logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Uključite ESG ciljeve u kompanijsku kulturu, polise i procedure vaše kompanije

"ESG stories and recommendations – environment social government" bila je tema jednog od panela održanih poslednjeg dana konferencije REBEC 2022.

 

Govorili su Jovana Cvetković, direktor razvoja, tehničkih operacija i inovacija u kompaniji MPC Properties, Lampros (Labros) Bouklis, nezavisni savetnik za održivost iz Grčke, Neno Kovačević vođa prakse, pejzažni arhitekta i urbanista IBI grupe iz Kanade i Milutin Folić, vlasnik konsultatntske kompanije Sillage.

Šta je zapravo ESG? Reč je o inicijativi koja uključuje rad na postizanju određenog skupa ekoloških ciljeva, kao i skupa ciljeva koji se odnose na podršku društvenim pokretima. Treći set ciljeva tiče se kompanije i da li se njom upravlja u skladu sa ciljevima jednakog negovanja različitosti i jednakosti, kao i pokreta inkluzije.

"Uključite ESG ciljeve u kompanijsku kulturu, polise i procedure vaše kompanije", poruka je Rebec panelista.

 

ESG faktori su:

- životna sredina (Environmental): energetska efikasnost, klimatski rizik, efikasno upravljanje vodom, procesi reciklaže, pripravnost za vanredne situacije, obnovljivo gorivo, emisije gasova staklene bašte;

- društveni faktori (Social): zdravlje i bezbednost, uslovi rada, beneficije zaposlenih, programi podsticaja, podržavanje raznolikost i inkluzija;

- upravljanje (Governance): etički standardi, korupcija, bezbednost i privatnost podataka, ukjučivanje svih relevantnih strana, prava akcionara.

 

Projekti u skladu sa principima zelene gradnje

Kada je reč o MPC Properties ESG strategiji, Jovana Cvetković kaže da kompanija, kao tržišni lider i član Saveta za zelenu gradnju, razmišlja strateški i dugoročno, a kada je u pitanju kvalitet i održivost objekata koji su u vlasništvu kompanije, ne prave kompromise.

"Naš posao nije samo da razvijamo retail i office objekte, već da tim objektima i upravljamo, tako da je izuzetno važno da projekti koje gradimo budu kvalitetni i funkcionalni, u skladu sa principima zelene gradnje, koji dovode do značajnih ušteda", navela je.

Ključna strategija zelene gradnje je da se tokom izrade projekta razmatra ceo životni ciklus objekta koji počinje od ideje, planiranja, projektovanja, preko izvođenja radova, pa sve do operativne faze.

"Procesom sertifikacije unapređuje se kvalitet objekta, a adekvatnim izborom opreme i pravilnim režimom rada tehničkih sistema postiže se optimalan komfor prostora, što dodatno doprinosi smanjenju potrošnje elektične energije i vode, smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu, smanjenju emisije štetnih gasova, smanjenju otpada i zaštiti vodotoka", dodala je.

Navela je i neke primere: Navigator Business Center 1 i 2 su izgrađeni prema LEED Gold standardu, UŠĆE Tower Two je projektovan i izgrađen prema BREEAM-u, dok je UŠĆE Shopping Center jedan od prvih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi koji je dobio LEED EBOM sertifikat u segmentu operativnog funkcionisanja.

"Posebno nam je važan WELL Health-Safety sertifikat jer promoviše zdravlje i bezbednost na objektu, a naročito imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom covid-19. Za MPC Properties je to način da integriše najbolju svetsku praksu u svoje poslovanje i time doprinese prosperitetu čitave zajednice", navela je Cvetkovićeva.

 

Važnost karbonske neutralnosti i alternativnih izvora energije

Navela je i da je MPC politika da budu karbonski neutralni, to jest da se smanji potrošnja energije i emisije ugljenika.

"U skladu sa usvojenom nacionalnom strategijom razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijom do 2030. godine, Vlada Srbije je 2016. godine donela Rezoluciju prema kojoj za sve zgrade čija je godišnja potrošnja primarne energije veća od 1000 toe (tona nafte ekvivalent), a koji obuhvata i UŠĆE kompleks, Navigator poslovni kompleks, Mercator centar Beograd i BEO Shopping Center, svi poreski obveznici moraju imati stalno zaposlene energetske menadžere koji su dužni da Ministarstvu energetike dostavljaju godišnji izveštaj o potrošnji energije . U tom izveštaju se navodi ukupna primarna potrošnja energije, potrošnja vode i emisije ugljenika. Cilj koji se mora ispuniti je smanjenje potrošnje primarne energije za 1% u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu. UŠĆE je u prethodnih pet godina ostvario prosečno smanjenje od 4,22% godišnje", istakla je Jovana Cvetković.

Govorila je i o solarnim panelima i navela da na krovu UŠĆA trenutno postoji 300 m2 solarne elektrane snage 50 kV . Proizvedena energija će se trošiti u zgradi, a trenutno se koristi za punjenje električnih vozila u garaži. Planirana je i montaža dodatnih 3.3K m2, snage 3.580 kV.

MPC Properties vodi računa i o vozačima električnih bicikala i motocikala. Tako parking i stanice za punjenje e-bicikla i e-skutera omogućavaju udobnost korisnika i promovišu ekološki način života uz aplikaciju za mobilne telefone "Bikeep". U UŠĆU postoji 153 parking mesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života.

 

 

Izvor: ekapija.com