logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Novi članovi komisija za standarde u 2022. godini

Rad na donošenju srpskih standarda odvija se u nacionalnim tehničkim komisijama, koje se obrazuju za različite oblasti standardizacije, prema međunarodnim i evropskim tehničkim komitetima čiji rad prate.

 

Trenutno postoji 173 aktivne komisije za standarde i dva stručna saveta, u okviru kojih je angažovano više od 1.500 domaćih stručnjaka koje su delegirale njihove organizacije.

Uključivanje zainteresovanih strana u sistem nacionalne standardizacije jedan je od ciljeva Instituta za standardizaciju Srbije, kako bi u donošenju srpskih standarda učestvovali predstavnici privrede, države, obrazovnih, naučnih i javnih ustanova, kao i potrošača.

Do sada je u 2022. godini šest komisija za standarde dobilo ukupno 11 novih članova, i to: u januaru KS P256, Primene na železnici (dva nova člana), u februaru KS U071/PKS 1, Beton i komponente betona, armirani beton i prednapregnuti beton – Cement i kreč (jedan novi član), u martu KS E034-17, Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane (jedan novi član) i KS S020, Vazduhoplovstvo (pet novih članova) i u aprilu KS N064, Električne instalacije i KS B082, Rudarstvo (po jedan novi član).

Novi članovi komisija su predstavnici Saobraćajnog instituta CIP d.o.o. i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (KS P256), Instituta za ispitivanje materijala a.d. (KS U071/PKS 1), Društva za proizvodnju i promet Esensa d.o.o. Beograd (KS E034-17), MTU Maintenance Serbia d.o.o, JAT Tehnike, Instituta IMS, Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (KS S020), Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo (KS N064) i Rudarskog instituta d.o.o. (KS B082).

 

 

Izvor: iss.rs