Autori:
Varga Janoš, Đorđević Ljiljana, Đorđević Biljana, Karadžić Magdalena, Nemet Bea, Darvaš Olga, Krivošik Sabina, Ulična Erika
Osnovu svakog sistema zdravstvene bezbednosti čine važeći zakoni i standardizovani propisi za dati proizvod ili privrednu oblast. Aktuelni zakoni u momentu objavljivanja ovog dokumenta se ubrzano usaglašavaju sa propisima koje primenjuje Evropska Unija.
Jedan od ključnih zahteva evropskih propisa u ovoj oblasti je zahtev za primenom HACCP sistema. Stoga nije čudno da se u poslednje vreme o HACCP-u i sistemima menadžmenta za osiguranje zdravstvene bezbednosti hrane mnogo govori.
Veliki broj organizacija je započeo njihovu implementaciju, ali, nažalost, relativno mali broj stručnjaka su imali priliku da se u potpunosti sistematično upoznaju sa zahtevima dokumenta na kome se zasniva čitav koncept. Svrha ovog izdanja je da popuni prazninu u ovoj oblasti u našoj zemlji, ali bez preteranog "teoretisanja" ili uskih granskih specifičnosti. Knjiga koju zajednički objavljuju Consact i Adižes ima ulogu podsetnika i/ili priručnika pri upoznavanju i primeni zahteva sistema HACCP za najširi krug potencijalnih korisnika.
Sadržaj
- Uvod
- Ciljevi
- Područje primene, upotreba i definicije
- Primarna proizvodnja
5. Izgradnja i uređenje postrojenja
6. Kontrola postupaka
7. Održavanje i čišćenje
8. Lična higijena u preduzeću
9. Transport
10. Informacije o proizvodima i obaveštavanje potrošača
11. Obuka
12. Sistem analize opasnosti i kritične kontrole tačke (HACCP) i smernice za njegovu primenu