logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Izvoz borovnice iz okoline Knića: Hladnjačom i sertifikacijom do tržišta zapadne Evrope

Prva četiri hektara voćnjaka posadili su još 2009. godine, a danas obrađuju 15 hektara, pretežno jabuke i borovnice. Tržištu su poznati po sistemima protivgradne zaštite, a odnedavno su svoj voćarski segment poslovanja nadogradili sortirnicom, pakirnicom i hladnjačom kapaciteta 1.000 tona.

 

Agroklub ih je zatekao u sortiranju borovnice, sve popularnije voćne vrste. Tržište je danas ceni i traži, a oni je i otkupljuju, pa kao i svoju vlastitu, pripremaju za kupce. Domaće i strane. Ovogodišnji rod plaćaju kooperantima po ceni od 3 EUR-a za kilogram.

"Profesorka Jasminka Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu nam vodi borovnicu, a jabuku Goran Zabrkić iz Južnog Banata. A imamo mi i naše agronome u firmi, koji su završili poljoprivredni fakultet", priča Nemanja Nikolić (28), sin i desna ruka vlasnika kompanije Gruža Agrar Miroslava Nikolića (56).

"Znamo ko zna više od nas, to znanje platimo i primenimo na vreme. Radimo kako nam struka kaže", pojašnjava sagovornik Agrokluba organizaciju voćarskog dela njihovog poslovanja.

Na pitanje kakve rezultate ostvaruju, ne skriva zadovoljstvo.

"Prošle smo godine na greniju imali 102 tone po hektaru", otkriva Nemanja kucajući pri tome u drveni sto, da "ne čuje zlo".

"Borovnica je došla na tu neku optimalu od 4,5 kilograma po grmu i to sada održavamo", dodaje i kazuje kako od sorti ovih plavih bobica njihovim zasadima dominiraju popularni djuk i blukrop.

Sva je njihova proizvodnja voća danas standardizovana, što dokazuju GlobalGAP, Grasp, HACCP i IFS sertifikatima, koje za njih proverava i potvrđuje grčka sertifikaciona kuća.

"Donedavno smo najviše bili okrenuti ruskom tržištu, jer je najbolje plaćalo. Ali smo se pripremali, za svaki slučaj da stane. I stalo je", kaže Nikolić.

Pripremali su se i sertifikovali kako bi stvorili preduslove plasmana za zapadna tržišta, što im se isplatilo. Tako ovogodišnja srpska borovnica iz okoline Knića ide kamionima za Poljsku, Irsku, Holandiju, Nemačku i Veliku Britaniju.

Različita su pakovanja, zavisno od želja kupca. Od gajbi sa tri kilograma do malih pakovanja od 125 grama, pojašnjava ovaj mladi voćar i preduzetnik.

Iz sopstvene proizvodnje plasirali su ovog leta 40 tona ove poslastice, dok su ugovorili i otkupili više od 60 tona borovnica iz šireg okruženja. Budući da se ona bere u više navrata, a i da je otkupljuju - prometno je kod njih od juna pa sve do septembra. Rade brojni sezonci, a ispred hladnjače se smenjuju kamioni za utovar robe.

Poznato je da je ova voćna vrsta relativno osetljiva na transport i čuvanje, pa je tako valja što pre i što pažljivije dopremiti do kupca, kroz dve do tri nedelje. A i tada valja obezbediti adekvatne uslove kako bi se što duže održala na polici.

Baš zbog borovnice Nikolići su se odlučili za investiciju. Prošle su godine podigli novu hladnjaču, vlastitim sredstvima.

"Planirali smo da idemo na IPARD, ali se sve prolongiralo, pa smo odlučili da više ne čekamo, nego napravimo šta nam treba", napominje.

Preko zime je ovaj skladišni prostor takođe u upotrebi, kada na red dolazi jabuka.

"Jabuke stane i više od 500 tona, ali unutra nam je i oprema za borovnicu, sortirka, kalibrator i drugo", pojašnjava mladi Nikolić.

Projektovani kapacitet ove hladnjače za voće, povrće, začinsko i aromatično bilje je 1.000 tona. Radovi su završeni prošle godine, a sistem hlađenja izvela je holandskom tehnologijom kompanija Sena iz Kragujevca.

Ovaj objekat je opremljen savremenom opremom za sortiranje, pakovanje i čuvanje voća i povrća, čime je stvorena mogućnost proširenja kooperantske proizvodnje voća, povrća, začinskog i lekovitog bilja iz ove regije. Time su stvorili uslove standardizaciju kvalitetne bezbednosti hrane, povećanja plasmana svežih proizvoda na domaće i instrano tržište.

 

 

Izvor: ekapija.com