logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Poziv za stručnjake iz oblasti rudarstva

Tokom prošle godine, u okviru Komisije za standarde B082, Rudarstvo, stručnjaci iz oblasti podzemne eksploatacije sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, Rudarskog instituta Beograd, Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, Tehničkog fakulteta u Boru kao i iz Ministarstva rudarstva i energetike RS i JP PEU Resavica, intenzivno su radili na inoviranju izvornih nacionalnih standarda za rudarske oznake i simbole koji su podrška primeni Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za rudarske oznake i simbole.

 

Na javnoj raspravi trenutno se nalaze sledeća inovirana izdanja:

Pozivamo stručnu javnost da se informiše o izmenama u ovim standardima i da aktivno učestvuje u javnoj raspravi. Faza javne rasprave će trajati do 9. marta, odnosno do 1. aprila 2024. godine.

Da biste pregledali dokumente, potrebno je da budeteregistrovani na veb-sajtu Instituta: https://iss.rs/sr_Cyrl/login

Nacrti standarda nalaze se u segmentu „Povezani dokumenti“ svakog pojedinačnog standarda. Klikom na polje sa oznakom standarda, u posebnom prozoru otvoriće se dokument.

Prvi inovirani izvorni standard iz ove oblasti, SRPS B.A3.014:2023, Rudarske oznake i simboli – Otkopavanje i zapunjavanje, objavljen je u septembru prošle godine.

 

 

Izvor: iss.rs