logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Kako europske norme pomažu poduzetnicima i utječu na njihovu konkurentnost?

Nedavno je u studiju PoslovnogTV-a gostovala dr.sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke Hrvatskog zavoda za norme i Kontaktne točke za mala i srednja poduzeća.

 

Govorila je o poduzetnicima i na koji im način norme mogu koristiti pogotovo ako se njihovi poslovi šire na inozemno tržište. Kako europske norme pomažu poduzetnicima i utječu na njihovu konkurentnost? Zašto normirani proizvodi znače kvalitetu i sigurnost? Gdje poduzetnici mogu potražiti i vidjeti norme koje ih zanimaju? U novom videu Govornika, na ova je pitanja Meliti Pavlek odgovorila dr.sc. Ana Marija Boljanović.

"Primjenom europskih norma poduzetnici dokazuju da su se usmjerili na izvrsnost, na kvalitetu i sigurnost svojih proizvoda. Proizvodi izrađeni po europskim normama primjenjivi su na čitavom tržištu Europske unije te sukladni sa zakonodavstvom Europske unije. Norme pomažu da proizvodi budu interoperabilni i zamjenjivi sa drugim proizvodima koji su već stavljeni na tržište. " objasnila je Ana Marija Boljanović dodavši da kada primjenjuju norme poduzetnici imaju i lakši pristup i javnim nabavama koje se sada sve češće referiraju na norme, a posebno na norme za sustave upravljanja kvalitetom i okolišem, koji su postali neizostavni u javnim nabavama.

"Norme sprječavaju zapreke za stavljanje proizvoda na tržište. Takvi su proizvodi definitivno prepoznatljivi kao kvalitetni i sigurni, a poduzetnici i tvrtke koji koriste norme imaju bolju reputaciju na tržištu" zaključila je Boljanović

Pogledajte video:

 


Naučite nešto novo i nešto više o normama u poduzetništvu i molim vas prenesite ovu informaciju vašim posjetiteljima, čitateljima, zaposlenicima, studentima, poduzetnicima!

Ako ste mislili da norme ne mogu biti zanimljive i korisne, vaše mišljenje možemo promijeniti .
Kontaktirajte nas na brojeve telefona 01 610 60 51 / 01 610 60 59 ili e-poštom Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Dođite! Posjetite Kontaktnu točku za mala i srednja poduzeća, koja je uspostavljena u normoteci Hrvatskog zavoda za norme na adresi Ulica grada Vukovara 78 i naučite kako norme mogu pomoći poduzetnicima.

 

 

Izvor: poslovni.hr