Tradicija dobre hrane se u Srbiji podrazumeva, ali napraviti kvalitetnu hranu za 21. vek? Razgovarali smo sa Biljanom Marković, Direktorkom razvoja i kvaliteta Industrije mesa Carnex. Biljana, za koju je rad u ovoj kompaniji porodična tradicija, od pozicije tehnologa je napredovala do važne funkcije u jednoj od najuspešnijih domaćih prehrambenih kompanija. (intervju preuzet sa blic.rs)
B: Kako ste odlučili da postanete tehnolog? Da li je to vaša porodična tradicija ili ste prva koja je krenula putem ovakve karijere?
BM.: Rođena sam u gradu u kojem je davne 1958. osnovan Carnex. Roditelji su čitav radni vek proveli u Carnex-u, na drugim pozicijama, ne kao tehnolozi. Ceo svoj život jedem isključivo Carnex proizvode. Ljubitelj sam prirodnih nauka. Sve to zajedno je nekako nametnulo da tehnologija bude moje opredeljenje i moj poziv.
B: Kakav je bio prvi susret sa Carnex-om? Da li su vam starije iskusnije kolege bile od pomoći u prvim danima posla?
BM: Prvi susret sa Carnex-om je bio neverovatan, nezaboravan. Odlazak u proizvodni pogon, u ogromno prostranstvo, u koje se, u prvim danima, bilo prilično teško snaći. Međutim, vrlo brzo shvatite da su svi putevi kretanja povezani vrlo smisleno i logično i da je Carnex gigant koji je decenijama izgrađivan planski i vrlo mudro.
Volim da kažem da su Carnex njegovi zaposleni. Ljudi Carnexa su mu vrlo posvećeni, široki i nesebični te nije bilo teško uklopiti se u takav proizvodni tim. Veliku pomoć u prvim danima ali i kasnije pružalo mi je tadašnje rukovodstvo proizvodnje i kontrole i laboratorije. Neki od njih su već u penziji a neki su još uvek tu i još uvek mi pomažu svojim iskustvom, usmeravanjem i savetima.
B: Kako je tekao vaš put i napredovanje?
BM: Posao u Carnex-u započela sam kao tehnolog u proizvodnji. Jasno je bilo da se najpre moram upoznati sa svim procesima... Nadalje, u tom vremenu, 2007.godine, već se nekako nametala obaveza uvođenja sistema kvaliteta i bezbednosti proizvoda koji su, rekla bih, kroz Carnex već živeli, samo je bilo potrebno dokumentovati ih. Od tog momenta kreće moj rad u delu kontrole kvaliteta, najpre kao Tehnologa u pripremi i kontroli, zatim Rukovodioca službe kontrole kvaliteta i na kraju Menadžera tehničkog sektora. Godine 2015. sam na kratko izašla iz procesa kontrole u proces proizvodnje, radeći na poziciji Menadžera finalne proizvodnje. S početka tekuće godine, imenovana sam za Direktora razvoja i kvaliteta u Industriji mesa.
B: Koje su najveće promene ako se poredi Carnex danas i u danima kad ste tek počinjali da radite?
BM: Od leta 2007, kako ga pamtim kada sam započela rad u Carnex-u, do danas, Carnex je samo napredovao i razvijao se. Vođeni zahtevima propisa, tehnologija i implementiranih standarda, vršili smo unapređenja organizacionog prostora proizvodnog pogona. Ulagano je, i dalje se ulaže, u edukacije zaposlenih kroz različite treninge, obuke, radionice, seminare, stručne skupove, sajmove, posete drugim industrijama u zemlji i inostranstvu... Tehnologija je napredovala ulaganjima u proces, ulaganjima u novu proizvodnu opremu kao i kroz izgradnju novih delova proizvodnog pogona. S tim u vezi, ne mogu da ne konkretizujem bar dve ogromne investicije, skupa obe oko 7 miliona eura. Prva, automatizacija procesa proizvodnje sterilisanih konzervi, između ostalih, naše čuvene Jetrene paštete... Najveći smo proizvođač sterilisanih konzervi, sa najvećim udelom predmetne grupe proizvoda na tržištu, te je prepoznata potreba da budemo još bolji, prvi i jedini. Stoga smo naš proizvodni proces sterilisanih konzervi automatizovali od momenta pripreme mase proizvoda preko doziranja, zatvaranja, automatskog ulaganja u korpe za sterilizaciju, automatskog izlaganja korpi sa proizvodima nakon sterilizacije, pranja, sušenja pakovanja u komercijalna i transportna pakovanja gotovih proizvoda, automatsko slaganje upakovanih proizvoda na palete i strečovanje istih.
Druga ogromna investicija jeste potpuno nov pogon za proizvodnju fermentisanih i suvomesnatih proizvoda sa opremom najnovijih tehnologija.
Ne mogu da ne napomenem da Carnex danas ima i 7 implementiranih standarda ISO 9001:2015, HACCP, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007, Halal, IFS Food standard, BRC Global standard for food safety i da je odlučan i dosledan u njihovoj primeni.
B: Šta biste savetovali mlađim kolegama, a posebno ženama u ovoj industriji? Na šta da obrate pažnju a šta da probaju da izbegavaju?
BM: Najbitnije je biti posvećen i dosledan, širok za savete kako rukovodstva tako i svih zaposlenih čije je iskustvo dragoceno. Takođe, kako god bilo njihovo proizvodno usmerenje, moraju shvatiti celinu procesa, te se uvući i u najmanju poru proizvodnog pogona. Proizvodni proces je živa stvar i moraju biti aktivni u njegovom praćenju i razumevanju.
Neretko ćete čuti da je tehnologija u industriji mesa najmanje posao za žene. Možda i jeste. Ali sam sigurna da prava organizacija poslovnih i privatnih obaveza razbija te predrasude.
Mnogi mladi veruju da u Srbiji nema budućnosti i da je odlazak u inostranstvo jedina šansa za mlade ambiciozne profesionalce. Kako ih razuveriti od ove predrasude?
Sigurna sam da nije tako. Carnex, a verujem i druge značajne kompanije u Srbiji, su uvek otvorene za mlade ambiciozne profesionalce. Bitna je posvećenost, upornost, efikasnost, timski duh i profesionalizam kao vodilja do zacrtanog cilja. Carnex je uvek otvoren da tek svršenim studentima da mogućnost da svoje prve korake u poslovnom svetu, načine baš u njemu. Tu je i da istakne i podseti na značaj obrazovanja i razvoj ljudskog potencijala baš kod nas, u našoj zemlji.
B: Kada osmišljavate nove proizvode, šta vam je nabitnije? Da li vas inspirišu neki inostrani proizvodi ili možda domaća tradicionalna hrana kakva se i dalje sprema i služi po kućama?
BM: Carnex Misija je naš put. Doslednost tradiciji koja nas obavezuje, održavanje visokog kvaliteta sirovina i proizvoda, kontinuirano unapređenje ponude shodno potrebama i željama potrošača na različizim tržištima, inovacije i tehnološka unapređenja procesa, proizvodnje i pratećih funkcija, očuvanje životne sredine i proaktivno društveno odgovorno poslovanje.
B: Za kraj, koji je vaš omiljeni Carnex proizvod?
BM: Ne želim da zvučim pretenciozno, ali zaista ne mogu da opredelim samo jedan proizvod. Minimum mi je tri: Carnex Jetrena pašteta, Carnex Delikates viršla, Carnex Domaća mesnata slanina. Ali i svi ostali proizvodi... zato što Carnex u kontinuitetu svojim potrošačima obezbeđuje samo proizvode visokog kvaliteta.
Izvor: blic.rs