logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Radionica EU standardizacije o „Kalibraciji, verifikaciji i tvining protokolima Raman uređaja”

Standardizacija Raman uređaja i Raman spektroskopskih podataka dobija veliko interesovanje poslednjih godina zbog široke ekspanzije broja i tipa Raman uređaja i potrebe da se obezbedi razmena podataka i konzistentnost podataka duž uređaja i preko različitih jedinica i konfiguracija uzorkovanja.


 

Ramanova spektroskopija je veoma osetljiva na stvarnu konfiguraciju uređaja i fizičke karakteristike akvizicije spektra. Veću diferencijaciju u performansama uređaja i mogućnosti reprodukcije podataka i prenosa informacija između uređaja prepoznali su korisnici i institucije; iz ovih razloga postoji sve veći interes da se pronađu načini za harmonizaciju deljenja podataka i protokola za kalibraciju i validaciju Raman uređaja.

Očekuje se da će se u okviru Radionice razviti dva CVA-a koji opisuju protokole za kalibraciju i verifikaciju Raman uređaja. Očekuje se da će biti spreman za objavljivanje za sedam meseci nakon početnog sastanka.

Sekretarijat drži UNE, špansko telo za standardizaciju. Početni sastanak će se održati 28. februara 2024. u 10:00—12:30 virtuelno.

Prijavite se ovde.