CASCO.

Naknada za učešće na obuci: 23.500,00 din. i uključuje štampanu brošuru predavača, uslugu onlajn čitanja grupe standarda, potvrdu o pohađanju obuke i osveženje za vreme pauze.

Kurs se održava 30. i 31. oktobra 2024. godine, od 9:00 h do 16:00 h, u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije, Stevana Brakusa 2, Banovo brdo, Beograd.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program obuke i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

7. Sprovođenje internih provera prema SRPS ISO/IEC 17025:2017 (praktična obuka)

Datum: 19. i 20. novembar

Trajanje: dvodnevna obuka

Kurs posvećen internim proveravačima sistema menadžmenta u laboratorijama prema SRPS ISO/IEC 17025:2017 održava se 19. i 20. novembra 2024. godine u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije, Stevana Brakusa 2, Banovo Brdo, Beograd.

Ovaj kurs organizovan je kao dvodnevna praktična obuka namenjena internim proveravačima sistema menadžmenta laboratorija kako bi stekli i inovirali znanja prema zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017. Obuka obiluje praktičnim vežbama čiji je cilj osposobljavanje polaznika za praktično sprovođenje internih provera. Na kraju kursa je predviđen i kratak test kojim se vrši provera stečenih znanja.

Teme koje će biti obrađene na kursu obuhvataju:

 razumevanje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017, sa aspekta internih proveravača,
 program i planiranje provere,
 metode i tehnike interne provere,
 sprovođenje interne provere,
 vrednovanje kompetentnosti internih proveravača,
 beleženje neusaglašenosti i predloga korektivnih mera,
 verifikaciju otklanjanja neusaglašenosti i izradu izveštaja sa provere.

Kome je kurs namenjen?

Kurs je namenjen rukovodiocima kvaliteta, rukovodiocima i osoblju laboratorija za ispitivanje/etaloniranje, koji su uključeni u aktivnosti sprovođenja internih provera prema zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017.

Predavač:

Dr Maja Aleksić, ekspert za laboratorije sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti metrologije i ocenjivanja usaglašenosti; menadžer za obuke i rukovodilac kvaliteta u MAGAT Inženjeringu, Beograd; član Komisije CASCO.

Posebna pogodnost u vezi sa ovom obukom jeste to što materijal za obuku uključuje prezentacije predavača i standard SRPS ISO/IEC 17025:2017, što znatno olakšava praćenje obuke.

Kurs se održava 19. i 20. novembra 2024. godine i traje od 9:30 h do 16:30 h.

Naknada za učešće na kursu iznosi 25.000,00 dinara (+ PDV) i uključuje štampanu brošuru predavača, standard SRPS ISO/IEC 17025:2017, potvrdu o pohađanju obuke i osveženje za vreme pauze.

Prijavite se ovde - Ne vršite uplatu pre dostave predračuna od strane partnerske organizacije MAGAT Inženjering.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program kursa i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.