logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Otvoren poziv za obuku konsultanata -„Upravljanje ugljenikom 2024“

Responsible Business Hub (RBH) Privredne komore Srbije objavio je javni poziv za drugi krug obuke konsultanata na temu merenja karbonskog otiska „Upravljanje ugljenikom 2024“.

 

Prijavljivanje traje do 18. decembra 2023. na i-mejl adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a obuke počinju početkom naredne godine.

Više detalja o pozivu možete pročitati na RBH-Otvoreni-poziv-za-konsultante-2024.god-.pdf, kao i na sajtu Responsible Business Hub (RBH) https://responsiblebusinesshub...

Nakon uspešnog organizovanja prvog kruga obuke za konsultante na temu „Upravljanja ugljenikom“ u septembru ove godine, prva grupa polaznika se već povezala sa kompanijama. Petnaest srpskih malih i srednjih preduzeća se pridružilo RBH-u u procesu dekarbonizacije i dobilo besplatnu priliku da procene svoje emisije gasova staklene bašte.

 

Šta je upravljenje ugljenikom i zašto je važno?

Upravljanje ugljenikom se odnosi na politike i prakse za procenu, računovodstvo, smanjenje, kompenzaciju i optimizaciju emisija ugljenika u kompanijama. Glavni cilj upravljanja ugljenikom je praćenje i ublažavanje negativnih uticaja emisija ugljenika. Upravljanje ugljenikom služi za ublažavanje klimatskih promena i istovremeno nudi mogućnost za postizanje finansijskih koristi, ispunjavanje standarda kupaca i poboljšanje ugleda kompanije.

Usklađenost sa propisima kao što su Direktiva EU o korporativnom izveštavanju o održivosti (CSRD) ili Mehanizam za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) primorava kompanije koje posluju u EU i šire da obelodane svoje emisije duž celog lanca vrednosti, stoga, potreba za uspostavljanjem sistema upravljanja ugljenikom kod kompanija kupaca kao i kod kompanija koje su dobavljači, postaje sve važnija. Srpske izvozne kompanije će morati da dostave ove podatke. Prvi korak (procena emisija ugljenika i proračun) je uspostavljanje strukture upravljanja ugljenikom unutar kompanije.

Većina srpskih kompanija dobavljača (uglavnom MMSP) nemaju uspostavljene sisteme za upravljanje podacima za pružanje klimatskih i ekoloških podataka u skladu sa međunarodnim i nacionalnim propisima. RBH je posvećen premošćivanju ovog jaza pružanjem konsultantske i implementacione podrške srpskim kompanijama. Prvi korak za uspostavljanje strukture upravljanja ugljenikom je ovim programom obezbeđena primena procene emisije ugljenika.

 

 

Izvor: pks.rs