logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

"Dani dobavljača" - šansa za nove ugovore sa nemačkim kompanijama

Privredna komora Srbije organizovaće „Dane dobavljača“ za domaća mikro, mala i srednja preduzeća na kojima će naši privrednici imati priliku da se povežu sa kompanijama iz Nemačke i uključe u njihovu dobavljačku mrežu, kako bi se i u periodu globalne krize nastavio razvoj dobrih trgovinskih odnosa dveju zemalja.

 

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i vodeće izvozno tržište za naše proizvode, kao i jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, rekao je za RTS, Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, povodom dolaska u Srbiju Olafa Šolca, kancelara Nemačke.

„Poslovni susreti srpskih i nemačkih kompanija na Danima dobavljača planiran je tokom juna, iz oblasti metaloprerađivačke i autoindustrije“, rekao je Stanić.

U narednom periodu, dodaje, u planu su još dva poslovna skupa nemačkih i srpskih privrednika na „Danima dobavljača“, od kojih je jedan regionalnog tipa, u organizaciji PKS i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF).

„Privreda Srbije je vodeća u regionu i glavni zagovornik regionalne saradnje. Organizovaćemo i Dane dobavljača koji će biti i na nivou celog regiona u okviru KIF-a, koji okuplja sve privredne komore iz regiona Zapadnog Balkana“.

Stanić kaže da je neophodno da naša preduzeća prilagode svoje ponude vrlo zahtevnim standardima velikih firmi koje dolaze u Srbiju iz Nemačke, kako bi ušla u globalne dobavljačke lance kompanija iz Nemačke.

Nemačka je vodeća privreda u Evropi i naš glavni spoljnotrgovinski partner, primarno izvozno tržište za naše proizvode, kao i jedan od vodećih investitora u Srbiji, ukazao je Stanić.

U Srbiji posluje više od 1.000 kompanija i još oko 200 preduzetnika sa većinskim nemačkim kapitalom, koji zapošljavaju oko 80.000 naših građana. Međutim, objašnjava, kada se pogledaju sva preduzeća koja su dobavljači za nemačke kompanije u Srbiji, i one koje učestvuju u poslovnim odnosima sa njima, onda je reč o 650.000 zaposlenih koji su indirektno povezani sa nemačkim firmama.

Podaci pokazuju da je od 2010. godine bilo oko tri milijarde evra investicija iz Nemačke u Srbiju, mahom u prerađivačku industriju, autoindustriju, uključujući proizvodnju autodelova, zatim, hemijsku i prehrambenu industriju...

Potencijal za dalju saradnju i nemačke investicije vidi se u oblastima definisanim Strategijom pametne specijalizacije, agrobiznisu, automobilskoj industriji, IT, kao i u energetici, cirkularnoj ekonomiji, tretmanu otpada... Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena između Srbije i Nemačke u 2021. godini je bila 6,5 milijardi evra, od čega je naš izvoz vredeo 2,7 a uvoz 3,8 milijardi evra.

 

 

Izvor: pks.rs