logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Standardima do cirkularne ekonomije – 20. septembar - ISS

Standardima do cirkularne ekonomije – 20. septembar - ISS


Institut za standardizaciju Srbije pripremio je novi seminar, ovog puta iz oblasti cirkularne ekonomije. Stručnjaci iz različitih oblasti privrednog delovanja i industrije imaće priliku da se upoznaju sa međunarodnim standardima usvojenim u maju 2024. godine. Svi učesnici biće u prilici da se upoznaju sa modalitetima rešenja koje pružaju standardi cirkularne ekonomije. Seminar se održava 20. septembra 2024. godine, od 12.00 do 16.00 h, u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije,  Stevana Brakusa 2, Banovo brdo, Beograd.

Klimatske promene predstavljaju pretnju skoro svim privrednim oblastima i industriji, bilo direktno ili indirektno, a cirkularna ekonomija predstavlja osnov za rešavanje problema. Današnji načini proizvodnje i potrošnje nisu održivi i izazivaju degradaciju životne sredine, neracionalno upravljanje resursima i otpadom. Stoga postoji i hitna potreba da se počne sa primenom mnogo „cirkularnijeg” modela koji redefiniše ekonomiju oko sledećih principa: upravljanje otpadom i zagađenjem, kao i produžavanje životnog veka proizvoda i materijala koliko je god to moguće.

Standardizacija u oblasti cirkularne ekonomije na međunarodnom nivou pokrenuta je 2019. godine, kada je osnovan i ISO/TC 323, Circular economy.  Od tada nacionalna komisija ISS/KS 183, Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom, prati razvoj standarda iz ove oblasti i aktivno učestvuje u njihovom razvoju na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Koncept cirkularne ekonomije je zatvoren krug i sastoji se od 7 faza, kojima se kontrolisano upravlja kako bi se vrednost proizvoda, materijala i resursa zadržavala što je moguće duže, a stvaranje otpada svelo na minimum. Faze su: održiva nabavka, ekodizajn, industrijska simbioza, ekonomičnost i funkcionalnost, održivo korišćenje proizvoda, produžavanje životnog veka i  upravljanje materijalima i proizvodima na kraju životnog veka. U svakoj fazi već postoje odgovarajući standardi i svaka njih je direktno povezana sa prvom fazom SRPS ISO 20400, Održiva nabavka - Uputstvo, dok je sa ekodizajnom i industrijskom simbiozom direktno povezana serija standarda za menadžment životnom sredinom koja se razvija u okviru ISO/TC 207.

Serija krovnih standarda u okviru ISO/TC 323 već je objavljena (deo je još i fazi razvoja) i obuhvata sledeća dokumenta:

ISO 59004:2024, Rečnik, principi i smernice za implementaciju cirkularne ekonomije 

ISO/DIS 59040:2024, Cirkularna ekonomija – Podaci o cilkularnosti proizvoda

ISO 59010:2024, Cirkularna ekonomija – Vodič za tranziciju poslovnih modela i mreže vrednosti

ISO 59020:2024, Cirkularna ekonomija – Merenje i ocenjivanje performansi cirkularnosti

ISO/SD TR 59031:2024, Cirkularna ekonomija – Pristup zasnovan na performansama – analiza studija slučajeva

ISO TR 59032:2024, Cirkularna ekonomija – Pregled postojećih mreža vrednosti

Svi standardi koji se razvijaju u oblasti CE podržavaju 17 ciljeva održivog razvoja utvrđenih u United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development (SDG)

Institut za standardizaciju Srbije priprema verzije na srpskom jeziku, koje će na engleskom jeziku biti dostupne već krajem septembra. Polaznicima obuke biće omogućena usluga onlajn čitanja u trajanju od 5 dana.

Seminar je namenjen stručnjacima iz različitih oblasti privrednog delovanja i industrije koji se bave zaštitom životne sredine, upravljanjem otpadom, cirkularnom ekonomijom, menadžerima sistema menadžmenta zaštitom životne sredine, zaposlenim u bilo kojoj oblasti čija je delatnost  zaštita životne sredine, bez obzira na veličinu i vrstu organizacije. 

Posebna pogodnost ove obuke jeste to što materijal za obuku uključuje i uslugu onlajn čitanja grupe standarda (SRPS ISO 59004:2024, SRPS ISO 59010:2024, SRPS ISO 59020:2024 i SRPS ISO TR 59032:2024, u trajanju od 5 dana).

Predavači su:

dr Vladislava Čudić, koordinator integrisanog sistema menadžmenta i koordinator za tržišnu, tehničku i regulatornu podršku, PWW DOO Niš – Kancelarija u Beogradu, član komisija ISS KS A268 i ISS KS Z183;

mr Mirjana Mirković-Đorđević, sekretar komisija ISS KS A268 i ISS KS Z183, menadžer integrisanog sistema mnenadžmenta Instituta za standardizaciju Srbije.

Naknada za učešće na obuci: 10.000,00 din. i uključuje prezentacije predavača u elektronskom obliku, uslugu onlajn čitanja grupe standarda, potvrdu o pohađanju obuke i osveženje za vreme pauze.

Seminar se održava 20. septembra 2024. godine, od 12.00 h do 16.00 h, u prostorijama Instituta za standardizaciju Srbije,  Stevana Brakusa 2, Banovo brdo, Beograd.

Prijavite se na dnu stranice u okviru „Datumi obuka”: https://iss.rs/sr_Latn/training/course/show/136

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program kursa, a predračun možete sami preuzeti. Omogućeno je i direktno onlajn-plaćanje, ili nakon preuzimanja predračuna, prema vašim mogućnostima.

Nakon prijave, dostavićemo vam detaljan program obuke i predračun.

Za sve dodatne informacije možete se javiti na tel.: 011/3409-340, 011/3409-390, ili imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.