logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Predstavljamo: ISO 45006 Prevencija zaraznih bolesti

Kraj 2023. godine je vreme objavljivanja, između ostalog: standarda ISO 45006:2023 – Menadžment zdravljem i bezbednošću na radu. Smernice za organizacije o prevenciji, kontroli i upravljanju zaraznim bolestima.

 

Standard je proširenje aspekata zdravlja i bezbednosti na radu uključenih u ISO 45001 u odnosu na situacije koje su bile uobičajene tokom perioda pandemije, kada su mnoge organizacije želele da što bolje zaštite radno mesto i zaposlene od širenja opasnosti od infekcija vezanih za COVID-19. Međutim, on ima malo drugačiji karakter od standarda ISO/PAS 45005:2020 koji je razvijen i javno dostupan, što je bilo od pomoći u razvoju organskih rešenja za pandemiju.

 

Zarazne bolesti na radnom mestu

Zarazne bolesti se sve više prepoznaju kao ozbiljan izazov za zdravlje, bezbednost i dobrobit. Odluke i radnje koje se odnose na prevenciju i upravljanje zaraznim bolestima utiču na zaposlene u organizaciji i druge koji posećuju radno mesto, dolaze u kontakt sa zaposlenima ili na njih mogu uticati aktivnosti organizacije. ISO 45006 bavi se rizicima koje zarazne bolesti predstavljaju za zaposlene i druge zainteresovane strane (npr. kupce, javnost, dobavljače, zaposlene u drugim organizacijama, članove porodice i druge). Postoji širok spektar zaraznih bolesti sa potencijalnim uticajem na zdravlje, bezbednost i dobrobit, koji mogu da variraju od veoma blagih do veoma ozbiljnih, u zavisnosti od prirode zarazne bolesti. Ključne karakteristike zaraznih bolesti (vredi pročitati klauzulu 5) su glavni faktor rizika za radnike i druge zainteresovane strane.

Neke zarazne bolesti nisu zarazne i inficiraju samo osobu koja se zarazi bolešću i obično se ne prenose sa osobe na osobu (npr. legioneloza ili malarija), dok su druge zarazne i mogu se preneti sa jedne osobe na drugu (npr. grip, COVID -19, male boginje, hepatitis, salmoneloza, tuberkuloza, ebola i HIV/AIDS), sve do i uključujući pandemsko širenje bolesti. Uticaj zaraznih bolesti u smislu težine može varirati od osobe do osobe, u zavisnosti od osnovnih zdravstvenih stanja (npr. astma, dijabetes, gojaznost, snaga imunog sistema) i faktora kao što su starost, pol i socioekonomska situacija. Posledice mogu biti ozbiljnije kada postoji jedna ili više ovih okolnosti.

 

Šta obuhvata standard ISO 45006?

ISO 45006 pruža smernice za sprečavanje ili smanjenje izloženosti i prenosa infektivnih agenasa i upravljanje rizicima za radnike i druge zainteresovane strane od zaraznih bolesti. Podržava princip da radnici ne treba da budu primorani da rade na mestima gde nisu sprovedene adekvatne mere preventive i kontrole.

Smernice su opšte i primenjuju se na organizacije bez obzira na prirodu posla, usluge koje se pružaju, veličinu ili složenost. Oni prepoznaju da mnoge manje organizacije nemaju namenska odeljenja ili funkcije kao što su zdravlje i bezbednost na radu (BZR), upravljanje objektima, ljudski resursi ili specijalisti za zarazne bolesti. Pored toga, ove smernice se bave upravljanjem rizikom od zaraznih bolesti koje:

  • predstavljaju rizik od ozbiljne bolesti ili smrti i mogu uticati na zdravlje, bezbednost i dobrobit radnika i drugih relevantnih aktera;
  • predstavljaju manje zdravstvenih rizika dok imaju značajan uticaj na organizaciju, njene zaposlene i druge relevantne zainteresovane strane.


Detaljnije informacije o specifičnim funkcijama dostupne su od strane profesionalnih tela i iz širokog spektra nacionalnih i međunarodnih standarda.

Organizacije koje koriste ISO 45001 mogu koristiti ovaj dokument za poboljšanje menadžmenta zdravljem i bezbednošću povezujući relevantne klauzule sa PDCA ciklusom:

  • Planirajte: planirajte šta treba da se uradi da bi organizacija bezbedno radila;
  • Uradite: uradite ono što je organizacija planirala da uradi;
  • Proverite: pogledajte koliko dobro radi;
  • Preduzmite akciju: preduzmite radnje za poboljšanje ili promenu kontrola koje nisu efikasne.


Usvajanje sistemskog pristupa olakšava koordinaciju resursa i napora i omogućiće organizacijama da bolje upravljaju rizicima povezanim sa zaraznim bolestima tako što će osigurati da su uključeni u postojeće zdravstvene i bezbednosne procese. Ono što je zanimljivo su članovi 11 i 12, koji obično imaju malo pravila i faktor su u prenošenju infekcija. Oni se tiču lične higijene i putovanja vezanih za posao, a potonja se tiču radnih mesta pod kontrolom organizacije, uključujući sastanke i posete izvođača i klijenata i isporuke na posao, ali i rad kod kuće, u multi-site organizacijama itd.

 

Rezime – zašto nam je potreban ISO 45006?

ISO 45006 nije namenjen da bude jedinstven skup preporuka korak po korak. Pruža smernice koje omogućavaju kontinuirano poboljšanje i osiguravaju da organizacija reaguje na incidente zaraznih bolesti, uključujući epidemije i pandemije. Štaviše, dokument ima za cilj da dopuni standard ISO 45001 pružanjem uputstava u skladu sa zahtevima standarda ISO 45001. Stoga, ovaj standard može nezavisno da koristi svaka organizacija radi poboljšanja zdravstvenih i bezbednosnih performansi. Takođe može biti element izgradnje otpornosti organizacije u situacijama na koje se primenjuje, pa je stoga vezan za kontinuitet njenog funkcionisanja – ISO 22301. Neka se ovakve situacije nikada više ne ponove, ali bez obzira na naša očekivanja, vredi iskoristiti priliku da se u postpandemijskoj situaciji razviju propisi u ovoj oblasti. Kao što je već pomenuto, ovaj standard je više usmeren na preventivne mere u vezi sa izloženošću zaraznim bolestima na poslu, tokom službenih putovanja itd.

 

 

Izvor: coe.biz.pl