logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

USAID pruža tehničku podršku preduzećima povezanim sa dijasporom

USAID je uputio poziv svim mikro, malim i srednjim preduzećima u BiH, koja su osnovana u posljednjih 6 godina, a u čijoj suvlasničkoj strukturi učestvuju i građani BiH u dijaspori, da se prijave za tehničku podršku i poslovno savjetovanje kako bi unaprijedili konkurentnost na inostranom i domaćem tržištu, s
 
aopšteno je iz projekta USAID projekta "Diaspora Invest."
 
 
Kako je navedeno, projekat USAID-a "Diaspora Invest" nastoji, kroz različite oblike podrške, ojačati kapacitete kompanija, pomoći im u prevazilaženju izazova i uspješnom pozicioniranju na tržištu, a za tehničku podršku angažovani su stručnjaci i konsultanti za specifične potrebe kompanija.
 
Ova podrška, kako se navodi, obuhvata različite aspekte, uključujući savjetovanje o poslovnim modelima, skaliranju proizvoda, privlačenju investicija, kao i obuku i edukacije za zaposlene. Takođe, projekat asistira u optimizaciji proizvodnih procesa, sertifikaciji proizvoda, te upravljanju lancima snabdijevanja. Kroz tehničku podršku ovaj projekat, kako se dalje navodi, pomaže i u unapređenju kvaliteta proizvoda, razvoju brenda i pristupu novim tržištima. Ostali oblici podrške uključuju savjetovanje o poboljšanju usluga, marketingu i brendiranju, kao i podršku u implementaciji međunarodnih standarda kvaliteta. Projekat nudi i  razvoj uspješnih priča, unapređenje web-stranica i optimizaciju e-prodaje.

- USAID projekat "Diaspora Invest" prepoznaje značaj angažmana dijaspore u jačanju ekonomskog rasta i razvoja Bosne i Hercegovine. Kroz ove aktivnosti, projekat pruža sveobuhvatnu podršku start-upovima i mladim kompanijama, omogućavajući im da iskoriste potencijale koje nude globalne poslovne veze. Fokusiranjem na firme koje imaju suvlasnički udio građana BiH iz dijaspore ili dokazive poslovne veze s dijasporom, projekat nastoji stvoriti održive poslovne modele koji će generisati nova radna mjesta i unaprijediti konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu. Uključivanje dijaspore kao strateškog partnera donosi inovativne pristupe i najbolje prakse iz inostranstva, čime se osigurava dugoročni uspjeh i stabilnost kompanija - napominju iz projekta.
Prema njihovim navodima, projekat traži kompanije koje imaju suvlasnički udio građana BiH koji žive i rade u inostranstvu ili su se vratili u posljednjih pet godina. Podrška se, takođe, odnosi na preduzeća koja imaju dokazivu poslovnu vezu s BiH dijasporom. Sve zainteresovane kompanije trebaju dostaviti upit sa nazivom kompanije, kontakt podacima i vrstom veze s dijasporom, uključujući ideju kako tehnička podrška može doprinijeti razvoju poslovanja.
 
Naredna evaluacija prijava zakazana je za 21. jun, a sve zainteresovane kompanije trebaju popuniti aplikaciju koju možete pronaći OVDJE.
 
 
 
 Izvor: eKapija.com