logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja stupio na snagu

Svim zainteresovanim učesnicima u saobraćaju omogućen veliki broj standarda koji regulišu ovu oblast.

 

Usled brojnih novina u saobraćaju, stupio je na snagu novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ove izmene se prvenstveno odnose na mogućnost oduzimanja vozila u situacijama koje za to, u dosadašnjoj praksi, nisu bile predviđene. Takođe, predlaže se i smanjenje starosne granice za polaganje C i D kategorije usled povećane potrebe za vozačima kamiona i autobusa.

Novim zakonom je regulisana i vožnja električnih trotineta. Takozvana „laka električna vozilaˮ moći će od sada da se kreću biciklističkim stazama, tamo gde ih ima. U slučaju da moraju da se kreću kolovozom, obavezni su svetleći reflektujući prsluci i kacige za vozače.
Mlađima od 14 godina nije dozvoljeno da koriste električne trotinete.

Uporedo sa izmenama zakona, Institut za standardizacuju Srbije priprema standard koji se odnosi na električne trotinete, čije objavljivanje se očekuje u narednim mesecima.

Kako novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa da i vozači električnih trotineta ubuduće koriste biciklističke staze, neophodna je primena standarda SRPS U.S4.235:2021 koji reguliše kriterijume za obeležavanje biciklističkih staza.

Saobraćaj je izuzetno važna oblast za celokupno stanovništvo, koje svakodnevno na različite načine u njemu učestvuje. Zato Institut za standardizacuju Srbije donosi brojne standarde iz ove oblasti, koji su usaglašeni sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i dostupni su svim zainteresovanim stranama.

 

 

Izvor: iss.rs