logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Tvrtka Agro klaster prva u Hrvatskoj dobila certifikat GMO FREE za jaja iz slobodnog uzgoja

U Vukovaru je održana medijska promocija i prezentacija certifikata „BEZ GMO“ za jaja iz slobodnog uzgoja koju je dobila je županijska tvrtka “Agro-klaster d.o.o.”, kao prva tvrtka u Republici Hrvatskoj.

 

Uspješno je proveden postupak certificiranja po NON GM Danube Region standardu, a taj dokument jamči proizvodnju i plasman jaja bez genetski modificiranih sastojaka. O samom postupku dobivanja certifikata, na medijskoj konferenciji govorili su direktor Agro-klaster d.o.o. Vinkovci Zdenko Podolar, direktor SGS Adriatica za certificiranje Drago Goić, s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta u Osijeku, za nastavno područje peradarstvo dr.sc. Zlata Kralik te sa Zavoda za hranidbu životinja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr.sc. Zlatko Janječić, a sve sudionike konferencije pozdravio je župan Božo Galić.

“Naša zadaća je da poljoprivredu podignemo na jedan viši nivo. Veseli me što smo dobili certifikat jer je on samo jedan od kamenčića koji slažemo u poljoprivrednom mozaiku. Zajednički ćemo nastaviti sa daljnjim aktivnostima u poljoprivredi jer imamo znanje i iskustvo koje ćemo primijeniti. Vjerujem da ćemo za par godina učiniti naš kraj ponosnim krajem, koji će proizvoditi kvalitetnu i zdravu hranu za svoju županiju, a u konačnici za cijelu Europu”, poručio je župan.

Zdenko Podolar je pak istaknuo da je Agro-klaster trgovačko društvo koje ima zadaću povezati obiteljska poljoprivredna gospodarstva te im prenijeti određena znanja uz primjenu novih tehnologija. “Kroz uvođenje jaja bez GMO sastojaka smatram kako smo napravili značajan iskorak. Mi nismo veliki proizvođači te trenutno imamo 18 kooperanata. Organiziramo vlastitu proizvodnju u Soljanima, u vrijednosti 3,5 milijuna kuna, gdje će biti oko 6.000 koka nesilica za nekih mjesec dana. U hrvatskim okvirima, dakle u okviru industrije jaja to nisu velike brojke, ali činjenica je da smo mi prva tvrtka koja je proizvela jaje sa oznakom “Bez GMO”. Dakle, ne znači da i druga jaja i drugi proizvođači nemaju takav proizvod, tj. jaja bez GMO dodataka, ali činjenica je da smo mi prvi dobili tu oznaku i da smo si dali truda i doveli ovu priču do kraja”, objasnio je Podolar.

Navodeći kako će ova oznaka puno doprinijeti i većoj kupovini i konzumaciji kod potrošača, jer označava kako se radi o zdravom proizvodu, Podolar je napomenuo da svi znamo da je “GMO free” hrana bez GMO sastojaka aktualna ne samo kod nas u Republici Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. “Ono što ponavljam, ovo što mi radimo nisu možda još uvijek velike količine, nije to veliki obujam proizvodnje, ali ti iskoraci koje radimo vjerojatno će na neki način motivirati i druge da započnu razmišljati na taj način i da osim što promoviramo domaće proizvode isto tako prenosimo iskustva onih razvijenih zemalja i u krajnjem slučaju želimo se približiti potrošačima na način da nudimo ono što bi oni

U Agro-klasteru trenutno proizvode preko 5.000 komada jaja dnevno. U ovoj godini već su isporučili preko 700.000 komada kupcima. Ta bilanca bi bila bolja i veća da nije bilo problema sa koronavirusom jer je turistička sezona bila ograničena i u jednom trenutku su promišljali u kojem pravcu ići i koliko intenzivno razvijati vlastitu proizvodnju.

Spomenuvši kako je interes novih proizvođača jaja jako velik, te nadilazi mogućnosti koje tvrtka sada ima, Podolar je naglasio da se dok ne osiguraju tržište i dok ne budu organizacijski u stanju pratiti cijeli taj projekt, neće moći puno širiti jer to je proizvodnja hrane koja ima svoja pravila. “Naši osnivači, a prije svega Vukovarsko-srijemska županija, daju punu potporu ovom projektu. Uz tu potporu, u obimu u kojem organizacijski i financijski možemo pratiti projekt, toliko ćemo se i širiti. Mi sada moramo ići na vlastitu proizvodnju jer ta vlastita proizvodnja jamči održivost cijelog projekta. Ovo što radimo s kooperantima radimo i kao demografsku mjeru. Dakle, želimo ljude angažirati na našim obiteljskim gospodarstvima da proizvode hranu. Želimo na primjerima iz prakse pokazati da umrežavanje ima smisla, da se može doći do krajnjih kupaca ali sigurno je da to ima i svoju ekonomsku cijenu i o tome moramo voditi računa da cijeli projekt bude u tom smislu održiv”, kaže Podolar. O samom postupku certifikacije objašnjeno je kako je postupak certificiranja proveden u suradnji s Dunav-Soja organizacijama. „Jaja su sigurna i kvalitetna.

Težište u samom postupku certificiranja bila je provjera procesa proizvodnje hrane kojom se ona hrani. Prvi korak koji je bilo potrebno napraviti je certificiranje Tvornice stočne hrane Belje jer su svi kooperanti korisnici iste. U drugoj fazi smo obilazili kooperante, opet provjeravali proces hranjenja i uzimali uzorke koje smo naposljetku preispitivali u laboratoriju. Utvrđeno je da u komponentama koje su sadržane u hrani kojom se hrani nema GMO-a, objasnio je direktor SGS Adriatica za certificiranje Drago Goić.

 

 

Izvor: svijet-kvalitete.com