Evropska komisija dobrila je upis „Varaždinskog bučinog ulja“ iz Hrvatske u Registar zaštićenih geografskih oznaka (ZGI). „Varaždinsko bučino ulje” je jestivo devičansko ulje koje se dobija prženjem i mehaničkim presovanjem semenki bundeve (Cucurbita pepo L.).
Ulje ima karakterističnu tamnozelenu do crnu boju sa crvenkastim odsjajem. Njegovom aromom dominira specifičan miris, pomešan sa ukusom orašastih plodova, bez stranog ili užeglog mirisa i ukusa. „Varaždinsko bučino ulje” je aromatično i blagog, suptilnog ukusa i veoma prepoznatljivog mirisa po pečenim semenkama bundeve. Odlikuje se mirisnim i oštrim notama i dobro izbalansiranim buketom.
Proizvod „Varaždinsko bučino ulje” svoj poseban kvalitet duguje domaćoj proizvodnoj praksi zahvaljujući kojoj proizvođači na niskim temperaturama transformišu seme u ulje „Varaždinsko bučino ulje”, bez dodavanja aditiva, koji omogućavaju razvoj slađih aromatičnih nota samo na normalnim temperaturama pečenja.
Slavu koju uživa proizvodnja ovog proizvoda zaslužna je stoljetna tradicija u Varaždinskoj županiji. Ovo novo ime biće dodato na listu od 1.637 već zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. Spisak svih zaštićenih geografskih oznaka nalazi se u bazi podataka eAmbrosia.
Izvor: agrosmart.net