logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

"Dokazana kvaliteta" za mleko i mlečne proizvode

Mleko i mlečni proizvodi označeni znakom Dokazan kvalitet – Hrvatska najbolji su izbor jer sadrže tri najvažnije karakteristike: viši kvalitet, domaće poreklo, dodatnu kontrolu proizvodnje.

 

Znak „Dokazan kvalitet – Hrvatska“ na kravljem, ovčijem i kozjem mleku i mlečnim proizvodima osigurava potrošačima vrhunski kvalitet proizvoda, dodatnu kontrolu proizvodnje, a istovremeno potvrđuje da su kravlje, ovčije i kozje mleko i mlečni proizvodi u potpunosti proizvedeni u državi navedenoj na znaku „Dokazan kvalitet – Hrvatska“. Znak „Dokazan kvalitet – Hrvatska“ na kravljem, ovčijem i kozjem mleku i mlečnim proizvodima odražava dodatnu vrednost proizvoda i garantuje da je označeni proizvod u potpunosti hrvatskog porekla.

Nacionalni sistem kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazan kvalitet“ je dobrovoljni sistem koji je uspostavilo Ministarstvo poljoprivrede kroz Zakon o poljoprivredi i Pravilnik o nacionalnom sistemu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazan kvalitet“ s ciljem da se dodatno označe poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sa posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora kao i u svrhu zaštite proizvođača od nepoštenih praksi.

Posebne karakteristike proizvoda koji je označen znakom „Dokazan kvalitet“ odnose se na specifične zahteve vezane za proizvodnju označenog proizvoda, a koje su definisali sami proizvođači u Specifikaciji proizvoda, službenom dokumentu, javno dostupnom na internet stranici Ministarstva poljoprivrede. Specifični zahtevi, navedeni u Specifikaciji proizvoda, predstavljaju nadstandarde u odnosu na uobičajen način proizvodnje istog proizvoda koji nije označen znakom „Dokazan kvalitet“. Ovakav nacionalni sistem je upravo garancija da se kupuje domaći proizvod za čiji kvalitet su zaslužni visoki standardi u načinu proizvodnje i prerade proizvoda, briga za okoliš i dobrobit životinja kao i najkraće moguće vreme puta od polja i farmi do stola.

Vodič o nacionalnom sistemu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta"

 

Više podataka možete saznati na www.poljoprivreda.gov.hr

 

 

Izvor: svijet-kvalitete.com