logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Hrvatski sustav certifikacije šuma predan na procjenu

Hrvatski sustav certifikacije šuma podnesen je PEFC-u na procjenu. Javna konzultacija, koja je vaša prilika da pružite povratne informacije o ovom novom sustavu, trajat će od 17. lipnja do 16. kolovoza 2024. godine.

 

Ovo je prvi put da je CUPFOA, Hrvatska udruga udruženja privatnih vlasnika šuma, nacionalni član PEFC-a za Hrvatsku, podnijela svoj nacionalni sustav na procjenu PEFC-a.

  • Saznajte više o nacionalnom sustavu ovde.
  • Kako PEFC želi da vam pružili dodatne informacije o ovom novom nacionalnom sustavu, održat će webinar 17. lipnja u 10:00 sati CEST-a.
  • Prijavite se za webinar ovde.

 

Proces procjene

Nakon što je CUPFOA razvila nacionalni sustav u skladu s zahtjevima PEFC-a, podnijela je sustav PEFC-u na odobrenje. Nacionalni sustav sada prolazi kroz proces procjene PEFC-a, koji provodi neovisni registrirani procjenitelj PEFC-a. Morao bi proći kroz ovaj proces i biti odobren od strane Opće skupštine PEFC-a prije nego što može dobiti odobrenje.

Važan aspekt procesa procjene je javna konzultacija. Tijekom šezdesetodnevne konzultacije, dionici iz cijelog svijeta mogu dati svoje komentare i povratne informacije o bilo kojem aspektu sustava. Registrirani procjenitelj će koristiti informacije primljene iz ove konzultacije u svojoj procjeni sustava.

  • Prijavite se za webinar ovde.

 

Situacija u Hrvatskoj

Hrvatska ima 2,7 milijuna hektara šuma, od čega je 25% u privatnom vlasništvu. Trenutno, mnogi mali vlasnici suočavaju se s izazovima u postizanju certifikacije zbog veličine i fragmentacije svojih šuma.

'Značajan izazov u upravljanju hrvatskim privatnim šumama su posjedi malih razmjera, s prosječno manje od jednog hektara po vlasniku, često u odvojenim parcelama', objašnjava Miljenko Županić, glavni tajnik CUPFOA-e.

Ovdje PEFC-om odobren nacionalni sustav može napraviti razliku.

'Pravila postavljanja standarda PEFC-a pružaju dobru priliku hrvatskim dionicima u šumarstvu da razviju nacionalne standarde za certifikaciju šuma, poštujući i zahtjeve PEFC-a i nacionalne specifičnosti.'

PEFC navodi da su razgovarali  s Miljenkom nakon što je CUPFOA postala članica PEFC-a prošlog studenog. Podijelio je uvid u šume i šumarstvo u svojoj zemlji i zašto je njegova organizacija odabrala postati nacionalni član PEFC-a za Hrvatsku."

 

 

 

Izvor: pefc.org