logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Promotivni seminar o izmenama standarda za sisteme menadžmenta - ISS

Promotivni seminar o izmenama standarda za sisteme menadžmenta 


 

Datum: 10. juni 2024. godine, od 13:00 do 16:00 časova

Trajanje: jednodnevna obuka

Institut za standardizaciju Srbije organizuje besplatan informativni seminar kroz koji želi da svojim korisnicima predstavi sadržaj izmena standarda sistema menadžmenta počev od izmena najšire primenjivanih standarda SRPS ISO 9001:2015, SRPS ISO 14001:2015 i SRPS ISO 45001:2018. Sadržaj ovih izmena je identičan za sve standarde za sisteme menadžmenta i odnosi se na sve dosad objavljene međunarodne standarde sistema menadžmenta, čiji spisak možete videti ovde.

Izmene odražavaju obaveze ISO-a u vezi sa klimatskim akcijama kao znak podrške Londonskoj deklaraciji o klimatskim promenama i odgovor na potrebu da se razmatra uticaj klimatskih promena na sposobnost postizanja predviđenih ishoda koji se pružaju u standardima sistema menadžmenta. Izmene su sledeće:

  • Tačka 4.1: Organizacija mora da utvrđuje da li su klimatske promene relevantno pitanje.
  • Tačka 4.2: NAPOMENA: Relevantne zainteresovane strane mogu da imaju zahteve u vezi sa klimatskim promenama.

U saopštenju IAF-a se ističe da opšti cilj zahteva za tačke 4.1 i 4.2 standarda sistema menadžmenta ostaje nepromenjen, tj. da organizacije moraju da razmotre sva interna i eksterna pitanja koja mogu uticati na efikasnost njihovog sistema menadžmenta. Ovim novim izmenama se zahteva da se klimatske promene razmatraju u okviru sistema menadžmenta kao eksterni faktor važan za društvo u celini. Takođe, važno je istaći da u ovom slučaju nije potreban tranzicioni period zbog toga što opšti cilj zahteva ostaje nepromenjen, a nove izmene se tretiraju kao objašnjenje, a ne kao novi zahtev.

Obuka ima za cilj da tumači izmene koje su objavljene i javno dostupne za preuzimanje preko veb-stranice ISS-a. Pošto se izmene odnose na analizu uticaja klimatskih promena na poslovanje sertifikovanih organizacija i njihove zinteresovane strane, tako je i samo predavanje osmišljeno da naglasi dva osnovna aspekta: upoznavanje sa samim izmenama sa jedne strane i pregled regulative u oblasti klimatskih promena u svetu i kod nas – sa druge strane.

Predavači su:

  • Mr Dušan Stokić, Rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost, Privredna komora Srbije, predsednik komisije KS 207
  • Branislava Milovanov, menadžer za obuke u StandCert d.o.o, predsednica KS CASCO, član KS A207 u ISS-u
  • Mr Mirjana Mirković-Đorđević, rukovodilac Odeljenja za hemijske tehnologije, poljoprivredu, šumarstvo, bezbednost, životnu sredinu i opšte standarde u ICC-u, sekretar Komisije CASCO, menadžer za IMS u ISS-u

Ova obuka je besplatna i održava se 10. juna 2024. godine, od 13:00 h do 16:00 h, u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije, Stevana Brakusa 2, Banovo brdo, Beograd.

Ukoliko niste u mogućnosti da prisustvujete uživo seminaru, praćenje seminara biće omogućeno i preko ZOOM aplikacije. Link za uključivanje dobićete dan uoči održavanja obuke.

Možete se prijaviti ovde.

Nakon prijave biće Vam dostavljen detaljan program obuke.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.