logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Usvojen standard iz oblasti medicinskih sredstava

Brojni standardi pokrivaju oblast medicinskih sredstava. Oni su značajni za sve one organizacije koje se bave medicinskim sredstvima u nekoj od faza njihovog životnog ciklusa.

 

Radi lakšeg razumevanja i sprovođenja svih tih standarda, Institut za standardizaciju Srbije organizuje različite obuke, od kojih se većina odnosi na zaposlene u laboratorijama i proizvođače medicinskih sredstava.

Prošlog meseca na srpskom jeziku je objavljen standard SRPS EN ISO 6009:2017, Hipodermalne igle za jednokratnu upotrebu –Kodiranje bojom radi identifikacije. Ovim standardom se utvrđuje kodiranje boje radi identifikacije potkožnih igala za jednokratnu upotrebu, nazivnog spoljnog prečnika u opsegu od 0,18 mm do 3,4 mm. Inače, ovaj standard je prethodno objavljen na engleskom jeziku 2017. godine.

Svaki standard ima svoj životni ciklus, nakon kojeg se potvrđuje, prestaje da važi ili se zamenjuje novim standardom. Zato je važno da svi korisnici koji prate standarde budu u toku kako bi mogli da posluju u skladu sa njima.

 

 

Izvor: iss.rs