Autori:
Sara Martimore, Carol Wallace
Pripremio:
prof. dr Zdravko Glušica
Cilj ovakvih izdanja je da obezbede koncizne i jednostavne informacije koje su namenjene profesionalcima ili studentima koji žele da steknu znanje. Ova knjiga nudi uvod u HACCP, čitaocima kojima nije dobro poznata ova materija.
Ova knjiga je tako strukturirana da je čitalac može "preleteti" u roku od nekoliko sati i može dobiti odgovore na neka osnovna pitanja. Knjiga je tako koncipirana da ne mora da se čita po redu da bi shvatili o čemu se radi u HACCP-u. Pisci su izabrali modularni oblik. Ako čitalac želi da čita samo određene delove, može mu kao pomoć služiti rečnik pojmova na kraju knjige.
Knjiga uključuje ček-liste, teze, dijagrame tokova i šematske dijagrame. Svako poglavlje ima navedene "Ključne tačke". Oni su tu da informišu čitaoca o ključnim stvarima, a pogodne su i za ponovno vraćanje na datu oblast.
Sadržaj:
Predgovor
1. Uvod u HACCP
1.1. Najčešće postavljana pitanja
2. Objašnjenje HACCP sistema
2.1. Pregled HACCP sistema - kako sve uskladiti?
2.2. HACCP u kontekstu ostalih menadžerskih sistema - Šta jeste, a šta nije HACCP?
2.3. Šta je potrebno za početak - Faze pripreme i planiranja
3. HACCP u praksi
3.1. Priprema za razvoj HACCP plana
3.2. Primena principa
3.3. Implementacija HACCP plana
3.4. Održavanje HACCP plana
3.5. Zaključak
Epilog
Dodatak A: Studija slučaja: Zamrznuti kolač od sira
Dodatak B: Rečnik pojmova