logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Efektivnost interne provere prema zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 (vebinar) - ISS

Efektivnost interne provere prema zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 (vebinar)


 

 

Datum: 17. februar 2023.

Trajanje: jednodnevna obuka

Institut za standardizaciju organizuje novi praktični vebinar koji polaznicima daje teotrijeske i praktične instrukcije za povećanje efektivnosti internih provera koje se sprovode prema zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017.

Interne provere su efektivan alat za utvrđivanje nivoa usaglašenosti sistema menadžmenta laboratorije sa kriterijumima provere.

Provere preko prve strane sprovodi osoblje laboratorije i one pružaju dragocene informacije za razumevanje, analizu i poboljšavanje merljivih rezultata - performansi.

Ovaj sistematičan, nezavisan i dokumentovan proces sprovodi sama laboratorija u svrhu preispitivanja od strane rukovodstva. Rezultati ove aktivnosti i identifikovana odstupanja pružaju vredne informacije za poboljšavanje sistema upravljanja u laboratoriji, kao i laboratorijskih aktivnosti (uzorkovanje, ispitivanje ili etaloniranje) i treba ih koristiti za periodično preispitivanje od strane rukovodstva.

Interna provera deluje i kao povratni mehanizam za najviše rukovodstvo, pri čemu ona može da pruži najvišem rukovodstvu dokaze o stepenu usaglašenosti laboratorije sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017, kao i sa zahtevima uspostavljenog dokumentovanog sistema menadžmenta.

Da bi interne provera bila efektivna, treba da se sprovede na konzistentan način, u skladu sa planiranjem provera u laboratoriji i da ih obavlja kompetentno osoblje.

Laboratorije koje žele da imaju efektivan, pogodan i adekvatan sistem menadžmenta kvalitetom treba da sprovode interne provere da bi obezbedile da navedeni sistem funkcioniše kako je predviđeno i da identifikuje slabe veze u sistemu, kao i potencijalne mogućnosti za poboljpšavanje.

Interne provere su efektivan alat za identifikovanje problema, neusaglašenosti, rizika i prilika, kao i za praćenje napredovanja u rešavanju ranije identifikovanih problema i neusaglašenosti.

Proveravanje je način vrednovanja efektivnosti sistema menadžmenta kvalitetom, u cilju identifikacije rizika i utvrđivanja ispunjenosti zahteva za tehničku kompetentnost laboratorije. Efektivna provere se bazira na prikupljanju materijalnih i nematerijalnih dokaza i pretvaranju dokaza u nalaze provere tj. usaglašenost ili neusaglašenost.

Ovaj vebinar je koncipiran kao kombinacija teorijskih instrukcija predavača, praktičnih preporuka predavača za primenu pojedinačnih zahteva standarda, kao i samostalnih i grupnih vežbi učesnika. Pored toga, vebinar će biti prilika za diskusiju o problemima u tumačenju pojedinih zahteva standarda sa kojima se učesnici susreću u praksi.

Kome je vebinar namenjen?

Vebinar je namenjen svim učesnicima interne provere, bilo da su proveravani ili su članovi tima za proveru.

Ovaj vebinar je koncipiran kao kombinacija teorijskih instrukcija predavača, njihovih praktičnih preporuka za primenu pojedinačnih zahteva standarda za akreditovanje laboratorija i uputstva za interne provere, kao i samostalnih i grupnih vežbi učesnika. Pored toga, vebinar će biti prilika za diskusiju o problemima u tumačenju pojedinih zahteva standarda sa kojima se učesnici susreću u praksi.

Teme koje će biti obrađene na vebinaru obuhvataju:

– standard SRPS EN ISO 19011:2018 – Principi provere;

– zahtevi standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017;

– nalaz provere – usaglašenost u odnosu na kriterijume provere;

– nalaz provere – neusaglašenost u odnosu na kriterijume provere;

– šta je korekcija?

– analiza uzroka i korektivna mera ;

– efektivnost nalaza provere.

Predavač:

Draga Kolar, član Komisije KS CASCO u ISS-u, proveravač sistema menadžmenta organizacija i laboratorija, menadžer za obuke iz oblasti sertifikacije sistema menadžmenta i akreditacije laboratorija.

Posebna pogodnost u vezi sa ovim vebinarom jeste to što materijal za obuku uključuje i uslugu onlajn čitanja standarda SRPS ISO/IEC 17025:2017 i SRPS EN ISO 19011:2018 (u trajanju od 5 dana), što znatno olakšava praćenje obuke.

Naknada za učešće na vebinaru iznosi 15.000,00 din. i uključuje prezentaciju predavača, uslugu onlajn čitanja standarda i potvrdu o pohađanju vebinara u elektronskom obliku.

Za „rane prijave“ koje se izvrše do 31. januara, naknada se umanjuje za 2.500,00 din. i iznosi 12.500,00 din.

Vebinar se održava preko Zoom aplikacije. Link za uključivanje dobićete dan uoči održavanja, zajedno sa uputstvom za pristup onlajn čitanju standarda.

Predviđeno trajanje vebinara je od 9 h do 16:30 h.

Prijavite se preko linka: https://forms.gle/MiRUTFtsaSnYw5pL6

Nakon prijave dostavićemo vam predračun i detaljan program obuke.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.