logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Lažni ISO sertifikati iz Srbije!

Lažno sertifikaciono telo iz Srbije oponaša službenu veb stranicu i logo IAS-a, kako bi prodavalo lažne sertifikate.

 

 

Pojavilo se novo lažno sertifikaciono telo - ICO Certi, za koju se sumnja da je iz Srbije, ali da koristi poštansku adresu iz Londona da sakrije poreklo. 

 sertifikat TEHNO EKONOMIK SRBIJA

ICO Certi prodaje komplet "onlajn" dokumentacije za zadovoljavanje zahteva standrda (“cloud-based” documentation template kit), ali ide i korak dalje i uključuje konačni sertifikat, čime sami sebi potvrđuju vlastiti rad, što je protiv svih akreditacionih i sertifikacionih pravila. Njihove usluge uključuju i konsalting (dokumentaciju) i sertifikaciju prema zahtevima standarda ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 i standard informacione bezbedosti ISO 27001, što izaziva sumnju u to šta tačno rade sa vašim podacima nakon što ih dobiju.

 

Londonska adresa za ICO Certi pretvara se u adresu „virtuelne kancelarije“, a Kristofer Paris, ispred kompanije Oxebridge (poznat po izveštavanju o nepravilnim poslovanjima u svetu standarda) je pronašao tragove njihovog poslovanja u Srbiji i Indiji.

 

Kompanija tvrdi da ima dve akreditacije. Prva je „IAACB“, koje je poznato kao lažno akreditaciono telo, ali čini se da je „IAACB“ za koji ICO Certi tvrdi da poseduje njihovu akreditaciju, potpuno drugačiji i koji čak i ne postoji.

Druga akreditacija koju tvrde da imaju je od „International Accreditation Services for Certification“ ili IASFC. Ovaj je posebno zanimljiv jer ima veb sajt koji pokušava da ukrade logotip i celokupan izgled stvarnog akreditacionog tela, IAS.

IASFC koristi ono što se čini lažnim brojem telefona i adresu kancelarije NXenter-a, veb programera u njujorškom „Koreatown-u“. Kroz niz linkova, na kraju je ispraćen vlasnik NXentera - a, možda, i IASFC i ICO Certi-a, i došlo se do jednog imena: Hamid Mahmud, koji vodi veb stranicu za samopromociju pod nazivom „Hamid The Pro“. I da, isti tvrdi da je diplomirao na Harvardu.

 

U međuvremenu, veb lokacija IASFC tvrdi da ima „registar“ u kojem su detaljno navedeni „103 tela za ocenu usaglašenosti“ i da je akreditovana u „180 zemalja“, ali veb stranica zapravo nema nikakvu funkciju pretraživanja; iliti, ukratko: registar ne postoji. Dakle, ne možete da potvrdite da li su ikada ikoga akreditovali, niti postoji spisak osoblja - ljudi koji tamo rade.

Potom je tu i veb dizajn, verovatno od „Hamida profesionalca“. Ne samo da je ime IASFC slično imenu stvarnog akreditacionog tela IAS, već su logotip i veb dizajn takođe gotovo identični:

IAS FC website comparison

 

Kristofer Paris, smatra da je ovo "manja prevara jer je stvarni IAS svoje carstvo izgradio na pružanju jeftinih, loših usluga, koristeći ime koje je zbunjujuće slično Međunarodnom forumu za akreditaciju (IAF) a sada, sa ovom prevarom se samo ide u još dublje blato. Neko iz Srbije mi je pisao na LinkedIn-u i želeo da podnesem žalbu na stvarni IAS, jer su bili toliko zbunjeni. Zaista je zbunjujuće i samo će štreberi za akreditaciju sa punim radnim vremenom poput mene verovatno uočiti razliku."

 

Dakle, za one koji kupuju jeftine sertifikate kompanije ICO Certi, pošteno upozorenje: čini se da je to potpuno lažno poslovanje koje podržavaju par osrednjih veb sajtova, ali bez ijednog verifikovanog čoveka koji tamo radi. Osim momka sa Harvarda, naravno.

 

Izvor: oxebridge.com