logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Državni data centar u Kragujevcu dobio sertifikat za najviši nivo sigurnosti

Državni data centar iz Kragujevca dobio je sertifikat za ispunjavanje najvišeg nivoa pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti čuvanja opreme i podataka – sertifikat za klasu četiri. Sertifikat prema standardu EN 50600 dodelila je kompanija „TÜVIT“.

 

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, je istakao da je Međunarodni sertifikat EN 50600 klase četiri, još jedan pokazatelj da smo mi kao država, naše institucije i stručnjaci svojim znanjem i zalaganjem uspeli da se pozicioniramo kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji i postanemo jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je u pitanju pouzdanost i sigurnost čuvanja podataka i opreme.

EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama. Za sada samo osam data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj sertifikat za klasu četiri, tako da je Državni data centar u Kragujevcu prvi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Rukovodeći partner kompanije „Arthur D. Little“ za Austriju i Srbiju Bela Virag rekao je da je kompanija „Arthur D. Little strategy advisory“ ponosna na to što je odigrala ključnu ulogu u podršci Vladi Srbije u osmišljavanju, planiranju i razvoju Državnog data centra u Kragujevcu, koji je od danas međunarodno priznat dobijanjem EN 50600 sertifikata klase četiri, čije odličje drži samo nekoliko elitnih data centara širom sveta.

Prema njegovim rečima, ovo priznanje nije samo fantastično dostignuće za Srbiju i njene ljude, već i najavljuje uspon kragujevačkog data centra kao regionalnog šampiona u tehnološkoj infrastrukturi.

Generalni direktor TÜV NORD grupe Dirk Stenkamp istakao je da data centri imaju veliki potencijal za uštedu energije, sirovina i troškova, i dodao da su oni okosnica digitalizacije.

 

 

Izvor: energetskiportal.rs