logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Skup stručnjaka u oblasti elektrotehnike

U cilju pripreme nacionalnog programa za mlade profesionalce, u Institutu je 5. jula 2023. godine održan stručni skup koji je okupio dosadašnje učesnike istoimenog IEC programa i iskusne domaće eksperte.

 

Inicijativa za ovaj skup potekla je od učesnika u IEC programu za mlade profesionalce 2021. i 2022. godine, uz saglasnost Stručnog saveta za standardizaciju u oblastima elektrotehnike, telekomunikacija i informacionih tehnologija.

Ideja mladih profesionalaca, predstavnika naše zemlje u globalnom programu namenjenom mladim stručnjacima za elektrotehniku bila je upoznavanje i umrežavanje, kao i podela dosadašnjeg iskustva. Skup je predstavljao početni korak koji će na kraju dovesti do povećanja broja naših predstavnika u evropskim i međunarodnim tehničkim komitetima za standardizaciju u oblastima elektrotehnike, informacionih tehnologija i telekomunikacija.

Elektrotehnički stručnjaci su skup mogli da prate uživo i onlajn, čime je bilo omogućeno učešće i iz inostranstva. Najpre se prisutnima obratila Tatjana Bojanić, direktor Instituta, koja je pozdravila ovaj projekat i istakla važnost uključivanja mladih u aktivnosti standardizacije. Goran Bajić, rukovodilac Sektora za elektrotehničku standardizaciju se takođe obratio učesnicima, objasnivši potrebu povezivanja na nacionalnom nivou, a potom je Dragan Vuksanović, nekadašnji rukovodilac ovog sektora u penziji istakao značaj uključivanja u međunarodne tehničke komitete. Predstavnik Stručnog saveta, Zoran Bakić iz Ministarstva privrede istakao je da je standardizacija najefikasniji put do bezbednih proizvoda.

Snežana Lilić, moderator skupa, pozvala je i druge učesnike da se predstave i dala reč mladim profesionalcima koji su bili deo dosadašnjih IEC programa. Oni su govorili o svojim iskustvima učestvovanja u programu za mlade profesionalce i koliko im je to pomoglo u započinjanju uspešnih karijera. Prvi učesnik iz Srbije u ovom značajnom programu IEC-a, Boris Mišković, uključio se onlajn iz Štutgarta u Nemačkoj. Skupu su se zatim obratili i predstavnici ostalih mladih profesionalaca: Dunja Grujić, Ivana Mitić, Mladen Ćirović i Željko Damljanović.

Domaći stručnjaci koji učestvuju u radu evropskih i međunarodnih tehničkih komiteta za elektrotehničku standardizaciju, Vladan Cvejić, Miodrag Stojković, mr Dušan Vukotić i Nebojša Petrović podelili su svoje priče o učešću u donošenju međunarodnih i evropskih standarda. Takođe su istakli da stoje na raspolaganju mladim kolegama za svaku vrstu pomoći.

Mladi stručnjaci su ovom prilikom upoznati i sa postupkom delegiranja nacionalnih predstavnika u rad evropskih i međunarodnih tehničkih komiteta. Pored toga, bilo je reči o ponudi DKE za pružanje pomoći u uspostavljanju nacionalnog programa za mlade profesionalce u Srbiji. Dogovoren je naredni sastanak sličnog formata u drugoj polovini septembra.

 

 

Izvor: iss.rs