logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Centralna banka BiH radi na unapređenju poslovanja u skladu sa EU standardima

U okviru IPA regionalnog projekta, Njemačka centralna banka i Evropska komisija (EK), uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), započele su drugu fazu programa podrške centralnim bankama i agencijama za bankarstvo u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima Zapadnog Balkana u EU.

 

U programu, osim Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), učestvuju i entitetske agencije za bankarstvo, kao i sve centralne banke zemalja Zapadnog Balkana, a realizuje ga Njemačka centralna banka, zajedno sa 19 nacionalnih centralnih banaka Evropskog sistema centralnih banka (ESCB) i Evropskom centralnom bankom (ECB).

"Cilj programa je dalje jačanje institucionalnih kapaciteta centralnih banaka i agencija za bankarstvo, prenoseći najbolje međunarodne i evropske standarde na nacionalne prakse. EU je usmjerila 3 mil EUR za program iz svog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III)", poručili su iz Centralne banke BiH.

Dodali su da će tokom naredne tri godine, CBBiH zajedno sa 19 partnerskih centralnih/narodnih banaka, ECB i EK nastaviti raditi na unapređenju svog poslovanja u skladu sa EU standardima u cilju budućeg članstva u EU.

"Projekat će adresirati ključna područja centralnog bankarstva i supervizije", zaključili su u CBBiH.

 

 

Izvor: capital.ba